Putopisi

Kuda leti avion s jeseni: Nemačka i njen bermudski trougao hedonizma

Ako ste se vratili sa mora toliko davno da se ni ne sećate da ste u opšte i bili, planiranje ili još bolje iznenadni odlazak na neku od brojnih evropskih destinacija zvuči kao odlična ideja. Nemačka može da bude odličan start.

Kažu za turizam da je droga modernog doba. Slažem se. Predah od učmalostimi uvek zvuči zanimljivo.

Promena mesta i klime ne može da škodi, osim ako ste preterano osetljivi. Vodiću se time da ste poput svakog modernog zavisnika bez premca spremnh kofera uvek orni za put.

Obzirom da želim sad i želim sve, bojim se da će i izbor destinacija za ovu jesen izgledati krajnje šarenoliko. Od banja do urbanih noćnih klubova – sve je dopušteno. Kad bolje razmislim možda je bolji obrnuti redosled. Ipak posle lude večeri  valja pametno jesti i još pametnije se opustiti i baškariti negde u gostima u belom svetu.

Oktoberfest

Krajem septembra i prvih nedelja oktobra održava se čuveno stecište dobre zabave i pregršt kvalitetnog piva. Povod za ovakvo slavlje napravili su još pre 206 godina princeza Tereza i princ Ludvig. U čast venčanja, gradonačelnik Andreas Dalarmi zamolio je kralja da se na poljančetu ispod brda Sendlinger organizuju konjičke trke. Tako je 17. oktobra 1810. organizovan prvi Octoberfest u Minhenu.

Danas Octoberfest traje šesnaest dana ili dan, dva više ukoliko se terevenka spoji sa nacionalnim praznikom Nemačkog ujedinjenja koji pada na 3. oktobar. Ukoliko ste se već odlučili da prevalite destinaciju avio karte Beograd – Minhen i posetite Bavarsku, morate da savladate nekoliko osnovnih pojmova.

Prvo i osnovno Weissbier je na nemačkom belo pivo i ujedno je najpoznatije mihnensko pivo, dok je Dunkel ili Dunkles tamno minhensko pivo. Cene za litar piva (Maß) se kreću od 9,70 pa do 10,10 evra. Ukoliko ste se već obreli u Bavarskoj, glupo je da zaobiđete bavarske pekare koje svojim miomirisima zrače širom celog Minhena.  Posle ukusnog doručka ne treba mnogo da razmišljate šta ćete za ručak. Weisswurst, odnosno bele kobasice su najpoznatiji bavarski specijalitet i jedu se u kombinaciji sa ispečenim perecama i dodatkom senfa. Ipak ako više volite meso, nemci imaju i kvalitetne svinjske kolenice – Shweinshaxe (koje odlično idu uz pivo) ili pečenu svinjetinu – Shweinebraten. Posle dobrog jela valja se i zasladiti. Za ljubitelje voćnih ukusa tu je jedinstvena štrudla od jabuka sa raznim prelivima, dok za nas čokomanijake bavarska ima svoj čuveni čokoladni kolač veličanstvenog imena – Prinzregententorte.

Sada dobro zagrejani spremni smo za sledeću destinaciju. Dobra priprema je odrađena, podloga napravljena s toga vreme je za ozbiljan party!

Zona dobrog provoda – Berlin

Berlin u urbanim krugovima važi za destinaciju No.1 kada su klupska dešavanja u pitanju. Opše poznata destinacija bogatog kulturnog i istorijskog sadržaja. Berlin predstavlja mešavinu glamura i betona i potpuno se razlikuje od ostalih nemačkih gradova.

Tokom dana je najbolje napraviti izlet po gradu kako bi osetil zaraznu energiju ljudi i mesta. Prevoz u Berlinu je standardno nemački dobro organizovan. Ukoliko koristite metro, tramvaj ili bus Berlin Card je dostupan u varijantama od 48h, 72h ili 6 dana. Prevoz možete koristiti do ponoći, dok tokom vikenda nemate problem ’vatanja kočije pre ponoći.  Uz ovu kartu dobijate i razne popuste za muzeje, restorane, kao i turističke sugestije i mapu grada. Nakon obilaska nezaobilaznog Berlinskog zida i/ili brojnih zanimljivih muzeja, kao što su: Memorijal Holokaust ili Berlinski “Luvr“, koji se nalazi na ostrvu reke Spree sa pet svetski poznatih muzeja: Pergamon Museum, Bode Museum, Neues Museum, Alte Nationalgalerie i Altes Museum.

Berlin

Kada je u pitanju multikulturalni grad poput Berlina, ovde možete naći raznovrsnu kuhinju od tajlandskih do italijanskih restorana. I ako je ova pojava nije karakteristična za druge nemačke gradove, ipak ne treba zaobići lokalne restorane sa tradicionalnom hranom koji na meniju nude svinjske šnicle, kobaje i točeno pivo.

Kulturno uzdignuti i najedeni spremni smo na pohod na noćne klubove grada koji nikad ne spava.

Na putu do nekog od noćnih klubova možete naleteti na neku od improvizovanih umetničkih galerija u kojoj možete slušati snimljenje i u abletonu obrađene noise zvuke.

Ukoliko želite odmah da zapucate na vrh – Berghain je svakako najpopularniji noćni klub o kojem kolaju brojne proverene i neproverene priče. Već više od jedne decenije brojni klaberi iz različitih delova sveta pokušavaju manje ili više uspešno da uđu unutra i dožive vrhunac zadovoljstva elektonske scene. Ovde vrte svoje vinyle najpriznatija imena techno scene. Provod ume da traje toliko dugo da i zaboravite kada ste stigli.

Berlin kao clubbing institucija još od ranih 1990-ih privlači brojne mlade i sve one koji se tako osećaju. Svakog vikenda hiljade posetilaca širom Evrope koristi priliku i blagodeti jeftinog avionskog prevoza i putuje u Berlin kako bi uživali u verovatno najboljoj klupskoj sceni na svetu.

Po buđenju, a pre polaska na sledeće odredište valja popiti kafu. Berlin ima razvijenu startup kulturu, te su brojne kafeterije zapravo pretvorene u tzv. hub-ove namenjene web dizajnerima i ostalim IT stručnjacima. Nemojte da se osećate izopšteno ili čudno ako vidite oko vas gomilu geek-ova zablenute u svoje laptove. Oni samo rade svoj posao.
Ukoliko ste poželeli da doletite odmah u Berlin ovde možete proveriti cene , kao i online kupiti avio karte iz Beograda za Berlin .

Spa & wellness

Keln krije predivnu oazu mira u svom urbanom ruhu. Nakon obilaska centra i  arhitektonskog remek dela – Katedrale, koja je treća u svetu po svojoj veličini na redu je predah u nekom od brojnih kafića.

Konačno je red došao i na opuštanje. Nedaleko od Kelna nalazi se vrhunsko mesto koje je rezervisano za bogove hedonizma. Oaza mira odvodi Vas momentalno u drugu, treću, petu… dimenziju.. uglavnom više niste na planeti zemlji. Spa centar Mediterana. Nakon prijatnog prijema i uplaćene usluge dobijate ključeve svog ormarića. Možda ne bi bilo zgoreg napomenuti da su muška i ženska svlačionica jedna ista prostorija u kojoj nema paravana. I tako x3, najmanje. Svaka je mešovita. Mirisi koje ovde možete da osetite zaslužni su za momentalno umirenje ustreptalog i audio- video sadržajem pretrpanog mozga. Veliki bazen, koji se nalazi u središnjem delu hrama mira, je odličano sredstvo da se opustite i uzivate. Temperatura vode je izuzetno prijatna i bitno se razlikuje od vode u bazenima širom Srbije. Izvan objekta se takođe nalazi bazen sa termalnom vodom. Moram priznati da kupanje u toploj vodi tokom hladnih dana ima naročitu draž.

keln-spa

Nakon brćkanja red je da se nešto i prezalogaji. U okviru ovog objekta dozvoljeno je da unesete svoju hranu. Mi smo poneli sendviče i voće kojim smo se sladili u udobnim ležaljkama. Posle dobre klope, nastavili smo sa kupanjem u velikom bazenu… sve dok nam nije dosadilo.

Obzirom da SPA centar ima još prostorija, pošli smo u pohode na sva ta skrivena mesta. Prolaskom kroz nudistički deo stiže se do saune. Ušli smo i izašli. Bilo je nemoguće izdržati više od 30 sekundi.

Na ovom mestu smo ostali sve do kasnih popodnevnih sati. Po povratku u grad otišli smo na nešto malo egzotičniju klopu u mongolski restoran. Njihovo ljuto nema veze sa našim evropskim. Na pitanje konobara da li želimo blago, umereno ili mnogo ljuto, po savetu poznavaoca ove kuhinje naručili smo onu najmanje bolnu kombinaciju. Kada je stiglo jelo, po prvom zalogaju smo shvatili da ne postoji objektivna šansa da mi to i pojedemo. Pa čak ni manji deo toga. Platili smo, izašli i otišli u  McDonald’s.

Hvatanje aviona i povratak u Beograd je neminovnost. Ovim završavamo naše proputovanje po bermudsko trouglu u okviru Nemačkog tla.

mola-kaliva-naslovna
Previous post

Grčka na drugačiji način

pobednik
Next post

Beograd iz novosadskog ugla