Linkovi i saveti Outdoor

Pop-up šator – utisci iz prve ruke

Kada se naložite na kampovanje, ili vrstu putovanja gde vam ne gine da noć ne provedete pod krovom, predstoji vam kupovina šatora i čitava nauka oko toga šta je prava stvar i zašto je šator od 500 € bolji od šatora od 20 € i da li realno dati 50 € za nešto što realno vredi 25 €… i tako u nedogled.

Kakav god šator da na kraju kupite, ostaje vam isti problem. Podizanje i rušenje. Ovo je neizmerno olakšano pojavom štapova od fiberglasa, ali je i dalje trebalo provesti neko vreme sklapajući delove u motku i gurajući je kroz „futrolu“. Onda je valjalo pobadati kočiće, da bi se šator zategao. Bez toga, i najlepši šator je mlitavo i beživotno ležao na zemlji.

Onda se neki genije, večna mu hvala, setio da kostur od fiberglasa integriše u šator, tako da ga nije potrebno vaditi. Šator se zahvaljujući stalno utkanom okviru sam „razvija“ a sklapa se u prenosivi oblik uz pomoć vlasnika. Takvi šatori su poznati pod imenom „pop-up“.

NGque1 Prilikom nedavne posete svetskoj mega-prodavnici najkul sportske opreme ikada, Decathlon-u, posle poprilično držanja za bradu i češkanja po potiljku, rešismo da se otvorimo za jedan pop-up. U pitanju je model „Quechua 2 Seconds Easy III“. Da odmah pojasnimo, Quechua nije kineska firma, nego jezik nekog plemena sa Anda, a Decathlon (francuska firma, uzgred) svojim robnim markama rado daje takva planinarsko-egzotična imena. „2 seconds easy“ je naziv za liniju pop-up šatora a dve sekunde su vreme potrebno da se šator „transformiše“ u upotrebljiv oblik. Ako ste utrenirani. Ako niste, cela procedura, od vađenja iz futrole do šatora spremnog za upotrebu, traje do dva minuta – što je svakako ZANEMARLJIVO kratko vreme za postavljanje šatora. „III“ označava broj osoba za koje je šator predviđen, odnosno, koje fizički mogu da stanu u njega ako leže na leđima i ne mrdaju baš mnogo. Realno, prava mera da se dvoje razbaškari i da ima mesta i za prtljag, ako ne verujete prognozi i radoznalim životinjkama (ili tihim lopovima).

Šator je dvoslojan, dodatni plus kad pada kiša – nema toliko kondenzacije i nemate potok u šatoru ako slučajno dotaknete zid (ako ne znate na šta mislim, naslonite prst na donju stranu napetog kišobranskog platna dok pada kiša, pa će vam odmah biti jasno).

Prvo spavanje u njemu je bilo i vatreno krštenje čitavog koncepta – kiša je padala celu noć.

Ali, kako je celo to iskustvo izgledalo?

Otvaranje (i sklapanje) smo po savetu iskusnijih uvežbali kod kuće. Jedini korak oko kojeg smo zapeli na ilustrovanom uputstvu je sličica čoveka koji u punoj brzini beži iz šatora (?!) a koja, ispostavilo se, znači „dohvatite onu kopču koja se nalazi u unutrašnjosti šatora i izvucite je napolje“. Potrebno je 2-4 minuta da rasturite ceo šator i strpate ga u futrolu, lakše je u paru, ali bi se svako snašao i sam uz malo istezanja.

Zgodna stvar je da šatoru, da bi bio upotrebljiv, nisu potrebni kočići – bolje je i lepše sa njima, ali ako iz nekog razloga ne možete da zabijete kočiće (spavate na kamenu, u napuštenoj kući, počinje pljusak…), preživećete.

Dno šatora je ode debele plastik-najlončine i izgleda da je jedini način da propusti vodu da se bukvalno umoči u istu. Prostora ima na pretek – unutrašnje dimenzije su 180×220! (neznatno je teži i malo veći od šatora za dvoje kad je spakovan, pa smo se ipak odlučili za njega) a sa obe strane su džepići za odlaganje sitnica za koje je zgodno da su uvek pri ruci (baterlampa, toalet papir, novčanik, telefon, šurikeni, rezervni okviri za škorpion…) .

NGque2 I tako, smestili smo se unutra, legli da spavamo… i počela je kiša. I ništa. Osim celonoćne bubnjarske manifestacije (ko nema čepiće za uši , neće se naspavati) nije bilo drugih problema. OK, bilo je to daleko od provale oblaka, ali nije baš bilo ni da poprska.

Ukratko, šator je položio sa najvišim ocenama.

Jedina „mana“ ovog šatora su dimenzije/oblik u spakovanom stanju. Naime, šator se pakuje u pogaču, a ne u ćevap, tako da mu oblik i gabariti ne dozvoljavaju da se strpa u ranac ili u bisage, nego je neophodno nekakvo žongliranje. Međutim, ako kampujete iz kola, savršen je.

Što se tiče cene, kad se vrati porez, šator košta oko 60€ (bez vraćenog poreza), odnosno, otplatićete ga za 2-3 noćenja u smeštaju. Takođe, u poređenju sa ostatkom ponude sličnih šatora, mislim da ovaj model ima najbolji odnos cena/dobijeno.

Previous post

205/55R16 vs 205/60R16 na domaćim putevima

NGkmb1
Next post

Etno selo Kapetan Mišin breg

 • Pingback: Etno selo Kapetan Mišin breg - nemagreske.com ()

 • Nikola Milosavljevic

  Sve pohvale za sajt i korisne tekstove…Sledeće godine planiramo prvo letovanje-kampovanje (sa ćerkom od 6 god.) i sem dileme Hrvatska ili Grčka (za šta već imamo dovoljno inputa, samo treba doneti odluku), najveća preostala je – prikolica ili šator? Da li mislite da je šator previše ekstreman način da se po prvi put upoznamo sa kampovanjem?:) Hvala unapred…:)

  • Zoster

   Mislim da je sator za prvi put previse ekstreman. S druge strane sator nije skupa investicije za razliku od prikolice jer postavlja se pitanja sta ako vam se kampovanje ne dopadne? Onda imas cimanje sa prodajom prikolice. Moj predlog je da prvve godine ili ides u varijanti najma bungalova/mobil home na licu mesta u kampu ili najam kampera ovde u Beogradu pa njim otici do kampa. Ako vam se kampovanje svidi, lako ces tamo za vreme kampovanja obici satore i prikolice i sve raspitati

  • U kampu sa dobrom pratećom infrastrukturom šator je sasvim OK a ako je višekomorni (više prostorija, ne slojeva) biće dobar (sa praktične strane, vodu bi trebalo da ne pušta svakako) i ako pada kiša. Realno je najbolje da jedan lep aprilski ili majski vikend provedete u šatoru i tu ispipate teren za duži boravak.