Automoto Linkovi i saveti

205/55R16 vs 205/60R16 na domaćim putevima

Ko god da ima malo veći auto a nije u fazonu da “tjunuje” ili da se – u odnosu na cenu 205-ica – masno otvori za 215/55, verovatno na njemu kotrlja točkove od 16 inča i pneumatike 205/55.

Tako smo i mi počeli. Nažalost, rupavost domaćih puteva se ne slaže baš najbolje sa relativno niskoprofilnim pneumaticima, tako da smo u godinu i nešto “zaradili” dva bubrega u prilično bezopasnim susretima sa rupama. Težak auto i plitka guma, eto izbijenih para iz džepa.

Prošla zima, došlo vreme za prezuvanje. Posle mnogo razmišljanja, rešimo da uzmemo 205/60-ice za sva četiri točka.

Argumenti za:

– Povećano rastojanje od tla

Argumenti protiv:

– Stabilnost
– Veća cena

Što se tiče povećanog rastojanja, ono na papiru jeste neznatno, ali mi imamo običaj da taj auto teramo i po makadamima i zemljanim putevima i nenasedanje “za dlaku” je zantno poželjnije od nasedanja od 3 mm (desilo se jednom).

Stabilnost, priča se, je manja ako je bočni zid dublji. E šipak, stabilnost zavisi od površine koja je u dodiru s tlom i kvaliteta gume/šare i tu NEMA RAZLIKE između dubljeg i plićeg pneumatika. Jedino gde se oseti razlika je prolazak kroz krivinu. Naime, i jedna i druga guma se malo pokrive/deformišu po dejstvom kojekakvih sila kada se menja pravac kretanja, ali to kod dubljeg pneumatika (logično) mnogo duže traje, pa se oseti kako auto “kleca” dok se zid deformiše – što iz vozila izgleda kao da se pneumatik smiče sa naplatka, proklizava, i ko zna šta sve ne.

(Dodatna koska za plići pneumatik je da se zbog plitkog zida MNOGO LOŠIJE OSETI da je dara prevršila meru i auto sa takvim pneumaticima od “sve je u redu” do bočnog klizanja ili smicanja pneumatika sa naplatka prelazi BEZ UPOZORENJA, dok se na “balonkama” to oseti mnogo ranije i vozač ima vremena da spusti loptu – ovo se, naravno, ne važi za razumne brzine, ali lepo je znati)

Kako bilo, stavismo 205/60.

Utisci?

Nebo i zemlja u odnosu na 205/55.

– MNOGO udobnija vožnja, OSETNO VEĆE upijanje neravnina na putu u samom pneumatiku.
– Bubrega pri opizdima: 0 (205/55 bi garant naj* na nekim od njih, provereno :( )
– Savlađivanje GROZNIH puteva bez trzavica (o tome uskoro u posebnom tekstu)

Mane?
– Bočni zid je malo balonastiji pa na prvu loptu deluju kao traktorke.
– NEZNATNO više ljuljanja *školjke* po krivinama. Stabilnost celog automobila je NEPROMENJENA i može da se tera po krivinama isto kao i ranije.

Reč na kraju – 16 Nemagreške pečata preporuke za letnje 205/60, za sledeće zimske razmatramo 205/65!

Muzej Lamborghini
Previous post

Legende Modene: Muzej Lamborghini (Italija)

NGque1
Next post

Pop-up šator - utisci iz prve ruke

  • E, da, još jedna bitna napomena, tj. dve :)
    Brzinomer će manje da “laže” nagore (u našem slučaju je tačniji 4-5 km/h) a merač potrošnje goriva će da pokazuje tačniju vrednost (oni lažu nadole) :)