Linkovi i saveti

Aplikacije: Rick Dangerous

Namenjeno generacijama koje su odrastale uz ZX Spectrum, Commodore 64, Amiga 500…

Dobro, ajde baš sad da ne budem sebičan, namenjeno je svima koji vole dobre arkadne igrice.

Sećam se da smo kao klinci burazer i ja sate i sate provodili ispred Tv-a igrajući je do besvesti. Za ondašnje pojmove (1989 godina) imala je odličnu grafiku, solidnu muziku i fantastičnu koncepciju koja je zahtevala maksimalnu koncentraciju od igrača. Zašto? Pa zato što uopšte nije bila laka za igru. Ni sam se više ne sećam koliko džojstika smo izlomili dok nismo prešli sve nivoe.

Godinu dana kasnije (1990-te) pojavio se ništa manje uspešan nastavak.

Što se tiče aplikacije urađena je potpuno identično kao i igrica. Osećaj igre je neverovatna replika onome što smo doživljavali kao klinci. Kada sam je skinuo sa PlayStore-a bio sam fasciniran činjenicom da sam dobar deo prvog nivoa zapamtio kako se prelazi, čak sam neke cake radio potpuno refleksno!!! Posle 25 godina! Alooo! Pa vi sad gledajte koliko sam je igrao kao klinac i koliko me je zarazila sada ponovo.

RIck Dangerous: 1.nivo - pećina Amazonske džungle

Rick Dangerous: 1.nivo – pećina Amazonske džungle

Inače ono što me je oduševilo je što su se i klinci odmah primili na nju pa smo u roku od 10 minuta organizovali interno takmičenje  krugu porodice.

Ono što moram da napomenem je da se igrica na PlayStoru vodi pod imenom xRick, a evo i linka za skidanje aplikacije:

https://play.google.com/store/apps/details?id=net.xrick.sdl

Minimalne razlike u odnosu na igranje na Amigi su:

– džojstik je ipak zakon u odnosu na touchscreen

– u aplikaciji ne možete birati jedan od 4 nivoa već se startuje od prvog

– bolja stvar u odnosu na Amigu je što kod svakog sledećeg pokretanje aplikacije nastavljate od poslednjeg mesta na kome ste stradali, a ne od početka nivoa. Ovo je po meni najznačajnija prednost koja potire gornja dva minusa jer vam omogućuje da igricu upražnjavate svako malo – tj svaki put kada vam se ukaže i po 10 minuta slobodnog vremena (npr čekaš gradski prevoz) jer vas neće smarati to što morate da krećete iznova od početka nivoa

Rick Dangerous: 2.nivo - Egipatska piramida

Rick Dangerous: 2.nivo – Egipatska piramida

Za one kojima je Amiga nepoznat pojam:

kao inspiracija za igricu poslužio je  Indijana Džons i film Otimači izgubljenog kovčega. Radnja je smeštena u 1945 godinu, a Rick je engleski tajni agent na specijalnom zadatku koji podrazumeva prolazak četiri nivoa: pećina Amazonske džungle, Egipatske piramide, nacistički zamak i tajna raketna nacistička baza. Kao pomoć za prolazak svih ovih prepreka na raspolaganju imate pištolj sa šest metaka i šest dinamitskih štapića, U pitanju je potrošna ali obnovljiva roba koja se sve vreme mora racionalno koristiti.

maxresdefault
Previous post

On-Line Filmovi

Minijada sl4
Next post

Balkanska Minijada 7 i sva ta ogromna MINI ljubav