Automoto

Automobili koje su voleli Jugosloveni – 7 najpopularnijih

napisao: Dragan Antić

Jugoslavija nam je ostala u sećanju po mnogo čemu, bilo da je reč o stabilnim državnim poslovima, putovanjima, kultnim filmovima ili kasnijim događajima koje ne pamtimo u tako dobrom svetlu. Svakako je jedan aspekt jugoslovenske istorije bio ispisan automobilima. Možda mlađe generacije neznaju za ovaj podatak, ali pored kragujevačke Zastave, još nekoliko fabrika bavilo se proizvodnjom automobila u Jugoslaviji , dok će starije to podsetiti na stara vremena.

Ovi automobili su silom prilika postali jedni od najpopularnijih. Pogledajte koji su sve automobili bili popularni u staroj Jugi i zbog čega. Doduše, mnoge od njih i dalje možemo videti kako se kotrljaju našim ulicama, čekaju kupca na auto pijacama ili se otkupljuju kao stari polovni automobili .

Zastava 750

U periodu nakon Drugog svetskog rata Tito je želeo da se naša industrija bavi proizvodnjom automobila dostupnih za široku radničku i seljačku klasu . Doneta je odluka da se proizvodi auto po uzoru na italijanski Fiat 600 . Popularna Fića je težila svega 585 kilograma, sa motorom od 21.5 KS. U početnom periodu proizvodnja je bila neznatna, ali se vremenom sa povećanjem tražnje povećao kapacitet. Tako je na vrhu popularnosti iz Kragujevca izlazilo 82.000 vozila godišnje.

Najbrži model Fiće nastao je osamdesetih godina , sa motorom od 23,4 kWi i zapreminom od 848cc, a jurio je putevima maksimalnom brzinom od 124 km/č. Proizvodnja je vršena do 1985. godine, kada je licenca ustupljena Turcima.

Zastava 101

“Zastava 101″ je prvi put bila viđena u javnosti 15. marta 1971. godine na sajmu automobila u Beogradu, dok je serijska proizvodnja počela 15. oktobra 1971. godine. Nedugo je nakon starta proizvodnje ovaj automobil stekao status ,,nacionalnog vozila’’ . Sa par većih izmena – 1979, 1983, 1988. i 1994. godine, uglavnom enterijera, i bez nekih većih tehničkih inovacija Zastava 101, popularno Kec i Stojadin, proizvodila se do 20. novembra 2008. godine. Tada je, nakon 37 godina, sa proizvodne trake zastavine fabrike sišla i poslednja, 1.273.532. po redu Zastava 101.

Stojadin

Stojadin

Zastava 101 je i dalje auto sa najvećim uspehom i prodajom fabrike automobila iz Kragujevca. Rekord proizvodnje Stojadina postavljen je 1979. godine sa proizvedenih 88.918 komada. Milioniti automobil fabrike Zastava napravljen je 1976. godine a to je bila upravo Zastava 101 , dok je milioniti Kec proizveden 1991. godine.

Naziv modela promenjen je 1987. godine pa su tako nova imena bila Yugo 1,1 i Yugo 1,3 GX. Sledeće 1988. godine opet se menja naziv u Skala 55/65, koji je zadržan do kraja proizvodnje.

Zastava Yugo

Posle 30 godina fiće i skoro 10 godina 101-ice sa proizvodne trake u Kragujevcu stupio je novi igrač, Yugo . Rukovodici Zastave su mislili da je pravo vreme za uvođenje novog modela koji bi unapredio ponudu i osvežio tadašnje modele.

Yugo je izrađen po uzoru na Fiat 127 , a prvi prototip je poklonjen Josipu Brozu 1978. Nakon 2 godine bio je dostupan široj javnosti. Pored oblika 127-ice, od Italijana je preuzet i motor, pa je tako isti motor pokretao oba modela.

Yugo

Yugo

Sa sigurnošću se može reći da je Yugo ostavio veliki trag na automobilskoj sceni Srbije i šire . Od strane nekih voljen, od drugih omražen, od trećih ismevan, svakako je obeležio živote mnogih porodica i gotovo da ne postoji osoba u Srbiji koja se nije vozila u Yugu. Nekako je Yugo stigao i do Amerike, gde je postao slavan. Doduše kao najgori automobil ikada uvežen u SAD. Pojavio se u nekoliko filmova i serija, a najveću ulogu odvozao je u ostvarenju ,,Umri muški 3’’ u sceni u kojoj Semjuel Džekson pokušava da smiri pobesnelog Vilisa nakon krađe jednog Yuga.

Mercedes W123

Najpopularniji Mercedes ikada je došao i do jugoslovenskih puteva. Bio je jako popularan kod taksista . A i statusni simbol gastarbajtera, koji su pored lavova na kapijama morali da imaju parkiranu mečku 200D u svom dvorištu.

Mečka

Mečka

Golf I i II

Popularnost Golfa ni danas ne jenjava na Balkanu. Još od 1976. godine kada je počela proizvodnja u Bosni, pa od 1985. sa lansiranjem dvojke, Golf je vladao jugoslovenskim putevima. Iako naslednici keca i dvojke i danas spadaju u omiljene modele na našim drumovima i nastavljaju da gaje tradiciju, ipak novije generacije Golfa nemaju tako veliku popularnost kao njihovi prethodnici.

Golf - i dan danas popularan kod nas

Golf – i dan danas popularan kod nas

Lada 1300

Kada se razmišljalo o modelu koji bi poslužio kao osnova za Zastavu 101, ponuđeni model je bio Fiat 124 koji je bio odbijen. Međutim, Rusi su preuzeli licencu, a ostalo je istorija.

Lada

Lada

Renault 4

Još jedan auto koji se proizvodio na prostorima Jugoslavije, tačnije u Sloveniji. Jako čest model na putevima, a ja nikada neću zaboraviti kada sam kao mali prvi put ušao u njega i bio začuđen njegovim karakterističnim menjačem. U Sloveniji je izrađeno čak 575.600 vozila.

Reno 4

Reno 4

Još neki popularni automobili u Jugoslaviji…

Naravno ne treba zaboraviti i ostale jako viđene automobile poput:

  • Citroen 2CV – popularni Spaček
  • Wartburg
  • Trabant
  • NSU Prinz
  • Opel Kadett

Koliko ste automobila sa ove liste provozali i u kojem ste najviše uživali? Verujem da svako od vas ima neke uspomene u vezi sa ovim modelima.

naslovna
Previous post

5 Najlepših novogodišnjih i božićnih romantičnih filmova

foto: pixabay.com
Next post

Najstariji caffe-i u Evropi