Kafane i kafići

Fat Cat Pub – pivo s pogledom (Zemun/Gardoš)

Ljubitelji manje rasprostranjenih piva su u Beogradu donedavno imali svega nekoliko mesta za izlazak, kao da smo bili pod pivarskim sankcijama. Situacija se, na svu sreću, popravlja, tako da broj lokala s ponudom dobrih piva raste. O nekima, kao što su Black Turtle i Samo pivo smo pisali, dok je Pivopija (u Zemunu, pored legendarne pekare Petrović u Bežanijskoj) po dobru pomenuta.

Ipak, s delimičnim izuzetkom savamalske ekspoziture paba Black turtle, svi ovi lokali kubure na jednom polju: prostor koji oduzima dah. Prostor je takav da je dobro ako se ne laktaš sa gostima za susednim stolom, a u pravoj pivnici ipak mora da ima i malo mesta za disanje.

Mesto o kojem danas pišem na ovom polju odskače od proseka za tri koplja.

Fat Cat Pub se nalazi na Gardošu, doslovno u senci Gardoške kule – pri čemu mogu da potpišem da ne postoji bolji panoramski pogled na Beograd (ako govorimo o pogledu sa nivoa tla) nego sa tog mesta. Ako se tome doda i to da je – nadam se za stalno – terasa Gardoške kule NAJZAD otvorena za posete (ufur 200 din, 150 grupno, neograničen boravak, pogled vredi svaku paru), obilazak kule i cevčenje piva u Fat Cat-u predstavljaju nezaobilazan deo svake ozbiljne posete Zemunu (dobro, Beogradu). Ukoliko ste u Zemunu a niste u fazonu da sednete negde na reku i stalo vam je do vidika , nemate gde nego na Gardoš.

Ponuda piva je (trenutno) mudro ograničena na nekoliko provereno dobrih stvari, pa se nećete pogubiti oko izbora. Da napomenem: najzad mesto u kojem se toči u krigle od litar (Paulaner).

Enterijer je dopadljiv, ni pretrpan suvišnim detaljima ni jeftino ogoljen. Idealno vreme za posetu – popodne, “zlatni sat” za fotografiju – savršeno osvetljena panorama i mir i tišina (još je rano za izlaske). Mala zamerka se može uputiti (trenutnom) osoblju, koje ume da zaboravi goste koji su seli napolje u nedoba (kad je “hladno” ili kasno), kao i nesrećno razvučenim vodovima, koji bi baš mogli da se, doslovno, sklone s vidika. Osim toga, sve je na mestu.

Previous post

Zip Line over the Tara River Canyon (Montenegro)

jelo
Next post

Sam u kujni: kuvana suva rebra