Kafane i kafići

Mesara Lenče (Kalenić pijaca)

Iako je mesara u pitanju tekst o Lenčetu postavio sam u rubrici o kafanama i kafićima.

Zašto?

Zato što Lenče pripada onoj grupi mesara koje rade i uslužno pečenje kupljenog mesa. Nalazi se sklopu lokala na Kalenić pijaci.

Šta sve imaju u svojoj ponudi?

Pa realno imaju sve što i klasična mesara uz još po nešto – od papaka, preko kobasica, do pljeskavica, mozgova, iznutrica…

Prva moja poseta ovoj mesari ulsedila je posle intenzivne vožnje bajsa pa je i porudžbina bila u skladu sa stepenom gladi/iscrpljenosti: 2x svinjski vrat, 2x sveža domaća kobasica i 2x gurmanska pljeskavica (kupovao sam za sebe i suprugu).  Platio sam to sve 900 dinara sa sve dva somuna koja prodaju u mesari (???) i sačekao 10-15 minuta da mi  ispeku.

Dok sam čekao nisam mogao a da ne primetim – mesara ne deluje reprezentativno, ni malo nalik na one butike mesa kakvih ima u okolini, čak šta više da ne kažem  da možda malko deluje i štrokavo. U principu je prilično mala i sve je nekako nabijeno unutra. Međutim, non stop je puna, dok je roštilj žica  stalno krcata mesom.

Iznenadila me je vrsta klijentale – mislio sam da ce biti puna onih trgovaca sa pijace – kad malo morgen, mahom dolazi skockana gospoda, što od kuće što iz okolnih firmi i odnosi pečene porudžbine.

Elem, da se vratim na meso.

Svinjski vra t – ukusan, nije najbolji na svetu, ali svako iznad proseka.

Kobasice – vrhčina! Zlo i naopako. Bolje i od Marinih svežih domaćih kobaja koje možete kupiti 100 metara dalje, a po kojoj su oni poznati.

Gurmanska pljeskavica – eeeeee, to je posebna priča. Smem da se kladim u pare da bolja ne može da se pojede u Beogradu. Na prvi zalogaj se oseti ogromna razlika u poređenju sa svim onim što se može  probati u gradu.

Nedavno mi je bio u poseti jedan drugar s juga Srbije, okoreli ljubitelj roštilja. Kaže – burazere, ovakva gurmanska teško da može da se nađe i kod nas dole na jug. Pa zar treba bolja kritika od nekog (kao ovaj moj drugar) ko je odrastao na Mrak roštilju , jeo kod Bibca svaki drugi dan i ne izbiva iz Nišlijsku mehanu?

Ako ikada na ovom sajtu budemo pravili rang listu najboljih gurmanskih pljeskavica, ova Lenčetova će bez premca na prvo mesto.

Za kraj šta reći osim da sam zbog njih zabatalio sve okolne hamburgerije – Maru, Pekaru Bulevar, MekDek ili kako se zvaše, što iskreno preporucujem i vama iz najmanje dva razloga:

- cena

-ukus/kvalitet

Bon apetit

NG-sm0
Previous post

Smeštaj na putovanju - traženje, nalaženje, mogućnosti

29_featured_image_1250901046
Next post

Audi S4 (B7,2005) - V8; 4.200ccm; 344ps