Linkovi i saveti

Mršavljenje bez dijete – da, i to je moguće

(posvećeno hedonistima koji bi da smršaju a da se ne odreknu uživanja u hrani – poput mene)

* tekst je ažuriran šest meseci posle objave

Iako je tema potpuno deplasirana jer ne prođe dan da makar jedne dnevne novine ne daju savete kako smršati, osećam potrebu da iznesem svoje iskustvo. Ipak je ovo sajt posvećen hedonistima koji vole da jedu i uživaju u tome, pa da bi i mi ostali u kakvoj-takvoj formi evo nekoliko saveta iz prve ruke o tome kako da se ostane hedonista, a pri tome izgubi koji kilogram.

Moja ‘tajna’ koja je dala konkretan rezultat – za mesec dana ( 01.mart -31.mart) 3kg bez ikakve redukcije u ishrani ( dodatno smršao 6kg od 01.aprila do 30.septembra; ukupno 9 kg) :

Osnova ove teorije bazirana je sledećim činjenicama:

1. kod unosa više kalorija (hrane) u organizam u odnosu na potrošnju – gojite se

2. kod unosa manje kalorija u odnosu na potrošnju – mršavite

3. kod balansiranog unosa (unesete koliko i potrošite) – stagnirate

Dakle, proces mršavljenja započinje: smanjenjem unosa kalorija; povećanjem potrošnje kalorija ili kombinacijom ova dva.

Gde ljudi prave najčešće greške u procesu mršavljenja?

1. smanjen unos kalorija bez fizičke aktivnosti – obzirom da je organizam izuzetno adaptibilan, kod smanjenjog unosa hrane organizam pokušava da se adaptira na novonastalu situaciju i posledično tome usporava procese metabolizma unutar ćelija. Na taj način  ‘čuva’ svoje ćelije od novonastalih promena i zato je veliki broj dijeta koji se sastoji samo u redukciji ishrane neuspešan.

Npr. svi u početku tj prvoj nedelji mršave brzo a kasnije sporije – jer se organizam privikao na novonastalu situaciju. Naravno, postoje opcije kako ‘zavarati’ organizam da bi dijeta do kraja bila uspešna, ali pošto je tekst posvećen tome kako ne uskratiti organizam od onoga što voli, ovaj deo prepuštam drugima da razrađuju.

2. povećanje potrošnje kalorija kroz fizičke aktivnosti – šetnja je u svakom slučaju dobra stvar i bolja od sedenja ispred TV-a, ALI ako će ta šetnja biti nogu pred nogu sa petominutnim zastajanjima ispred svakog izloga, onda je efekat šetnje sveden na minimum.

Da bi organizam počeo da topi masne naslage, metabolizam se mora ubrzati tj potrošnja kiseonika mora biti veća nego pri bazalnom metabolizmu (u fazi mirovanja). U konkretnom primeru šetnje, brzina bi trebalo da bude barem 6-7km/h (negde sam čak pročitao da brza šetnja od oko 8km/h ima isti efekat kao i trčanje tj. da je razlika minimalna).

Šta sam konkretno ja uradio po pitanju ishrane i fizičke aktivnosti:


1. Jedem sve isto kao i pre, u istim količinama kao i pre – kada bi poveo računa o ishrani u smislu redukcije hleba, peciva, masne hrane, a ubacio više piletine, pirinča i ovsenih pahuljica redukcija kilaže bila bi značajnija, ali ja ipak volim da jedem i uživam u tome :)

2. Bickl dva puta nedeljno po dva sata (od juna: bajs 3x nedeljno po minimum 2,5h do 3 h)

3. Plivanje dva puta nedeljno po sat vremena (od septembra umesto plivanja Cardio Boxing 2x nedeljno po sat vremena)

Da rezimiram:

od 01.marta do 30. septembra redukovao telesnu masu za 9kg, labaratorijski rezultati u septembru: holesterol u granicama normale (3,9; granična vrednost je 4,5) kao i  trigliceridi (1,14; granična vrednost je 1,8).

Jedna napomena za plivanje (ovako su mi objasnili na treningu) – prilikom svakog zaveslaja ruke kod kraul stila plivanja, ruka povlači 10% težine tela. Na 25 metarskom bazenu jednom rukom se zamahne 10-tak puta. Prevedeno na konkretne cifre – osoba od 80kg, kod jednog zaveslaja povuče 8kg, puta 10 zaveslaja na 25 metara =80kg; puta 4 (na sto metara) je 320 kg. Ako tokom treninga isplivate 2 km, računica je 20 puta 320 kg= 6.400kg. Dakle jedna ruka tokom treninga plivanja od sat vremena povuče ukupnu kilažu od 6,4 tone.

Pa vi vidite koliko se tu potroši kalorija :)

competition-jack-daniels
Previous post

Jack Daniel's (vs Jim Beam)

naslovna
Next post

Django Unchained - za ljubitelje špageti vesterna i Kventina Tarantina

 • Storm

  https://www.montignac.com/en/ – iako i sam verujem u to da je najbolje i najzdravije spaliti višak fizikom, nije svako u prilici da vozi bicikl (i ja ne sednem danima na isti ponekad) ili ide na plivanje ili izdvaja ne znam koliko vremena za vežbanje.
  Za sve iz te kategorije (ma, za sve) – sajt odozgo i torenti pa “eat yourself slim” ako nisu okačili ovde za dž.
  Kad je pre skoro 10 godina ponovo trebalo od bureta postati čovek, ovo je upalilo. Pa kad sam se pre nekoliko godina opet ispustio, ovaj put zbog zdravstvenog stanja koje je uslovljavalo 3-4 meseca potpune fizičke neaktivnosti – opet je upalilo – stukao sam 5 kila za mesec u sezoni slava. ‘Ajd’ bolje…

  • Zoster

   Procitao sam tekst sa linka, dobar je, dijeta bazirana na glikemijskim indeksima, ali opet je u pitanju dijeta. Slazem se da u danasnjem moru obaveza nije lako naci vremena za fizicke aktivnosti, pa tim povodom evo jos nekoliko cinjenica o znacaju sporta: najvazniji faktori rizika za nastanak kardiovaskularnih obolenja su gojaznost, dijabetes, pusenje, hipertenzija, genetika i odsustvo fizicke aktivnosti.

 • Novak

  Lep tekst! Obaveze su samo izgovor za fizicku neaktivnost.
  Kako smrsati ?
  Vrlo jednostavno, prodajom automobila i kupovinom bicikla i uzivanjem u jos vecoj kolicini hrane koja se u takvim uslovima moze konzumirati.

 • Storm

  Evo jednog kratkog teksta s linkovima, bavi se HIIT-om (high intensity interval training). Ko više voli da istera višak znojem nego šupljom kašikom, ovo mu je otprilike sveto pismo :)

  https://www.cikloberza.com/forum/viewtopic.php?t=65&p=138950#p138934

  Inače, ko ima pulsmetar, može da, kad krene na dužu vožnju, smesti puls u “fat burning” zonu i da uživa (pošto je ovo zona malog srčanog opterećenja).

 • Zoster

  Proslo je osam meseci od kada sam poceo redovno da vozim bajs (2 do 3 puta nedeljno po minumum 2 sata), presao za to vreme oko 2.300 km.
  Rezultat- 9 kg manje, trigliceridi 1,14 (granicna vrednost 1,8); holesterol 3,93 (granicna vrednost 4,5)
  Prema tome dabome :)