Linkovi i saveti

Najbolje iz Mađarske (u Beogradu)

Svima dobro poznati rad iz devedesetih – dođe vikend, ćale i keva te probude u 5 ujutro, pališ sa njima za Mađarsku, prelaziš granicu, zabadaš parking u centru Segedina i započinješ porodični masakr njihovih marketa- Pick zimska salama, Karavan dimljeni kačkavalj, vajkrem, Trapist kačkavalj, jeftini a dobri kečapi, senf i majonezi, dvolitarke kokakole. Sve to gledaš da pokupuješ do 12h i zapališ nazad ne bi li te propustio carinik iz prve smene koga kao šatro znaš preko boktepitaj koje veze. Usput puniš rezervoar benzinom i dokupljuješ jos kanister od 20 litara koji krijumčariš u gepeku ili između prednjeg i zadnjeg sedišta. Na granici carinika podmićujes sa jednom manjom zimskom, 2 litara kole i vajkremom (može i sa 20 dojč maraka) . Nastavljaš dalje kući trljajući ruke koliko si dobro prošao i čekaš dve nedelje da ponovo zapališ preko u Seged.

Kultna vitrina br.1

Kultna vitrina br.1

I tako godinama sve dok ta priča posle 2000-te nije zamrla. Onda su pre nekoliko godina, odlasci za Mađarsku, ali i subotički buvljak ponovo postali aktuelni. Međutim daleko manje nego ranije jer i mi ovde sada imamo mnoštvo hipermarketa, ali i cenu goriva koja je slična onoj kod njih, pa je samim tim i put manje rentabilan kada se ide iz Beograda.

Ipak, ostao je onaj iskonski hedonistički osecaj koji se javi svaki put kada se proba sendvič od hleba, vajkrema, zimske i trapista zbog koga se do nedavno, barem kada sam ja u pitanju, potezalo iz Beograda za Segedin. Ali više ne.

Zašto?

Zato što se od nedavno u novopazarskoj ulici na Vračaru, u neposrednoj blizini Kalenić pijace otvorila prodavnica sa Mađarskom prehrambenom robom. Prodavnica se zove “Najbolje iz Mađarske” i nalazi se na samom početku ulice kad se skrene iz Maksim Gorkog.

Kultna vitrina br.2

Kultna vitrina br.2

U ponudi imaju svaštanesto, ali su centralne pozicije u radnji rezervisane za:

  • Trapist kačkavalj
  • Karavan dimljeni kačkavalj
  • Pick zimsku salamu
  • Različite vrste vajkrema
  • Vakumirane ćureće dimljene batake
  • Kamping sir u crevu
  • Kao i već gore pomenute majoneze, senf i kečap
Osim mađarskih u ponudi su I neki naši proizvodi

Osim mađarskih u ponudi su I neki naši proizvodi

To su šest glavnih stavki zbog kojih sam postao redovna mušterija ovog dućana. Cene nisam poredio sa cenama u Mađarskoj, ali po rečima prodavaca one su 15% skuplje. Iskreno, mislim da i dalje postoji debela isplativosti odlaska u Mađarsku u kupovinu jer to uključuje i kupovinu kućne hemije, ali i kupovinu garderobe, posetu marketima sportske opreme, zatim Ikee itd pa se s tog aspekta napravi značajna ušteda u kućnom budžetu.

Međutim, za one koji bi samo da zadovolje čula ukusa, dovoljno je da svrate do novopazarske ulice.

20150829_105123
Previous post

BRP Can-Am Spyder - igračka za sve pare

64819a88a49250eae1e9318a71fe075a
Next post

Bezalkoholno pivo: Pro et Contra