Filmovi

Oblivion

Ovo je prvi film koji opisujem, a da pre opisa nisam bacio pogled na IMDB. I neću ni da gledam opis jer je film toliko dobar da ne želim da idem na imdb i da se posle nerviram ako je dobio nisku ocenu.

Dakle, film je VRH!

Šta je ono što me je oduševilo:

Prvo, volim sci-fi, ali ne one preterano raspucane u kojima se od silnih efekata i bespotrebno zakomplikovane radnje vise mučiš nego što uživaš. Volim one u kojima radnja teče onako kako bi trebala da teče – s početka lagano, a onda vas sve brže i brže uvlači u sam tok da pred kraj filma imate utisak da ćete ustati iz fotelje i ući u Tv sa ciljem da i vi tu  nešto korisno doprinesete. Nema fantazija u vidu teleportovanja, preuveličavanja, megalomanisanja…Sve je nekako kako bi realno u budućnosti i moglo da bude. Dobro, možda je malkice nabudženo.

Drugo, mali broj likova od kojih su kolovođe Tom Kruz, Morgan Friman i ona prelepa ruskinja iz reklame za šampon za kosu. Olga Kurylenko. Ona je pravi melem za oči.  Generalno svo troje su dobri. Doduše, onaj Morgan Friman u svakom filmu k’o da glumi samog sebe al’ prosto nemožete a da ga nevolite. A Tom Kruz? Kome se svideo kao Itan Hant i ovde će ga oduševiti.

Treće, ceo film odaje utisak jednostavnosti- jednostavne radnje, ambijenta gde se radnja odvija, malog broja efekata, malog broja likova, neprijatelja koje skoro i da ne vidite. I sva ta jednostavnost u suštini prekriva jezivu istinu koja isplivava na kraju. To je toliko dobro uklopljeno da vas film drži još par dana posle gledanja.

Svima iz okruženja koji vole DOBAR film preporučio sam Oblivion. Nisam se rukovodio time da li neko voli ili ne voli sci-fi. Podseća na Matrix, ali bez one predimenzionirane akcije bruslijanja i džekičenisanja, ima dinamiku Suvišnog izveštaja, ali manje trilera. Ima romantike i ljubavi ali ne kao Ostrvo, deluje apokalipticno, ali opet drugačije od Knjiga o Eli.

Ma pogledajte ga i nećete pogrešiti

p.s. u prilogu trejler

YouTube Preview Image
IMG_2390
Previous post

Rim (2. deo) - poseta Koloseumu i Forumu

DSCN2671
Next post

Biciklom niz ski stazu Tornik - kad adrenalin struji vašim venama