Kafane i kafići Uncategorized

Pizza di Napoli Outlet (Novi Beograd)

Svojevremeno sam se kod odabira sastojaka pice fokusirao na šunku, pršutu, kulen, pančetu… Kombinacija ovih sastojaka bila je odlučujuća kod izbora. Što je bila velika greška. Jer kad ti stigne pica, a pomenuti sastojci su u tragovima, ti se zagušiš odvratnim debelim testom, kečapom prošvercovanim iz Segedinskih megamarketa, ko zna kojim sirom… I sve u svemu tvoj ugođaj nestane i poždereš se ko lep lebac što si je uopšte poručivao.

Kakve sam sve nazovi pice jeo kod nas shvatio sam tek pre nekoliko godina, kada sam, relativno redovno, počeo da posećujem Italiju. Razlika je bila OGROMNA. Ali, ta razlika se nije ogledala u šunki, pršuti ili pančeti već u testu (debljini i konzistenciji) i kečapu tj pelatu.

Najjednostavnije rečeno i bez ikakvog filozofiranja poenta je u sledećem – na picama u Italiji kao podloga se nigde ne stavlja kečap već pelat dok je testo svuda mikrometarske debljine, reš pečeno, najplastičnije rečeno podseća na ogroman čips prečnika 32 cm. Da, bukvalno je toliko tanko i toliko čvrsto, da iako milimetraske debljine ostaje ravno i ne savija se čak i kad su sastojci na podlozi.

Ima li takve pice nas?

Ne znam, ja je do sada nisam sreo. Ali sam zato nedavno nabasao na malu piceriju na Novom Beogradu koja pravi vrlo slične pice kao gore opisane.

U pitanju je Pizza di Napoli Outlet ( https://www.facebook.com/pizzadinapolioutlet ).

Pizza di Napoli 2

U više navrata kod njih sam naručivao picu Picante. Kulen, sir, pelat glavni sastojci. Šta obara s’ nogu?

  • Pelat – izuzetan! Vrhunski! Toliko je dobar da imam utisak da bi mogao da ga pijem/kusam kao prilog uz picu umesto coca-cole
  • Sir – nista manje impresivan
  • Testo – tanko, vrhunsko, ali se razlikuje od klasičnog italijanskog po tome sto je mekše konzistencije pa se presavija i nije hrskavo

Kulen? Takođe odličan, al koga briga za kulen kad su nosioci pice pelat, sir i testo. Iskreno i bez kulena rado bi je pojeo.

Inače, pica se sprema i peče bukvalno pred vama, u pravoj pećnici na drva. I sve je gotovo za manje od deset minuta.

Cena? 530 dinara za dimenziju 32 cm. Uz napomenu da se moze desiti da naletite na popuste koje daju s vremena na vreme pa je platite jeftinije.

Pizza di Napoli 3

Zamerke? Imam jednu – lokal je toliko mali da bukvalno unutra nema prostora za sedenje. Dakle, ili stojeći uz pult, ili je poručiti pa klopati u kućnoj varijanti (što ipak nije onaj pravi doživljaj kao kada je probate odmah po izlasku iz pećnice)

Za kraj – ko otkida na pelat i tanko testo uz kombinaciju sa dobrim sirom neće pogrešiti.

Pizza di Napoli 1

thCAVU2QOG
Previous post

Royal Taxi (Podgorica)

gros-hotel-leskovac-leskovac_031220091234546000
Next post

Etno Brvnara Groš (Leskovac)

  • Branko

    Sve super, ali – dostava samo u nekom njihovom “krugu” na NBgd. Tako da će sačekati da ih overim…