Putopisi

Prag – zlatni grad i nova stara ljubav

Do Praga možete doći na najmanje dva načina – busom i avionom. Ja sam se odlučila za ovaj brži. Bilo nam je bitno i imali smo malo vremena za sebe.

Pogledala sam red letenja i u odnosu na naše poslovne i porodične obaveze napravila dobitnu kombinaciju. Rezervisala sam tajno avio karte Beograd – Prag za nas dvoje i čuvala to kao najslađu tajnu.

Kako se tajming bližio počela je da me hvata frka. Razvoženje, čuvanje dece, babe, dede sve se to bre unervozilo! A ti sama rešavaj! Eto ti ga sad.

Stigli smo na aerodrom taman na vreme, kao i obično taman cigaretica i pravac check in. U međuvremenu je naravno već bilo razjašnjeno gde smo pošli i šta ćemo da radimo.

Preplavljeni zadovoljstvom ukrcali smo se u avion i narednih nešto više od sat vremena većali gde ćemo prvo.

Po sletanju smo se zaputili ka centru grada koji se nalazi na oko 10 km od aerodroma. Mapa i dobri ljudi su nam pomogli da neverovanom brzinom nađemo jeftin apartman .

Kao i svaki put kad negde stignemo, samo smo pobacali stvari u sobu i krenuli. Ceo dan je pred nama.

Imali smo i spisak sa sobom šta treba obići. Pa nećemo mi valjda kao neki neozbiljni turisti da zaobiđemo ono najvažnije pa da nemamo posle čime da se hvalimo.

Prag je bajkovit! Očuvane crkve, kule i mostovi prkose današnjem vremenu. Grad krajnosti Vam s jedne strane na dlanu nudi najočuvanije srednjevekovno gradsko jezgro, dok sa druge strane ovaj grad ima sve što i najmoderniji evropski gradovi.

Saobraćajna infrastruktura odlično funkcioniše ali je moja preporuka da ipak grad obiđete peške.

Za početak krenimo Zlatnom ulicom. Ovde se nalazi neverovatan broj malih muzeja. Nakon kulturnog uzdizanja seli smo na žičaru i odvezli se prema Praškom Ajfelovom tornju, a sa vrha smo peške došli do Hradčana. Ovaj deo je predivan. Sa ovog mesta možete videti ceo Prag kao na dlanu. Odavde smo put nastavili ka Karlovom mostu. Usput možete posetiti Kafkin muzej.

U blizini se nalazi nalazi najmanja ulica na svetu. Toliko je mala da je reguliše semafor za pešake jer se dva čoveka ne mogu istovemeno mimoići.

prag

Karlov most krasi 30 statua svetaca uobličenih od stane poznatih vajara XVIII veka.Ovo je ujedno najstariji praški očuvani most (XV vek) i spada među najlepša gotska izdanja na svetu. Fascinantno impresivno. Par sličica i idemo dalje.

Wow! Astronomski sat! U blizini se nalazi katedrala koja je poslužila Dizniju za uzor za crtani film Snežana i sedam patuljka.

Od izleta Vam uglavnom nude Karlove vari i Drezden. Obzirom na istoriju (a i pivo), odlučili smo se za prvu varijantu. Na putu za Karlove vari se nalazi poznata češka pivara “Krušovice“. Točeno pivo je džabalesku, a doživljaj superiška.

Inače za češku kuhinju kažu da je čine dve stvari: pivo i meso. Nemojte nikako da propustite ovu kombinacju. Porcija kolenica za dvoje kosta 235 kruna (manje od 10e), dok je pivo 30-50 kruna zavisno od vrste i velicine krigle. Najskuplje je crno plzensko. Probali smo i beherovku, nacionalno piće,  koja je nešto poput pelinkovca samo malo bolje.

Dan u Pragu je zlatan i vredi svake pare. Ostali bi smo još, ali šta sad.. vratićemo se!

tajland-puzzle
Previous post

Tajland - od razvrata u Bankoku do ostrvskog zena

i-amsterdam
Next post

Amsterdam - najinteresantniji grad na svetu