Hrana i piće

Sam u kujni (1) – jela od jaja

Davnog proleća devedeset i neke, drugi srednje, truckam se kući u rasklimatanoj 45-ici s ortakom i ortakinjom i krećem priču s ortakom oko toga ko će šta da sprema za ručak kad dođe kući. Ortakinja nas zbunjeno gleda, kao, šta bre da spremate? Pa, klopu, da jedemo… i tu ona očas izrodi priču kako muškarci ne umeju da kuvaju, na šta je mi u glas poklopimo s tim da muškarci kuvaju mnogo bolje od žena, jer muškarci imaju maštu a žene samo piče po receptu, koliko god da to po receptu bude savršeno spremljeno, i da su svi ozbiljni kuvari muškarci. Na to se u priču uključuje lik koji stoji pored nas i koji se predstavlja kao profesionalni kuvar. E, nakon što je potvrdio našu tezu, pitao nas je da li smo mi to kuvari, kad znamo takvu tajnu. Ne, burazere, samo smo često sami kod kuće a kad-tad iz frižidera ponestane gotove hrane (a kintu ostavljenu za preživljavanje, normalno, štekaš za još 2 MB rama ili trošiš na žetone). Nažalost, lik krene u beskrajnu priču o takmičenjima iz kulinarstva (zamislite kako zvuči kad neko najozbiljnijim tonom pita da li znamo da u subotu Petrović kuva protiv Popovića i da li smo ispratili prošlo kolo ) i oplavi nas narednih 5 stanica.
U svakom slučaju, mi taj dan spremismo klopu. Još smo bili mali, tako da se tih davnih vremena nismo zanosili bdenjem nad šporetom, nego smo išli na varijantu “šta je gotovo za 5 minuta” – odnosno, 80% vremena smo lupali jaja o tiganj. Ipak, neka jela od jaja koja sam spremao kao klinac spremam i dalje a vremenom sam i proširio repertoar.
Pa, da podelimo male tajne… verovatno znate većinu, ali ako ste pohađali vežbe iz kulinarstva zajedno sa Zosterom , onda će vam svaki od ovih recepata biti malo otkriće.

Jaja sa senfom

Ovo mi je otkrila ortakinja iz grupe retkih žena koje vole da kuvaju (većina mora da kuva): jaja u šerpicu, dodaj senf, umuti (tzv “na žuto”), razvali se. Nemoguće dobar ukus, neverovatno koliko je jeftina a dobra fora.

Jaja sa karijem – Nije potrebno naročito objašnjenje :)

Jaja sa korijanderom – Potrebno je najviše JEDNO samleveno zrno. Korijander ima blag ukus, ali je strahovito dominantan, tako da nipošto ne treba preterivati.

Jaja na maslacu –
Umesto standardne masti (ili ulja), ispržiti jaja na maslacu.

Jaja sa čajem za jaja

OK, ovo je otkriveno 2012 – kinezi imaju nekakav čaj, odnosno, smesu egzotičnih začina u kojima na vrlo tihoj vatri kuvaju jaja (razlupane ljuske) bar 2 dana, i ta jaja im dođu kao brza hrana. Probao sam – verovatno je zabavno kad imate smederevca koji se ne gasi pa u ćošak turite šerpicu s jajima i zaboravite je 2-3 dana – ubrzana procedura daje polovične rezultate (lep je ukus, ali nije toliko intenzivan kao što se “pozna” da bi bio). Međutim, pocepaj-kesicu-natresi-sadržaj-u-jaja-zamuti-isprži je skroz dobro, i za jaja i za druga jela kojima treba made in China šmek (a da nije naftalin). Čaj za jaja se može kupiti na kineskom buvljaku .

Jaja sa mekim sirom

Meki sir, poželjno pijačni/domaći, se namrvi u tiganj i istopi, onda se roknu jaja preko njega i isprže se. Ovo se radi bez ulja/masti – ima dovoljno masti u siru.

Jaja sa (polu)tvrdim sirom

Idealan način da se rešite one osušene grudve sira na koju već dve nedelje niko ne želi da slomi zube – postupak isti kao za meki sir, samo vam treba i rende i jaki prsti :) Ako je sir baš kao cigla, prvo koji minut u vrelu vodu.

Jaja sa paprikama (dobro, paprika s jajima)

Iseckana, zamrznuta (pa odmrznuta) sveža paprika se žvajzne u tiganj s malo masti i dobro isprži (treba vremena da ispari voda iz paprike), pre nego što se dodaju jaja. Ovde paprika i jaja idu najmanje 1:1, u svakom slučaju ne sme da bude manje paprike.
Ovo mnogo dobro ide s domaćim sirom, belim lukom i čašicom rakije, kao što će vam potvrditi svako ko živi na selu ili ima živu rodbinu na selu.

Jaja sa paprikom iz turšije

Doom Death Black Hardcore varijanta prethodnog recepta, samo za hrabre (ko nema krv južne pruge u sebi), pogotovo ako je paprika ljuta. Poželjno pre prženja isprati papriku, da ne bi crkli od viška soli.

Jaja sa pečurkama/gljivama

Isto kao jaja s paprikom, samo je drugačiji ukus. Najbolje da se prži na maslacu. Za svaki dan  šampinjoni, o prilikama – bukovače, sunčanice.
E, da – pečurke rastu na zemlji a gljive na drvetu. Čisto da znate.

Jaja sa balkanskom mešavinom (fičrd on cover pićtr)

Ovo je takođe čedo 21. veka a ne uspomena iz detinjstva. Od sastojaka, za dve osobe je potrebna jedna „balkanska“ i 4 jajeta. Mešavina se baci na maslinovo ulje i pržucne 10-15 minuta,  onda se dodaju jaja. Ovo jelo je idealna podloga za testiranje kombinacija začina za druga jela. Provereno prima kari, čili, biber, ljutu alevu, origano (dodaje se tokom spremanja), bosiljak i majčinu dušicu (dodaju se pred samo služenje)… u raznim kombinacijama i količinama. Realno, verovatno ne postoji meni dostupan začin koji nisam strpao u ovo nekom prilikom. Može da se ubaci i neki od tvrđih domaćih sireva .
Ako vam nabrzaka treba nešto što liči na ručak – ovo i šolja jogurta rade posao. I crni hleb, domaći… ali o njemu drugom prilikom…

IMG-20121205-00255
Previous post

Kafana Travica Knin (Novi Sad)

1301917389-Hotel Aquastar Danube u Kladovu - 1
Next post

Aqua Star Danube (Kladovo)