Ima greške Kafane i kafići

Kafana “Skadarlijska noć” – gusta tama

Nisam očekivao da ću ikad pisati neporuku (negativnu preporuku, tzv. sikter povelju) za kafanu, ali eto, poklopile se zvezde. Da ne dužim mnogo, put je nedavno naveo društvance osrednje veličine u ovo mesto. Kafana se nalazi u nižem delu Skadarlije, preko puta „Tri šešira“, tamo gde je nekad bila BIP-ova pivnica. Idem po stavkama:

Atmosfera: standardna došao-da-ločem kafančina, veliki prostor popunjen običnim stolovima i običnim stolicama, svaki pokušaj estetike se sveo na portrete znamenitih ličnosti reprodukovane u udžbenicima istorije. Ima dovoljno prostora za spajanje stolova.

Osoblje: ljubazno, mada ne previše hitro. Maaalkice loš utisak zbog „obavezno dođite opet, nismo mi za jednu posetu, kod nas je super“ plakanje na rastanku – ubedi me onim što nudiš da opet dođem, nemoj me vući za rukav i zaklinjati na grobu čukundedinog bika.

Piće: standardna kafanska ponuda, bez egzotike. Točen rogati pivdžan solidnog kvaliteta.

Klopa: prva stavka koja razočarava: na jelovniku uobičajena ponuda drumske kafane, pri čemu je pitanje čega ima na stanju; u neko doba naručismo ćevape da malo omastimo pivo – jeo sam i gore, al’ samo jednom u životu. Ćevapi po kafanama su standardno loši al’ ovi su baaaaš onako, očigledno predviđeni za cementiranje želuca po sistemu daj da nešto i pojedemo. Krompir koji je išao kao prilog bio je 3x bolji (što ne znači da je on dobar, nego da su ćevapi grozni).

Muzika: druga negativna stavka; nije da sviraju loše, ali su najgori lešinari; nametljivi su i bez blama prilaze da pitaju da li bi hteli da naručimo pesmu; lepe se uz astal očekujući da u gostima probude refleks sramote, otprilike ne smeš da digneš pogled sa stola, odmah ga hvata neki muzičar i zauzima držanje „evo, baš tebi sviram (daj pare)“. Ne pomaže opuštanju.

Cene: treća negativna stavka; cene su na granici prihvatljivosti – da su malo više, bile bi potpuno neprimerene za ambijent i ponudu. Pretpostavljam da su takve zbog muzike i lokacije, ali…

Odavno nisam obišao Skadarliju ali verujem da se za malo više para dobija veče u nekom od drevnih boemskih mesta s prepucanom atmosferom i pravim boemskim duhom, a ne kafana s periferije zalutala u centar.

naslovna
Previous post

Django Unchained - za ljubitelje špageti vesterna i Kventina Tarantina

pekaratrpkovicbelgradeb
Next post

Pekara Trpković (Beograd)