Filmovi

The Hobbit: An Unexpected Journey

Za početak želim da napomenem – niti sam završio FDU ili neki srodan fakultet, niti sam pročitao knjigu Hobit i Gospodar prstenova. Ali sam zato na nagovor prijatelja probistrio sajtove sa kritikama ovog filma jer mi je sugerisao da bi opisi filmova trebalo da budu stručniji.

Elem, da se vratim na film.

The Hobbit: An Unexpected Journey.

Režija: Peter Jackson; uloge: Martin Freeman (Bilbo), Ian McKellen (Gandalf), Richard Armitage (Thorin); trajanje: 169 minuta

Pogledao sam ga na premijeri. Po izlasku  iz sale supruga me pitala za utisak. Hmmm . Zašto Hmmm ? Pa evo zašto…

U tehničkom smislu film je otišao korak dalje u odnosu na trilogiju zbog 3D tehnologije. Dakle mnogo bolji doživljaj samog filma. Zatim, ono što nisam znao ali sam pročitao posle premijere – sniman je tehnikom 48 slika u sekundi što je u svetu kinematografije podiglo ogromnu buru jer je Džekson iskoračio iz klasike od 24 slike u sekundi. Šta to u realnosti znači tj kako se doživi, ja stvarno nemam pojma jer ništa nisam primetio. Kao što rekoh, na savet prijatelja iščitao sam sve o filmu… Elem, 3D tehnologiju registrujete i ona podiže film na viši nivo dok 48slika/sek. moje oko naprosto nije registrovalo.

Radnja filma –

u suštini vrlo prosta – kraljevstvo bogatih patuljaka je razrušio nevaljao zmaj, proterao ih iz njihove planine  prisvojivši pritom svo njihovo zlato. U nameri da vrate svoje kraljevstvo, formiraju  veselu družinu koju čine: 13 patuljaka predvođenih Torinom, čarobnjak Gandalf i hobit Bilbo Bagins, koji je za potrebe avanture izmešten iz svoje komforne zone sunčanog Okruga. Na tom putu/avanturi oni sreću brdo neprijatelja počevši od Orki preko Goblina i Trolova, do Goluma i zlog duha vraćenog iz mrtvih, kojeg u suštini ne sreću direknto već indirektno.

Likovi –

Bilbo je odličan, prijatan, mio, po meni definitivno bolji od unjkavog Froda. Jasno stavlja do znanja da mu se ne ide u avanturu, ali kada je na kraju prelomio da krene, pokazao je svima da ima muda, da se ne plaši, da je vrlo lukav i vispren a pre svega timski igrač.

Gandalf je standardno Gandalf, jedino što se vidi da je deset godina stariji.

Torin, analogija Aragorna, u suštini njegova bleda senka. Da pojasnim – na mene je Aragorn ostavio utisak vođe i jake ličnosti koji je zasenio Gandalfa i ostale likove trilogije. Naprosto on je vodio a svi ostali su sledili. Ovde je Torin jedan patuljak drkoš, klasičan hejter, koji nema ni L od liderstva u sebi. Što se tiče samih patuljaka, dan posle filma sećao sam se samo onog sedog najstarijeg i najmudrijeg. Svi ostali su mi bili isti.

Negativci – Orke jedini i ozbiljni neprijatelji, Trolovi simpatični, Goblini – pa bez Goblina se moglo i film bi kraće trajao kao i deo preganjanja sa Golumom  koji je bespotrebno razvučen.

Zvučni i vizuelni efekti –

neverovatni, predeli gde je sniman film su nestvarno lepi, a 3D pomaže da sve to bolje doživimo.

Nažalost, sve ovo pobrajano po pitanju efekata već  smo doživeli kod trilogije, tako da ono gde je trilogija osvojila dosta poena, kod Hobbita izostaje – taj prvi utisak. Verujem da je kompenzacija trebala da bude 3D tehnologijom, ali što se mene tiče – nije uspelo.

Tok radnje –

film traje skoro pa tri sata, što je po meni potpuno nepotrebno. Mogao je komotno da traje dva. Mislim da je početak previše rastegnut – deo kada se družina formira i kreće u avanturu mogao je biti znatno skraćen. Taj deo je i dosta spor, nema akcije pa se čini još i dužim nego što jeste.

Zatim se radnja zahuktava i ide u dobrom ritmu da bi bespotrebno bila usporena u dva navrata – kada se kod vilenjaka debatuje o nadolazećem zlu (verovatno sa ciljem podsećanjana na junake trilogije jer se pojavljuju Saruman i vila Galadriel) kao i kada se skoro pred kraj Bilbo nadmudruje u zagonetkama sa Golumom. Tu sam bukvalno u jednom momentu prokomentarisao sebi u bradu ajde više čoveče …  brzo posle toga je i kraj filma. Odnosno kraj prvog dela nove trilogije.

Da rezimiram – film je dobar, vredi ga pogledati, ali ne treba očekivati da će izazvati oduševljenje kakvo je izazvala trilogija. Obavezno ga pogledajte u bioskopu, jer se plašim da bez 3D može ostaviti još lošiji utisak.

Ako ga kompariram sa trilogijom, najviše liči na prvi deo, ali je ona po meni imala jaču ekipu likova i lakše je svarljiva u dosadnom početku jer nam je sve bilo novo i uživali smo u svakoj sekundi Družine prstena.

Na IMDB film je dobio ocenu 8,6 od strane 70.000 gledalaca koji su ga ocenjivali. Kakvu emociju je film pobudio u tim ljudima za tako visokom ocenom meni stvarno nije jasno ali ako je neko osetio isto kao gore pomenutih 70 hiljada molio bih ga da u komentaru opiše šta je to osetio.

Po meni je sedmica vise nego korektna ocena.

YouTube Preview Image

smokvica
Previous post

Kafe Smokvica (Dorćol)

e3
Next post

Filmovi koje je sramota ne gledati: Ekskalibur