Filmovi

The Way Back (2010) – priča o jugoslovenu Zoranu i njegovom podvigu

Interesantan i zanimljiv film koji nije ispunio moja prvobitna očekivanja, ali je nekim drugim detaljima zaokupirao moju pažnju ostavivši na mene vrlo pozitivan utisak!

Šta me je privuklo da pogledam ovaj film?

Kao prvo, priča o grupi zatvorenika koji su uspeli da pobegnu iz zatvora u Sibiru i prepešače 4.000 kilometara (!!!!) do svoje slobode u Indiji! Usput prošavši kroz pustinje u Mongoliji i prešavši Himalaje. Zasnovana na istinitom događaju!

Zatim glumačka ekipa koja je obećavala – Ed Haris i Kolin Farel.

Poslednja stavka – na IMDB dobio zavidnu ocenu 7,3.

Koja očekivanja nije ispunio?

Ni jedan od glavnih likova  nije razvijen do kraja, niko nema detaljniju istoriju i prošlost, niko vas ne uvlači u svoju kožu. Nisam uspeo da se poistovetim niti saživim nisakim. Ni jednog ne žališ kad umire niti se raduješ kad preživi ili doživi nešto.

Grupa koja se okupila i pobegla je toliko nevešto sklepana da do momenta bekstva nisam ni ukapirao da li su u pitanju dve grupe  ili samo jedna. Ni sada nemam pojma kako su svi sakupili tj ko je koga uvukao u grupu.

Tokom bekstva, bezveznim stvarima je pridavan značaj dok su neki momenti maltene preskakani. Npr prelaz preko Himalaja traje oko 1 minuta, a najopasnije zveri koje su ih napale tokom 4.000 km  bili su komarci. Vukove su oterali sa išššš i čibe kao da su avlijaneri.

Pa šta je onda tj ko je onda privukao moju pažnju?

Zoran, potpuno periferni lik u grupi, računovođa iz Jugoslavije, koji u zatvoru završava kao politički/špijunski zatvorenik. Osoba koja u grupi uglavnom nije radila ni[ta korisno osim zbijanja šala. I bila istrajna. U prvom delu skoro pa neprimetan, da bi kako vreme odmiče, a grupa se smanjuje, dobijao sve zapaženiju ulogu. Do kraja filma postaje deo trojke koja je načinila ovaj neverovatan podvig po kojem je i snimljen film. Negde oko polovine filma sam se shvatio da ću film odgledati do kraja sa punom pažnjom ni zbog koga drugog već zbog našeg zemljaka.

I upravo zbog njega i njegovog neverovatnog podviga pogledajte ovaj film jer mnogo manje podvige skoro svaki drugi dan gledate na Discovery-ju i National geographic-u.

Jagnje 2
Previous post

Kafana Pego (selo Šljivovica, Zlatibor)

conjuring
Next post

The Conjuring (2013) - Prizivanje zla