Manifestacije

Go 2 Kop – Ski opening 2012

Kada sam pre skoro mesec i po dana rešila da idem na Kopaonik i rezervisala boravak u sklopu Ski opening-a, svi su me gledali sa čuđenjem, u fazonu:

Napolju još uvek 15-17 stepeni u plusu, a ti pričaš o otvaranju ski sezone!” 

Nekako sam bila ubeđena da će biti snega, iako je, u tom trenutku, to izgledalo skoro neverovatno. Uvek se setim reči moje bake:

“Ne gledaj u nebo, nego u kalendar”.

Na moju radost, bila sam u pravu – sneg je počeo da pada dan-dva pre zakazanog otvaranja sezone.

Kada smo stigli u Brzeće, još nije bilo mnogo snega, ali su nas na prvoj krivini sačekali lokalni momci i ubedili da stavimo lance. Nismo bili sigurni da li smo doneli pravu odluku, ali penjući se ka vrhu, shvatili smo da su bili u pravu. Nameštanje lanaca je po principu ”kol’ko daš”, a to je oko 500 din.

Planirani smeštaj  bio je u Konacima, tako da odlazimo na recepciju Angelle da se prijavimo.Tamo prilična gužva, mada iskreno, sama recepcija i lobby ispred nisu baš mnogo prostrani. I tu nas je sačekala prva zamka. Dajemo naš voucher, al’ na recepciji kažu: ”Vi imate bukirano tek od 6. januara”.

Ja u blagom čudu. Nerviram,se, mislim u sebi – ko je mogao tako glupo da pogreši. Već imam u planu da zovem agenciju dok moj muž smiruje situaciju. Recepcioner vrti glavom, gleda u ekran, izlazi da telefonira, a mi čekamo li čekamo. Na kraju kaže:

Dobićete veći apartman nego što ste platili, i to na prvom spratu.”

Tražim da to bude konak Koznik, jer je on letos skroz renoviran. Objašnjava mi da su svi apartmani renovirani. Insistiram samo na tom delu i na naše zadovoljstvo sve se na kraju  rešava kako treba. Apartmani naravno podsećaju  na nekadašnje, ali stvarno je sve skroz novo i u svetlim bojama. Međutim, uvek mora da ima neko ali. Struja malo – malo pa nestane (doduše brzo dođe), grejanje slabo (možda su tek počeli da greju, al’ ni posle tri dana nije bilo mnogo bolje), u kupatilu cevi hladne, ali zato tople vode ima kol’ko i kad hoćeš. Pa dobro, ne može baš sve da bude idealno. Ono što me je malo zateklo (jer je evidentno uložen novac i trud) jeste staro posuđe (kod nas četiri različite čaše), na šoljicama za kafu i dalje piše Genex hoteli, nestale su police koje su nekada postojale u cilju odlaganje raznih sitnica, kapa i šalova, kupatilo je lepo i moderno, al’ bez fena za kosu. Lično, volim apartmane u Konacima, jer mi daju slobodu da se organizujem kako mi odgovara- ne moram da žurim na obroke od-do, ne moram čak ni da spremam hranu (cene u restoranima i kafanama su slične beogradskim, dakle malo skuplje nego naše niške).

U cenu nam je bio uračunat i dvodnevni ski pass. Kad smo otišli da ga podignenmo na recepciji, opet nas nije bilo na spisku, ali ga dobismo na kraju. Inače, ski pass je imao promotivnu cenu koja uključuje popust 70%, tako da nije bilo besplatno, ali ipak veoma pristupačno.

U okviru našeg  paketa imali smo pravo na dva sata besplatnog korišćena Spa centra Angelle u intervalu  od 9 do 17h. Međutim, kada sam  otišla da pitam kakva je procedura oko korišćenja istog, rekli su mi da nemaju nikakvo obaveštenje o tome?? Tu sam  izgubila volju tako da nisam to ni probala. Iskreno, iako jeste blizu, nije mi baš nužno da posle toga izlazim na – 10. Za goste Angelle je to mnogo bolje organizovano, obzirom da oni mogu da koriste Spa i posle 17h (sve do 21h).

U Angelli su sobe slične kao u konacima osim što je naravno i hrana uključena. Ono što mi se nije dopalo jeste to da nema (ili ja nisam videla) gde da se popije kafa u lobiju, uz miris hrane koji se svuda oseća. No, to je tako kad se nešto prepravlja.

Uveče odlazimo u Grand na zakazan Welcome party.

Hotel Grand

Garden izgleda drugačije, na sredini visoke stolice i stolovi, sa strane takođe drveni stolovi, nema više onih udobnih  niskih ganitura. Moj prvi utisak je da je sve prilagođeno potrebama omladine, a manje potrebama porodica sa malom decom, kao što je bilo nekada. Sve u Grandu ima istu namenu kao i ranije, ali sve je novo i moderno. Tu dobijamo piće dobrodošlice (belo, crveno vino ili šampanjac) što deluje simpatično i čekamo najavljenu nagradnu igru. Ubacujemo naše podatke u kutiju i čekamo da počne izvlačenje. Moj muž je bio ubeđen da će dobiti neku nagradu od Koleta. Smejem se i ne verujem.

Kreće izvlačenje i jedna simpatična mlada devojka izgovara njegovo ime i prezime. Ja u totalnom  šoku, nisam uspela ni da ga slikam. Dobio vožnju motornim sankama za dve osobe.

Kasnije, kada smo otišli da se raspitamo, ispalo je da to podrazumeva  15-16 km vožnje sankama po planini, u grupi od 5-6 ljudi, sa vodičem. Shvatamo da je to jedna avantura, a da najavljeno vreme   tog dana kada je vožnja bila planirana. nije baš pogodno. Pitamo da li možemo voucher da iskoristimo neki drugi put u toku sezone i dobijamo potvrdan odgovor.

Kada bude lepše vreme ostaje da vidimo kako izgleda doživeti planinu na drugačiji način…

YouTube Preview Image

Posle ove dobrodošlice, odlazimo u Kongresnu salu u Angelli, gde od 23h počinje žurka sa živom muzikom. Sala prilagođena za žurku (nema stolica), šank, bina, promoterke… Tu shvatamo  da smo za ovo prestareli, ali omladina nadire u velikom broju. Prve večeri Lexington band, druge Tap 011, treće neki DJ.

Omladina neumorna. I ovde i po apartmanima, vesela atmosfera, muzika, galama. Nama ne smeta, jer i mi imamo decu tih godina. To nije bilo kad smo mi bili tako mladi, malo mi krivo, a malo milo, što sam bar blizu mladih.

Opening party je takođe i ispod naših apartmana u The Pub. Veselo, na sve strane i tako sve tri noći.

U jedinoj kafani u Konacima, Alo,Alo, gužva ceo dan. Jedemo kao nekad kopaoničku mućkalicu uz dunju i točeni LavCosta caffe ima naravno odličnu kafu, a u The Pub sam prvi put probala kuvano belo vino i dopalo mi se, nije kiselo kao crno.

Nekadasnji Zvrk se sada zove Lazin Salaš. Iskreno,tamo nismo stigli da odemo, jedino  smo videli da imaju neke tamburaše svako veče.

Omladinci su imali svoju organizaciju pored žurki,igde bez granica,muzika duž Beogradkse avenije i još verovatno mnogo toga što nisam uspela da vidim.

U okviru Spa centra u Grandu,novitet je otvoreni bazen,koji kad sam ga ja videla je bio pokriven folijom, a ispod se pušila vruća voda. Čini mi se da to još nije proradilo, ali biće sigurno.

Definitivni utisak je da je ski opening prevashodno za mlade, jer je skijanje u drugom planu ili iako je njihov slogan “ više od skijanja”, ja bi rekla “manje od skijanja”. Prvi dan je radio Karaman Greben, drugi dan i Pančić (tada je bilo i lošije vreme). Nije bila veća gužva, jer žičara ide brzo. Posle noćne žurke, ne verujem da su omladinci mogli da skijaju duže od 2-3 sata. A ni malo ili malo više stariji, takođe. Staze, ionako rade do 15,30 h, jer je sada najkraći dan. Za početak sezone i zagrevanje je ovo i bilo dovoljno.

I na kraju kad smo odlazili,kupilo smo livadski med,da održavamo ojačani imunitet kod kuće.

Sve u svemu,po povoljnoj ceni, mi smo uživali tri dana i tako učestvovali u otvaranju nove sezone. Ako bude organizovano i zatvaranje, obavezno idemo.

 

1301917389-Hotel Aquastar Danube u Kladovu - 1
Previous post

Aqua Star Danube (Kladovo)

Ma u milimetar
Next post

Biciklističke priče: Prokletstvo šezdesetog kilometra (1)

  • Zoster

    Okice, čini se da je tamo bilo dosta propusta od strane domaćina?

  • okica

    Pa malo nasa posla,ali su se ipak trudili,svake godine je sve bolje