Manifestacije

Go 2 Kop – Ski opening 2012

Kada sam pre skoro mesec i po dana rešila da idem na Kopaonik i rezervisala boravak u sklopu Ski opening-a, svi su me gledali sa čuđenjem, u fazonu:

Napolju još uvek 15-17 stepeni u plusu, a ti pričaš o otvaranju ski sezone!”

Nekako sam bila ubeđena da će biti snega, iako je, u tom trenutku, to izgledalo skoro neverovatno. Uvek se setim reči moje bake:

“Ne gledaj u nebo, nego u kalendar” .

Na moju radost, bila sam u pravu – sneg je počeo da pada dan-dva pre zakazanog otvaranja sezone.

Kada smo stigli u Brzeće, još nije bilo mnogo snega, ali su nas na prvoj krivini sačekali lokalni momci i ubedili da stavimo lance. Nismo bili sigurni da li smo doneli pravu odluku, ali penjući se ka vrhu, shvatili smo da su bili u pravu. Nameštanje lanaca je po principu ”kol’ko daš”, a to je oko 500 din.

Planirani smeštaj  bio je u Konacima , tako da odlazimo na recepciju Angelle da se prijavimo.Tamo prilična gužva, mada iskreno, sama recepcija i lobby ispred nisu baš mnogo prostrani. I tu nas je sačekala prva zamka. Dajemo naš voucher, al’ na recepciji kažu: ” Vi imate bukirano tek od 6. januara” .

Ja u blagom čudu. Nerviram,se, mislim u sebi – ko je mogao tako glupo da pogreši. Već imam u planu da zovem agenciju dok moj muž smiruje situaciju. Recepcioner vrti glavom, gleda u ekran, izlazi da telefonira, a mi čekamo li čekamo. Na kraju kaže:

Dobićete veći apartman nego što ste platili, i to na prvom spratu.”

Tražim da to bude konak Koznik, jer je on letos skroz renoviran. Objašnjava mi da su svi apartmani renovirani. Insistiram samo na tom delu i na naše zadovoljstvo sve se na kraju  rešava kako treba. Apartmani naravno podsećaju  na nekadašnje, ali stvarno je sve skroz novo i u svetlim bojama. Međutim, uvek mora da ima neko ali. Struja malo – malo pa nestane (doduše brzo dođe), grejanje slabo (možda su tek počeli da greju, al’ ni posle tri dana nije bilo mnogo bolje), u kupatilu cevi hladne, ali zato tople vode ima kol’ko i kad hoćeš. Pa dobro, ne može baš sve da bude idealno. Ono što me je malo zateklo (jer je evidentno uložen novac i trud) jeste staro posuđe (kod nas četiri različite čaše), na šoljicama za kafu i dalje piše Genex hoteli, nestale su police koje su nekada postojale u cilju odlaganje raznih sitnica, kapa i šalova, kupatilo je lepo i moderno, al’ bez fena za kosu. Lično, volim apartmane u Konacima, jer mi daju slobodu da se organizujem kako mi odgovara- ne moram da žurim na obroke od-do, ne moram čak ni da spremam hranu (cene u restoranima i kafanama su slične beogradskim, dakle malo skuplje nego naše niške).

U cenu nam je bio uračunat i dvodnevni ski pass . Kad smo otišli da ga podignenmo na recepciji, opet nas nije bilo na spisku, ali ga dobismo na kraju. Inače, ski pass je imao promotivnu cenu koja uključuje popust 70%, tako da nije bilo besplatno, ali ipak veoma pristupačno.

U okviru našeg  paketa imali smo pravo na dva sata besplatnog korišćena Spa centra Angelle u intervalu  od 9 do 17h. Međutim, kada sam  otišla da pitam kakva je procedura oko korišćenja istog, rekli su mi da nemaju nikakvo obaveštenje o tome?? Tu sam  izgubila volju tako da nisam to ni probala. Iskreno, iako jeste blizu, nije mi baš nužno da posle toga izlazim na – 10. Za goste Angelle je to mnogo bolje organizovano, obzirom da oni mogu da koriste Spa i posle 17h (sve do 21h).

U Angelli su sobe slične kao u konacima osim što je naravno i hrana uključena. Ono što mi se nije dopalo jeste to da nema (ili ja nisam videla) gde da se popije kafa u lobiju, uz miris hrane koji se svuda oseća. No, to je tako kad se nešto prepravlja.

Uveče odlazimo u Grand na zakazan Welcome party .

Hotel Grand

Garden izgleda drugačije, na sredini visoke stolice i stolovi, sa strane takođe drveni stolovi, nema više onih udobnih  niskih ganitura. Moj prvi utisak je da je sve prilagođeno potrebama omladine, a manje potrebama porodica sa malom decom, kao što je bilo nekada. Sve u Grandu ima istu namenu kao i ranije, ali sve je novo i moderno. Tu dobijamo piće dobrodošlice (belo, crveno vino ili šampanjac) što deluje simpatično i čekamo najavljenu nagradnu igru. Ubacujemo naše podatke u kutiju i čekamo da počne izvlačenje. Moj muž je bio ubeđen da će dobiti neku nagradu od Koleta. Smejem se i ne verujem.

Kreće izvlačenje i jedna simpatična mlada devojka izgovara njegovo ime i prezime. Ja u totalnom  šoku, nisam uspela ni da ga slikam. Dobio vožnju motornim sankama za dve osobe.

Kasnije, kada smo otišli da se raspitamo, ispalo je da to podrazumeva  15-16 km vožnje sankama po planini, u grupi od 5-6 ljudi, sa vodičem. Shvatamo da je to jedna avantura, a da najavljeno vreme   tog dana kada je vožnja bila planirana. nije baš pogodno. Pitamo da li možemo voucher da iskoristimo neki drugi put u toku sezone i dobijamo potvrdan odgovor.

Kada bude lepše vreme ostaje da vidimo kako izgleda doživeti planinu na drugačiji način…

YouTube Preview Image

Posle ove dobrodošlice, odlazimo u Kongresnu salu u Angelli , gde od 23h počinje žurka sa živom muzikom. Sala prilagođena za žurku (nema stolica), šank, bina, promoterke… Tu shvatamo  da smo za ovo prestareli, ali omladina nadire u velikom broju. Prve večeri Lexington band, druge Tap 011, treće neki DJ.

Omladina neumorna. I ovde i po apartmanima, vesela atmosfera, muzika, galama. Nama ne smeta, jer i mi imamo decu tih godina. To nije bilo kad smo mi bili tako mladi, malo mi krivo, a malo milo, što sam bar blizu mladih.

Opening party je takođe i ispod naših apartmana u The Pub. Veselo, na sve strane i tako sve tri noći.

U jedinoj kafani u Konacima, Alo,Alo, gužva ceo dan. Jedemo kao nekad kopaoničku mućkalicu uz dunju i točeni Lav . Costa caffe ima naravno odličnu kafu, a u The Pub sam prvi put probala kuvano belo vino i dopalo mi se, nije kiselo kao crno.

Nekadasnji Zvrk se sada zove Lazin Salaš . Iskreno,tamo nismo stigli da odemo, jedino  smo videli da imaju neke tamburaše svako veče.

Omladinci su imali svoju organizaciju pored žurki,igde bez granica,muzika duž Beogradkse avenije i još verovatno mnogo toga što nisam uspela da vidim.

U okviru Spa centra u Grandu,novitet je otvoreni bazen ,koji kad sam ga ja videla je bio pokriven folijom, a ispod se pušila vruća voda. Čini mi se da to još nije proradilo, ali biće sigurno.

Definitivni utisak je da je ski opening prevashodno za mlade, jer je skijanje u drugom planu ili iako je njihov slogan “ više od skijanja”, ja bi rekla “manje od skijanja”. Prvi dan je radio Karaman Greben, drugi dan i Pančić (tada je bilo i lošije vreme). Nije bila veća gužva, jer žičara ide brzo. Posle noćne žurke, ne verujem da su omladinci mogli da skijaju duže od 2-3 sata. A ni malo ili malo više stariji, takođe. Staze, ionako rade do 15,30 h, jer je sada najkraći dan. Za početak sezone i zagrevanje je ovo i bilo dovoljno.

I na kraju kad smo odlazili,kupilo smo livadski med,da održavamo ojačani imunitet kod kuće.

Sve u svemu,po povoljnoj ceni, mi smo uživali tri dana i tako učestvovali u otvaranju nove sezone. Ako bude organizovano i zatvaranje, obavezno idemo.

1301917389-Hotel Aquastar Danube u Kladovu - 1
Previous post

Aqua Star Danube (Kladovo)

Ma u milimetar
Next post

Biciklističke priče: Prokletstvo šezdesetog kilometra (1)

  • Zoster

    Okice, čini se da je tamo bilo dosta propusta od strane domaćina?

  • okica

    Pa malo nasa posla,ali su se ipak trudili,svake godine je sve bolje