Filmovi

Filmovi koje ste možda propustili da pogledate: Taken (2008)

Taken je toliko dobar film da je mene ‘izuo iz cipela’ što bi rekli. Film koji je greota ne pogledati. Fenomelna akcija sa briljatnim Liam Neeson – om u glavnoj ulozi. Pojavio se 2008, nije mnogo reklamiran iako je u pitanju vrhunska akcija/krimi/triler. Po meni mnoooogo jači od Misson impossible ili čak i od samog Bourne serijala.

Glavna uloga je Liam Neeson, glumi ex Cia agenta, koji je ovde prevazišao samog sebe. Surov, hladan, nemilosrdan prema krimosima s jedne strane i brižni otac s druge strane. On je u ovom filmu toliko dobro odglumio da je naspram njega čak i novi James Bond kao baby-siterka. Bukvalno se može reći da je Bondu, Bourne, Itan Hantu zadao domaći zadatak.

Od scena koje ostavljaju bez daha i koje se ne zaboravljaju su prvi razgovor sa otmičarima preko mobilnog (ledi krv u žilama) i momenat kad ih prvi put sretne – ono što fascinira je neverovatna hladnokrvnost u tim scenama koju prenosi na publiku da prosto steknete utisak da bi zubima mogao metak da zaustavi ako bi hteo. Da sam ja otmičar i da sam je samnom Liam razgovarao, ja bi se usr’o u gaće od straha, vratio mu ćerku uz pismeno izvinjenje i još bi mu rek’o: doš’o sam da se izvinim Đuri što me tuko.

Film je brz, sve vreme drži pažnju, sa radnjom koja je relativno prosta i korištena ranije ali zato toliko surovo i realno prenesena na platno, da nisam upoznao osobu koja je pogledala film a da nije rekla -nema šanse da pustim dete samo da šeta po belom svetu.

Scenario je pisao Luc Besson, od poznatih glumaca tu je i Famke Janssen koja glumi majku i ex suprugu i naravno Liam. I to je to. Kao što već rekoh, Liam je toliko jak i moćan da sam nosi ceo film bez problema i ostavlja takav utisak da sam danima posle odgledanog filma i dalje preporučivao isti (sada većinu filmova već sutradan zaboravim i da sam pogledao).

U 2012 se pojavio i nastavak. Nisam ga još uvek gledao, planiram ovih dana, a koliko vidim glumi i Rade Šerbedžija. Verujem da je dobar, jedino mi žao što će izostati onaj prvi utisak oduševljenja jer sad već znamo kakav je agent. Ali o drugom delu više u sledećem tekstu…

Offical trailer

YouTube Preview Image
prasence
Previous post

Praseća glava

Erotic shop Srecni Ljudi
Next post

Shoping - Sex shop "Srećni ljudi"