Linkovi i saveti

Here Maps – najbolja navigacija za mobilne telefone

Prva navigacija koju sam koristio na mobilnom telefonu bila je google maps. To je jedno takvo g…o da nemam reči. Kada je koristiš u gradu još i pomozi Bože (ako zanemarimo momenat da ne prepoznaje jednosmerne ulice i ponekad ne razlikuje tuđe dvorište od ulice). Al ako je koristiš van grada da se prevezeš od jednog do drugog naseljenog mesta – to je onda u fazonu spasavaj se ko može! Četiri puta, ali bukvalno četiri puta me je uterala u njive. Jednom kod Ivanjice, drugi put kod Zaklopače, treći put kod Petrovca i četvrti put kod Jajinaca. I to je bio kraj. Kažu pametnome dosta posle dva puta, al ja sam izgleda glup za dvojicu pa mi trebalo četiri puta.

E onda sam se prebacio na IGo navigaciju. E to je već druga priča. Ona kad radi onda j..e kevu. Kad radi. Al kad ne radi, e onda si ti drškane j..o kevu. Prva mana je što zauzme jaaaako puno mesta u memoriji. Druga mana je što ima dosta bagova pa se blokira s vremena na vreme tako što ne može da se poveže sa satelitom. Meni se tako bagovala dva puta, jednom kod Soluna, jednom u Zagrebu. Al snađoh se nekako. I tu završih i sa njom. E da, dodatno me nerviralo što sam morao da idem kod IT stručnjaka da mi je instalira i update-uje jer to nisam znao sam da radim.

I treća sreća što bi reko naš narod. Konačno dođoh na ono što mi treba. Here Maps je do sada najbolja navigacija koju sam koristio i koju koristim trenutno.

HERE Maps, dnevni mod

HERE Maps, dnevni mod

A evo i zašto:

  • Lak pristup – free download sa PlayStore-a
  • Ako je koristite samo po Srbiji nemorate skidati mape jer ih u online modu koristi preko neta
  • Ako ste u Roamingu, sve potrebne mape poskidate kod kuće dok ste na wifi. Pristup skidanju mapa je jednostavan do bola- bukvalno sve radite kroz aplikaciju, a ona sama vuče sve sa neta. Kada učitate mape koje vam trebaju, prebacite aplikaciju na ofline mode i piči Mile u romingu
  • Grafika jednostavna i funkcionalna – nemož videt beonjače saobraćajcu na raskrsnici al ćeš zato milimetarski precizno ubosti raskrsnicu na kojoj treba da skreneš
  • Svi parametri koji se prate su dovoljni za putovanje – brizina kretanja, dozvoljena brzina, očekivano vreme dolaska, pređeni put. Plus su tu i 3D elementi grafike, benzinske pumpe, stanice metroa i million nekih drugih čuda…

Iskren da budem meni su ovi paramtri više nego dovoljni, a za one kojima je potebno više neka pogledaju specifikaciju proizvođača.

Elem, da se vratim na navigaciju. Kako radi? Pa savršeno! Ne kasni, ne preskače segmente, ne secka, upozarava na vreme, instant kalkuliše nove rute. Isprobali smo je i tokom vožnje i tokom pošačenja po gradu, i po otovorenom putu i gradskoj vrevi (Beč), i po danu i po noći. Još uvek joj nismo pronašli zamerku.

HERE Maps, noćni mod

HERE Maps, noćni mod

Dakle, za one koji ne traže perverziju već praktičnost ovo je prava pravcata stvar za njih. Jednom rečju navigacija koju bi svaki telefon trebao da ima fabrički!

p.s. na PlayStore- u ima prosečnu ocenu 4,4 (od max 5) i 5 miliona download-a. Pa ti sad vidi…

the-english-class2
Previous post

Časovi Engleskog preko Skype-a

Master_Guinea_Pigs_2
Next post

Morsko prase - idealan kućni ljubimac

  • Dodao bih da HERE mape em što rade lokalni terenci (moj ortak radi taj poso pa znam) koji stvarno terenuju, em što možete i vi da se uvalite u tim u statusu dobrovoljca i da crtate puteve i puteljke na osnovu satelitskog snimka (koji je po kvalitetu vrlo sličan Google Earth-u). Dakle, ako vas nervira što u vašem malom mistu nisu lepo obeležene ulice i sokaci (CIA i NATO to već sve znaju…), izvolite pa ucrtajte :)