Putopisi

Letovanje u predsezoni: Hrvatska

Zbog sveoprisutne krize i hroničnog manjka para, sve manje ljudi se odlučuje za letovanje, a deo onih koji na kraju prelome da odu čine to van sezone – ili na samom početku ili na samom kraju.

S obzirom da mi se ukazala prilika da ove godine boravim u predsezoni na tri različite lokacije koje naši turisti vrlo često posećuju, rešio sam da vam kroz tri teksta približim svoje utiske sa predsezonskog letovanja iz Hrvatske, Crne Gore i Grčke.

Hrvatska je prva jer su mi sećanja najsvežija (vratio se pre par dana); boravio tamo u poslednjoj nedelji juna.

Putovanje

Od Beograda do Zagreba put je tradiocionalno dosadan – nema gužve, nema ni krivina. Tri sata mrcvarenja za volanom. Sve do Zagreba. A onda kreće ludilo – jeste da je bila subota, ali 20.jun – od Zagreba prema Splitu i Rijeci kolona u obe trake je milila 50 – 60 km/h. Posle nekih 30 km brzina se povećala pa smo sledeći segment puta vozili brzinom 100km/h. I tako sve do razdvajanja puteva za Split i RIjeku.

Deo koji vodi prema Rijeci nije opterećen i prvu sledeću gužvu na koju nailazite je u Rijeci. Kratko traje (raskrsnica sa semaforom), ali izgubite još 10-tak minuta. Ostatak puta do Poreča prošao je bez problema i bez nekih značajnih gužvi.

Policiju nismo sretali, radare nismo videli. Putevi su fantstični, ravni kao ploča. Ako se izuzme cimanje posle Zagreba , putovanje je savršeno. Nama je trebalo od Beograda do Poreča oko 7 sati. Kakva je situacija u samoj sezoni ne znam, ali pretpostavljam da može da bude katastrofa na tom delu posle Zagreba.

istra_destinacije

Smestajni Kapaciteti

Mi smo boravili u Campu Lanterna koji važi za jedan od najboljih kampova u Hrvatskoj. Popunjenost je iznosila oko 40%. Svuda unaokolo (kako u kampu tako i van kampa) se videlo da je sezona počela – turista ima, mahom stranci, restorani, kafane, kafići, krstarenja brodićima i svi ostali sadržaji koji prate leto su na raspolaganju. Zaposleni u kampu su nam rekli da ovo najlepši deo sezone, da nema velikih gužvi, dok je u špicu sezone ogromna gužva, da se tada teško nalazi i dobro mesto na plaži.

Cene

Rentirali smo MobilHome kućicu u kampu koja nas je na dnevnom nivou koštala oko 75 evra. U Top sezoni tj od 18.jula do 17.avgusta renta ove kućice na dnevnom nivou iznosi 155 evra. Cene vanpansionskih usluga su: Coca Cola 0,25ml 3 evra, sladoledi na štapić od 2 evra; 1 lit mleka u prodavnici 1,2 evra; 1 lit jogurta 2,5 evra; 1 kg breskvi 4 evra (cene iz kampa u kome smo mi bravili).

Vreme

Bili smo u poslednjoj nedelji juna. Temperatura se kretela od 24 do 28 stepeni. Ni jednom nismo upalili klimu tokom dana dok smo u dva navrata upalili klimu uveče – da dogrejemo! Tokom 8 dana boravka jedan dan je padala kiša, dok je ostalim danima sijalo sunce. Iako temperatura nije prelazila 30 stepeni pocrneli smo kao da smo bili u Tunisu.

Temperatura mora

Nisam je merio al nam je bilo hladno da se kupamo. Jedan jedini put kad smo se okupali je kad je spoljna temperature dostigla 28 stepeni, vetar stao, pa je rashlađivanje u moru bio logičan izbor. To je jedini momenat kada smo se u vodi osetili prijatno. Sve ostalo vreme provodili smo kupajući se do iznemoglosti na otvorenom bazenu sa morskom vodom.

 istra2

Komentar za kraj

Bilo nam je mnogo lepo. Vidi se da je sve spremno za sezonu i da nista ne manjka, nema završnih radova koji vas iritiraju i ometaju ugođaj. Cena smeštaja je u rangu cena u Grčkoj, ali u špicu grčke sezone. Cene vanpansionskih usluga prevazilaze grčke i to debelo čak i u špicu sezone.

Dakle, ako kanite ići u Hrvatsku u predsezoni, računajte da ce vam trebati isto para ako ne i malo više nego za Grčku u špicu sezone i da se verovatno nećete kupati u moru (gledajte da smeštaj uključuje i bazen u bilizini). Sve ostalo je bez i jedine zamerke.

 

86_big
Previous post

Paralia Ofryniou (Greece)

becici
Next post

Letovanje u predsezoni: Crna Gora