Putopisi

Letovanje u predsezoni: Crna Gora

Evo i drugog dela ove trilogije, ovaj put opisujemo Crnu Goru. Tamo smo boravili sredinom juna.

Putovanje

Kroz Srbiju smo vozili putem koji smo vec opisali – za link KLIK OVDE

Vožnja kroz Crnu Goru u predsezoni je za mene otkrovenje – prvo nema gužve po putevima. Saobraćaj je rasterećen, vozači nisu nervozni i napeti tako da vožnja predstavlja pravo uživanje. Prvi put da sam vozeći kroz CG stvarno UŽIVAO. Tek sada sam shvatio koliko im je priroda lepa, koliko je kanjon Morače impresivan. Stvarno je prelepo.

Ista situacija je i kad se prođe Podgorica pa dalje kroz tunel Sozine – bilo da planirate na jug prema Adi Bojani ili prema severu tj Budvi situacija je ista – gužve na putu nema, besnih vozača nema, nervoze nema. Samo voziš i uživaš.

Ono na šta treba obratiti pažnju su radarske kontrole i policija. Ne bih davao bezveze savete tipa ovde ima ovde nema radar, najbolje je voziti striktno po ograničenju! Vrlo su rigorozni i nema pogodbi. Vremenski gledano, sredinom juna trebalo nam je oko 8 sati od Beograda do Sutomora.

Kotor-Crna-Gora

Smeštajni Kapaciteti

Tokom tih pet dana koliko smo boravili dole videlo se da sezona još nije počela. Naših turista skoro i da nije bilo dok je Rusa bilo više nego što sam očekivao. Ali sve u svemu daleko je to od one prave sezone na kakvu smo navikli u julu i avgustu. Plaže su polupuste, kafići mahom prazni, restorani takođe. Najbolji pokazatelj situacije su sezonski fastfood-ovi – većina ih još uvek nije radila i bili su u nekoj fazi pripreme za početak sezone.

Cene

Smeštaj u hotelu na samoj obali u Herceg Novom iznosio je oko 70 eura po osobi na bazi noćenja sa doručkom. Kakve su cene u sezoni nisam raspitivao. Vanpansionske usluge su u nivou cena u Beogradu – pljeskavica sa Koka Kolom je oko 3,5 evra.

Vreme

Kao što rekoh bili smo sredinom juna. Temperatura se kretela od 23 do 28 stepeni. Ni jednom nismo upalili klimu tokom dana! Tokom 5 dana boravka jednom je padala kiša, dok je ostalim danima sijalo sunce. Iako temperatura nije prelazila 30 stepeni mogla se nabaciti lepa boja.

Mapa-Crne-Gore

Temperatura mora

Nisam je merio, al nam je bilo hladno da se kupamo. Jedan jedini put kad smo se okupali je kad je spoljna temperature dostigla 28 stepeni, vetar stao, pa je rashlađivanje u moru bilo logičan izbor.

Komentar za kraj

Moram da priznam da su me Crna Gora kao i Crnogorci oduševili u periodu van sezone. Prijatni, ljubazni poslovni, pošteni, predusretljivi, nenametljivi… Ma nemam reči hvale. Ali stvarno su me oduševili. U nekoliko navrata sam odlazio tamo tokom maja i jednom sredinom juna i svaki put se vraćao oduševljen. Ako nameravate da zujite po primorju, obilazite kafiće i restorane, izlazite u provod i doživite Crnu Goru van sezone onda je ovo pravi izbor za vas pod uslovom da vam na živce ne ide to što majstori još uvek negde po nešto dopravljaju. Ako pak planirate da se kupate i da vodite decu sa vama onda ipak neka druga destinacija.

473469101
Previous post

Letovanje u predsezoni: Hrvatska

Leptokaria
Next post

Letovanje u predsezoni: Grčka

  • Ostaje ti da overiš kanjon oko ponoći dok pun mesec sija u njega. Ne znaš da li bi vozio ili stao i gledao.

    Uzgred, glavna sezona je vrsta robije za ljude čija deca idu u školu, srednjoškolce i studente. Uvek je 5x bolje i lepše ići pre ili posle sezone, mada se za predsezonu valja orijentisati na jug, Jadran je hladan.