Filmovi

Pet legendi – crtani film

Najveća noćna mora koje se plašim kada decu vodim u bioskop je da se nekome od njih svidi crtani  a nekome ne, pa onda moram da pravim kompromise i da vagam –  da li sve da ih vodim kući ili tog jednog smirujem i ubeđujem da do kraja ostane u bioskopu rizikujući da zbog njegovog plača i gunđanja budem naduvan u sali od strane drugih posetilaca. Zato je najbolje kad se svima svidi ili ne svidi jer kad im se ne svidi, samo ustanemo, izađemo i odemo kući. Hvala Bogu, sa Pet legendi je bilo drugačije – klinci su uživali pa i supruga i ja sa njima. Al’ da krenem redom.

Crtać traje 97 minuta, režiser je Peter Ramsey. Originalni naslov je: Rise of the Guardians. Ko je glasove pozajmio od strane holivudskih zvezda potpuno je ne bitno obzirom da je crtać sinhronizovan.

Tema je  večita  borba dobra i zla ali iz dečije perspektive. Dobrice su petoro legendi, dok je nevljalac jedan jedini. I na kraju naravno dobro pobeđuje.

Pet legendi su: Deda Mraz, vila Zubić, Uskršnji Zeka (meni poznati likovi), kao i  Peščanko i Džek Mraz. Nisam čuo ranije za Peščanka (koji je zadužen da deci noću donosi lepe snove) i Džeka Mraza (ima zaduženje da nam zimi donese mraz). Inicijalnu ekipu čine prvih četvoro, dok je Džek  priključen kao ispomoć kako bi se pobedila babaroga.

Babaroga

Babaroga je odličan lik! Pojavljuje se u liku i delu Mrklog Mraka koji je za ovu priliku predstavljen kao humanoid koji mene neodoljivo podseća na Vinsenta Kasela. Iako čovek nema nikakve veze sa crtaćem, toliko na njega liči da to nije normalno. Elem, babaroga se pojavila da bi deci ukrala veru u naše junake, ukrala snove, sreću i usadila im strah. Kako to obično na kraju biva ‘ko drugome jamu kopa sam u nju upada’ pa je babaroga na kraju balade obrala sav bostan i uterala sama sebi strah.

Likovi pet legendi su takodje lepo predstavljeni – Džek je veseo i nestašan i do pola crtaća se bori sa samim sobom pokušavajući da sazna kako je u stvari postao mraz i gde su nestala njegova sećanja sve vreme preispitujući sebe da li želi i dalje da bude nestaško ili želi da učini nešto pozitivno za svu decu sveta. Mene je generalno blago iritirao jer mi je delovao kao razmaženo derište.

Vila Zubić je prava vila kakva i treba da bude, a  najgotivniji je Deda Mraz – ovaj nije simpatičan debeljuca već deluje kao profesionalni wrestler, po nacionalnosti Kozak, koje je dobio zadatak da bude Deda Mraz. Dovoljno je samo reći da su mu podlaktice pune tetovaža?! Ali i tako jak i grlat u suštini je  gotivac i pozitivac.

Peščanko je takođe pozitivan, ali meni nepoznat lik koji pri tome uopšte ne govori iz neznam kog razloga. Ne ostavlja neki poseban utisak.

Zeka je za moj ukus možda malo više narogušen i arogantan (da ne kažem nadrkan) nego što bi Zeka trebalo da bude. Mislim da bi Duško Dugouško bolje legao u ovoj ulozi od ovog nabeđenog, al sad šta je tu je.

Obzirom da su deca najbolji kritičari svakog crtaća – jer naprosto ili im se nešto svidi ili ne, preneću njihov doživljaj –

ovaj su pogledala a da nisu trepnula . Jednom rečju – oduševljena .

Radnja je laka i pitka, teče relativno brzo što je bitno jer deci drži pažnju, tople boje, nema smaranja dosadnim dijalozima,  nema strašnih momenata gde bi se deca naplašila i odustala od daljeg gledanja.

Pričam ovo sa aspekta dece od 4 i po godine koja su ceo crtani pogledala od početka do kraja, bez da su kući ponela strah i pitanja da li postoji babaroga, hoće li ih noćas plašiti i bez da su nam se tokom noći uvlačila u bračni krevet kao što umeju kad se naplaše.

Deda Mraz

Nama matorima se crtać takođe svideo- dinamičan, brz, lep,  sve vreme drži pažnju, na momente i te kako vraća u detinjstvo posebno onaj deo sa grudvanjem ledenjačama u glavu. :)) Kao što rekoh svi likovi su nam super osim Zeke drkoša i blago iritantnog Džeka dok nam je favorit  Deda Mraz. Znači on je car! :)))

Da rezimiram – decu za ruku i pravac u bioskop!

P.S. official trailer

YouTube Preview Image
e3
Previous post

Filmovi koje je sramota ne gledati: Ekskalibur

Igraonica
Next post

Dečiji rođendani u igraonicama - iz ugla hedoniste

  • Storm

    Како бре не знаш ко је Џек Мраз? Крзно ми је топло, ја сам прави медвед?