Linkovi i saveti

Vakum guma vs kućna hemija (Mr.Muscolo, Domestos)

Možda će neki reći vidi ovoga, nije normalan, gle o čemu piše. Istina je da sam se dugo dvoumio da li da napišem ovaj tekst ili ne, čak su mi u redakciji rekli ’pa svi to već znaju’, al sam na kraju ipak prelomio jer verovatno ima onih poput mene koji ne znaju i koji ne treba ubuduće da se nerviraju kada im se zapuši lavabo ili kada.

Spadam u grupu onih ’srećnika’ kojima se odvod od kade ne nalazi direktno iznad odvoda u podu, već nekih 70-tak santimetara dalje. Odvodi su povezani rebrastim sifon crevom, koje ima pad pod relativnom malim uglom. Ono što datno komplikuje celu situaciju je idiotski konstruisan sifon na samom izlazu iz kade koji kao da je namerno pravljen da bi se što češće zapušavao. I naravno – zapušava se često.

Za proteklih sedam – osam godina koliko živim u ovom stanu, mislim da sam na tone Domestosa, Mr.Musculo-a i ostalih hemija sipao u odvod ne bi li ga otpušavao i omogućio normalno oticanje vode. Realno, najbolje od svih tih hemija pokao se Mr.Musculo Idraulico gel. Otpušavao je ono što ni jedna hemija nije pre njega, pri tome ne oštetivši plastične cevi i sifone. Međutim nikad to crevo ne bi bilo otpušeno kako valja pa je vremenom uvek dolazilo do začepljenja koja nije bilo moguće otpušiti.

Mr.Muscolo

Mr.Muscolo

Shodno tome, barem jednom godišnje morao sam da skidam sifon i crevo sa kade, sve očistim i onda ponovo montiram. Imajući u vidu da sam totalno operisan od kućnih poslova, a da mi se ne mili da plaćam 20-30-40 evra vodoinstalatera, celu zamenu tj opravku sam sprovodio sam a trajala bi bezmalo barem sat dva vremena.

Barem je tako bilo do pre godinu dana. Tada sam na poklon dobio vakum gumu (naslovna slika) od ljudi kojima je bilo žao da me više gledaju kako glumim vodoisntalatera. A vakum guma je jedno takvo čudo da ja nemam reči! Za ovih godinu dana koliko je imamo koristili smo je nekoliko puta, i svaki put, ali svaki put posle korišćenja protok bi bio najnormalniji kao da ste kupili ganc novi sifon. Pri tome, uopšte nije potrebno džorati do besvesti, već sa dva tri pumpanja rešavaš stvar! Bukvalno izvlači svu prljavštinu koja je zapušila odvod i sve se vraća u normalu.

Razlog zašto je vakum guma efikasnija od Mr.Muscula je vrlo jednostavan – hemija može da ukloni sve masnoće, ali ne može da ’sprži’ i ukloni dlake. A dlake, svidelo se to nama ili ne, su glavni razlog zašto dolazi do začepljenja u kadi. Guma taj problem rešava tako što usisa/povuče nazad u kadu tu štroku nakupljenu oko dlaka koju elegantno , jednim potezom otklonite u kantu i gotova stvar. Kada je u pitanju sudopera – stvar je vrlo slična – sva mehanička začepljenja nastala kao posledica ostataka hrane rešava po istom principu kao i dlake u kadi.

Kao što rekoh, od kada je koristimo, ne sećam se kada smo poslednji put koristili Mr.Musculo i sličnu hemiju oko koje se domaćice u reklamama bacaju u nesvest od sreće.

Znači vakum guma je KEVA!!!!

Master_Guinea_Pigs_2
Previous post

Morsko prase - idealan kućni ljubimac

elan
Next post

Jedrenje za početnike - najam jedrilice