Kafane i kafići

Bibac (Leskovac)

Pitao sam svojevremeno jednu koleginicu, inače rođenu Leskovčanku, zašto je Leskovac dozvolio da mu titulu najboljeg roštilja otme Niš, a ona mi kaže da je to posledica krize - obzirom da narod nema para, leskovački majstori roštilja su rešili da prave jeftinije smeše mlevenog mesa pa je samim tim i  kvalitet mesa opao.

S obzirom na tu njenu konstataciju, svaku svoju posetu ovom gradu završavao sam ručkom – u Nišu. Sve do danas. Naime, dan pre poslednje posete Leskovcu posavetuje me drugar da obavezno svratim do Bibca i probam ‘kombinaciju’. Pitam ga šta je to ‘kombinacija’, a on mi kaze: samo ti to poruči i ne brini ništa .

Tako i bi. Kad sam završio obaveze, uputih se kod Bibca. Odmah da napomenem – ovo nije kafana, ovo je kiosk brze hrane. Ponuda je mala, ali odabrana. U sredini ponude piše KOMBINACIJA, cena 230 dinara (mart 2013). Naravno poručim istu i upitah momka u kiosku šta je u stvari to što sam poručio, a on mi kaže:

To ti je pljeskavica + sprža u somunu .

A sta ti je to sprža?

To ti je kavurma.

Posle deset minuta roštiljanja i dodavanja sira, luka i kupusa kao priloga dođe momenat da isprobam ‘kombinaciju’. Ukus je … FENOMENALAN! Sprža dominira u ukusu i dobro je da je tako, jer je na neki način nesvakidašnje i stvarno jedinstveno.

Trebalo mi je nekih 20-tak minuta da savladam ovu proteinsko/holesterolsku bombu, ali vredelo je. Prvo što mi je tada palo na pamet je da bi ovo bio odličan obrok posle nekog razbijačkog treninga npr vožnje bicikla, jer sam ja svaki put mrtav gladan posle ture. Ili možda pauza na putu za letovanje u Grčkoj umesto pauze u Predajanima – ovde kad se najedeš nema šanse do Atine ni kokicu da pojedeš.

Ja sam ‘kombinaciju’ pojeo uz pivo, što toplo preporučujem i sa blaženim osmehom na licu vratio se za Beograd.

Dakle, Leskovac je s mog hedonističkog aspekta ‘on the road again’, ali ovaj put zahvaljujući sprži i ‘kombinaciji’.

Beam-Bond-Ad
Previous post

Burbon u Srbalja: ima li viski alternativu?

plivacki klub
Next post

Vaterpolo klub Vračar

  • Sasa

    za njega ne treba nikakva reklama, jer radnja se procula sama, u malecak kiosk je turena ali nije zaturena i vrlo lako moze da se pronadje jer kod njega su pljeskavice najsladje, uvek debele i nikad tanke i sve za nekolko banke…Sve od cisto meso nista od bilja, BIBAC butik rostilja