Linkovi i saveti Outdoor

Kasandra (Halkidiki) – najlepše plaže

Za razliku od grčkih ostrva, koji imaju ružne gradske, ali i prelepe uvale sa rajskim plažama, Kasandra poseduje više nego pristojne gradske plaže (i to skoro u svakom gradiću), ali i nekoliko plaža koje pripadaju vanserijskoj kategoriji i kao takve zaslužuju da ih obavezno posetite ako se odlučite za ovo poluostrvo.

Svoj izbor suzili smo na tri koje vam ovom prilikom predstavljamo.

  1. Sani resort/Blue dream camping

U pitanju je plaža ultramegagiga poznatog resorta Sani i daleko manje poznatog Blue Dream Campinga. Oba entiteta se nalaze jedan pored drugog i plaže su im spojene. Međutim, do mešanja gostiju ipak ne dolazi zahvaljujući osoblju Sani resorta koje se trudi da članovi patriciuma ne dele svoje skupo plaćene kvadratne metre prelepog belog peska sa članovima plebsa iz kampa Blue Dream kao i ostalim izletnicima koji ovde dolaze na po jedan dan.

I ja sam parkirao u marini Sanija. Biciklu.

I ja sam parkirao u marini Sanija. Biciklu.

Deo sveCke elite koju ne retko oplemeni i naš sloj buržaozije možete postati i vi za 25 evra koliko košta dnevni ulazak u kompleks na bazi ležaljke sa frapeom. Ulazak u Blue Dream kamp ne košta ništa, naprosto dođeš, pobodeš suncobran, raširiš peškir i šmekaš ove na pet metara od tebe na istom tom pesku kako jedu hobotnicu. I tako je sve do ulaska u vodu kada sva razlika prestaje.

Ajd sad šalu na stranu… Dakle, pesak je prelep, beo , vrlo sitan, ma milina da ga gaziš. Prosto ti bude žao da ispereš noge pre nego što uđeš u auto. Voda je kristalno čista i topla – a kako i ne bi bila topla kad je ulazak u vodu vrlo postepen pa ima skoro 50 metara plićaka kojeg treba pregaziti da bi se došlo do dubokog. Bove su jasne i uočljive, tako da čamci ne zalaze u deo za kupače.

Ovo sam slikao u delu za kupače

Ovo sam slikao u delu za kupače

Ako se zadesite tamo, prošetajte obavezno po kampu, svakako spada u jedan od najboljih u grčkoj, sa pojedinim parcelama koje stvarno ostavljaju bez daha (mahom grčki paušalci).

Što se tiče resorta, sam hotel podseća na Splendid u Bečićima, dok su svi ostali sadržaji poprilično impresivni pre svega marina sa jahtama i gliserima.

Mane i nedostaci: vikend je kataklizma gužva jer se ceo Solun sjati ovde, a sa njima i lopurde – dva auta pored našeg su obijena na parkingu to popodne kada smo bili tamo.

  1. Ksenia

Oko 7-8 kilometara od Pefkorija u pravcu Poliurija. U pitanju je plaža, nije resort ili hotel. Velika, prelepa, relativno uska na pojedinim mestima i poprilično natrpana turistima – kako radnim danima tako i vikendom.

Ksenia - pogled levo

Ksenia – pogled levo

Poseduje nekoliko kafića na samoj plaži sa visokim cenama zakupa (čuli smo da je u jednom od barova 50 evra dvevni zakup ležaljke u prvom redu do mora). Pesak je sitan, lep, žući nego na Saniju. Voda je topla, ulaz u vodu posetepen, ali ne toliko smarački kao kod gore opisane plaže.

Ksenia - pogled desno

Ksenia – pogled desno

Delovi na kojima se ležaljke ne plaćaju je poveći tako da se mesto može naći, ali je večito gužva. Prilaz do same plaže je moguć kolima, poslednji deo od 100-nak metara je makadam. Nema tuševa na delu bez ležaljki pa vam sledi zajebancija oko spiranja peska pred ulazak u auto. Od pretaćih sadržaja možete rentirati pedaline (15 evra sat), kanue… Bovama je obeležen deo za kupače, poprilično je prostran tako da plivanja ima kao i zaštite od gliseraša. Frape u kafićima je oko 2,5 evra.

Ksenia - pogled ispod vode

Ksenia – pogled ispod vode

  1. Posidi

Nosi naziv po istoimenom seocetu koje se nalazi na vrlo velikoj plaži na kojoj je najzanimljivi deo peščani sprud koji u dužini od 500 metara bezobrazno drsko ulazi u more. E taj sprud je KEVA!

Sprud - levo

Sprud – levo

Tamo nema ništa – ni hotela, ni kuća, ni kafića, ni tuševa, ni hladovine, ništa pod milim Bogom. Samo svetionik. Ali je prelepo. Pesak je krupan, na granici da bude šljunak, voda je lepša i od Xenie i od Sanija, dno još lepše jer nije peščano i monotono već kamenito sa sprudovima, ali tek posle 10 tak metara od ulaza u vodu tako da je i za decu odlično!

Sprud - desno

Sprud – desno

Gužve nema uopšte, pravi raj za uživanje! Jedini ujeb je kako je pronaći – poenta je da kad stignete do sela Posidi produžite do dečijeg kampa (ogradjen bodljikavom žicom???), tu se skrene u šumicu (nešto pre klasičnog kampa) pa se kroz šumicu dođe do spruda. Onda parkirate jer sledećih 500 metara vožnje po peščanom sprudu nikako ne preporučujemo osim u varijanti sa imate SUV. Moj auto je 4×4 ali se nisam usuđivao jer je pesak dubok oko 20-tak centimetara pa nisam hteo da rizikujem zaglavljivanje.

Svetionik

Svetionik

Za one koji vole da rone, svašta nešto sam video za jedno popodne koliko sam bio tamo – od riba dužine skoro pa pola metra do hobotnica. Sve to na pet metara dubine.

Hobotnica

Hobotnica

I to je otprilike to. Ako neko ima da doda još neku dobru plažu koju smo mimoišli boraveći na Kasandri, slobodno je dodajte u komentarima.

_1_~1
Previous post

Kupovina u Solunu - vodič za neiskusne

Grcka_zastava
Next post

10 najboljih grčkih prehrambenih proizvoda