Linkovi i saveti

Kupovina u Solunu – vodič za neiskusne

Znate onaj rad – tek si stigo na more, nisi se ni priviko na apartman kako treba, a komšija sa kojim deliš terasu je već stig’o da se pohvali kako je juče bio do Soluna u šoping, kupio deci pantalone za 3 evra u H&M, kupio 3 kožne jakne ukupno za 180 evra, ranac Spajdermen za školu za 20 evra, a u Ikei sto za dečiju sobu platio 5 evra…

Ti ga onako zabezeknut slušaš i misliš se u sebi govedo jedno kako te nije sramota da lažeš toliko , al naravno prećutkuješ to zarad dobrosusdeskih odnosa i naravno k’o i svaki Srbenda, već sutra pakuješ ženu i decu i pališ za Solun da proveriš dal’ je sve to istina i Bože zdravlje i ti napazariš svekoječega za tri puta manje para nego što bi platio u Srbiji pre nego što komšija razglasi po plaži koji su popusti na snazi u Solunu.

I sve bi to bilo super, ali nikad ranije nisi bio u Solunu, tj prolazio si, al mrzelo te da se maješ po gradu pa sad nemaš pojma ni ’de je Cosmos, ni ’de je Ikea u odnosu na Cosmos, i da li je ta Tsimiski ulica negde blizu centra, a realno zaboravili da ti kažu gde da se isključiš sa autoputa da bi iz pravca Pefkohorija ušao u centar grada… A da ne pričamo o tome što treba naći pogodan parking.

E baš zbog takvih kao što si ti, pišem ovaj tekst sa ciljem da olakšam život svima onima koji planiraju jednodevni izlet u Solun sa ciljem da uhvate štogod od silnih popusta i renoviraju svoj garderober.

Dakle, šoping u Solunu u kratkim crtama:

Postoje tri lokacije u Solunu koje su najčešća meta naših turista:

 • Fabrika kože
 • Tsimiski ulica
 • Tržni centar Cosmos i svi prateći sadržaji oko njega u vidu: Ikea-e, Jumbo-a, Intersport-a…

Al ajmo redom…

 1. Kako da uđem u Solun i parkiram na dobrom parkingu?
Parking

Parking je slovo P, Tsimiski ulica je ta debela žuta, uperena strelica u nju

Iz pravca Halkidikija vozite autoputem koji vas direktno uvodi u grad i u jednom momentu se pretvara u ulicu Egnatio. Ulicom Egnatio vozite do momenta skretanja u levo (na mapi obeležena raskrsnica) i zatim se spuštate prema obali gde se sa vaše desne strane nalazi parking (obeleženo na mapi i pojašnjeno na slici, slovo P). Parking je ograđen, obezbeđen i ne bi trebalo da imate problema. Nije skup – oko 2 evra sat, ali je izuzetno dobro pozicioniran jer sa ovog parkinga završavate sve – i Dermatinu i Tsimiski.

Parking Solun

Pet godina parkiram ovde, nisam imao problema

 1. Gde su Dermatina i Tsimiski ulica

Dermatina (fabrika kože) se nalazi u ulici Egnatio, 100 do 200 metara posle raskrsnice na kojoj ste skrenuli levo da bi ste krenuli ka parkingu. Na slici je raskrsnica gde ste skrenuli, do Dermatine samo treba nastaviti pravo, obeležio sam je crvenim iksom.

Dermatina

Ovo je pogled iz Egnatio ulice, sa raskrnice na kojoj ste skrenuli levo da bi ste išli ka parkingu

E sad, ono što je bitno – Dermatina na mene nije ostavila utisak kao fabrika već kao ogroman magacin koji se nalazi u stambenoj zgradi na prvom spratu. Cene jesu nenormalno niske, što više kupite sleduje veći popust, za jedan komad kreće oko 90 do 100 evra pa opada zavisno koliko ste spospobni u cenjkanju (na linkedinu bi rekli pregovaranju).

Tsimiski je ogromna ulica paralelno sa Egnatio ulicom, nakrcana masom butika i prodavnica, kako grčkih brendova tako i onih opšte poznatih. Tu su H&M, Zara, Mark Spencer, Sephora, Rolex, Chopard, Tommy Hilfiger…

20150817_124054

HaeMčina na četiri sprata

Popusti su stvarno nenormalni: avgust 2015 40% Hilfiger, do 80% H&M… 3 evra za dečije pantalone s početka teksta nije karikiranje. Odmah da napomenem da u ovoj ulici postoje dva H&M, dve Zare… Tsimiski ulicu sam ucrtao na mapi, ona započinje na mestu gde se nalazi strelica i sve ove radnje ćete videti u narednih 1 do 2 kilometra sa leve ili desne strane.

20150817_122117

Ni Zare ne manjka, ima ih dve kao i H&M-a

Joše jedna napomena – daleko daleko bolji izbor imate ovde nego u Cosmosu kada su navedeni brendovi u pitanju.

 1. Cosmos i ostali megastore pobratimi

Cosmos, Ikea, Jumbo

Rekoh ženi nedavno – ovo kao da je neko tematski pravio za Srbe- sve na jednom mestu i sve na putu za Halkidiki. Elem, ako ga već niste zapazili prilikom ulaska u Solun, videćete ga prilikom povratka na Halkidiki. Znači, ponovo se dočepate Egnatio ulice, pravac Halkidiki i kad stignete do periferije grada ugledaćete ili Cosmos ili putokaz za isti. Isključiš se, parkiraš na parkingu (plaća se, al je skoro džabe) i pravac unutra. Na poslednjem spratu odlični Suvlaki i Girosi, plus milion radnji sa poznatim brendovima na prizemlju i prvom spratu. Kao što rekoh, izbor je bolji u gradu nego ovde ali…

Cosmos

Ko ne zna ‘de je Cosmom, laže da je bio u Solunu

Kada završite Cosmos, isprarkirate se i prateći putokaz na mapi zapalite prema Jumbo -u. Tamo nema šta nema za decu. Tax free opcija postoji, donji limit je 120 evra kao i svuda uglavnom. Za decu smo nakupovaili nešto garderobe, ali i kompletnu opremu za školu. Poređenja radi ranac koji u Beogradu košta 6.000 rsd ovde smo plaćali 25 evra.

Da ne bude zabune – oko 2km dalje na autoputu postoji još jedan ogroman Jumbo, al nema potrebe da lutate do tamo obzirom da je ovaj udaljen jedan parking od Cosmosa.

Ikea . Joše jedan parking dalje od Jumba. Ludilo do sto jedan i nazad. Kupićete ono što vam treba, ono što vam ne treba, i ono što niste ni znali da vam treba, ali ste u Ikea- i shvatili da postoji. Po bagatelnim cenama. Poređenja radi – mali stočić koji ovde košta 5 evra, u Ikei na Bulevaru u Beogradu košta 25 evra. Toliko.

20150817_151118

Intersport u fokusu, Ikea testira periferni vid

Intersport je spojen sa Ikeom i najveći je koji sam ikada video. Patike smo kupili klincima, cene kao u Outletu u Inđiji pa još malo niže.

I za kraj, još jednom da ne bude zabune- postoji još sigurno hiljade radnjica i uličica u kojima se može kupiti nešto još jeftinije, povoljnije i kvalitetnije, a da nije ovde spomenuto. Ovo je napisano sa ciljem da olakša život onima koji do sada nisu kupovali u Solunu, a imaju nameru da odvoje jedan dan za isti tokom svog letovanja u Grčkoj.

p.s. sve one koji bi da upoznaju i vide istorijsko nasleđe Soluna, upućejem na link o tekstu koji je Okica svojevremeno napisala (klik OVDE za tekst)

20150811_190709
Previous post

Elena Mezonetes (Kasandra, Grčka) - vrhunski smeštaj po pristojnoj ceni

Naslovna
Next post

Kasandra (Halkidiki) - najlepše plaže

 • Sonja Papak

  Jumbo, prodavnica igračaka, svi koji imaju decu znaju već i uredno tu svraćaju. Primera radi Fisher-Price proizvodi su im 75% od cene kod nas (9 evra umesto preko 1500 rsd kod nas). O kineskim proizvodima i cenama u poredjenju sa cenama kod nas da i ne kuckam…

 • Katarina

  Koji period preporucujete za posetu Solunu radi kupovine? Hvala :)

  • Zoster

   Mi smo uvek isli samo tokom leta (avgust) kada smo tamo na godisnjem odmoru. Ne znam kako stoje stvari tokom ostatka godine