Hrana i piće

Mevgal Ariani – najbolji grčki jogurt

Inspiraciju za ovu priču dobio sam pre par dana u Megamarketu Lidl kada su se po ko zna koji put naši turisti udaljili od frižidera sa mlečnim prozivodima konstatujući kako Grci nemaju tečni jogurt kao mi već samo alterntivu gušće konzistencije koja se jede kašikom i podseća na naše kiselo mleko. Doduše, postoji još jedna alternativa: tečna varijacija na temu u vidu Kefira.

Kako dolazi do zabune? Vrlo jednostavno. Grci pod pojmom jogurt podrazumevaju njihov klasični grčki jogurt koji je daleko gušće konzistencije pa se zbog toga jede kašikom. Takođe, ne pakuje se u flašicama već u čašama.

Ovo je pakovanje klasičnog grčkog jogurta (2+1)

Ovo je pakovanje klasičnog grčkog jogurta (2+1)

Obzirom da sam i sam pre dosta godina prošao kroz golgotu u marketima objašnjavajući se sa prodavcima šta je jogurt i kako jogurt treba da izgleda, reših se da napišem ovaj tekst i skratim muku svim našim turistima koji pokušavaju u grčkoj da kupe jogurt, al uporno kupuju kiselo mleko.
Dakle, imaju li Grci jogurt kao što je naš ili nemaju?
– IMAJU!!!
Kakvog je ukusa?
– J..e KEVU! Ne da je dobar, nego ubija koliko je dobar!
Da li je bistar ili je gust pa mora da se jede kašikom?
– Bistar je, daleko bistriji nego Imlekov ili Dukatov. Po konzistenciji i ukusu najviše podseća na onaj stari PKB Jogurt koji se pakovao u onim roze-belim tetrapacima, ali je nekako ukusniji i od njega!
Gde može da se kupi tj koliko teško ga je naći?
– Može da se kupi u svakom marketu i sigurno ga je svako od vas video, ali ga je na mućkanje pomešao sa mlekom upravo zbog konzistencije koja je bliža mleku nego jogurtu koji pijemo kod nas.
Proizvođac i brend?
Mevgal, naziv jogurta je Ariani. Najčešće je u pakovanjima od 0,5 litara i 1 litar (na naslovnoj slici je pakovanje 0,5lit, a veće pakovanje izgleda identično).
Napomena: jednom prilikom sam nabasao na još jedan vrlo sličan tip tečnog jogurta, ali nije to to kad je ukus u pitanju.

20150801_145727
Previous post

Biciklom oko Kasandre (Halkidiki, Grčka)

20150812_145915
Next post

Kamp Thalatta (Sitonija, Grčka)