Kafane i kafići Tekstovi čitalaca

Taverna Alkazar (Nei Pori, Grčka)

Napisao: Vladimir Ilić

Čovek mora biti u neku ruku umetnik da bi svaki zalogaj pretvorio u zadovoljstvo. Često mi se desavalo da uhvatim sebe kako dok ručam ujedno i čitam novine na mobilnom telefonu ili proveram poštu pa još i pokušam da odgovorim na neki mejl. Najtužniji mi je prizor ljudi koji pod izgovorom da obožavaju da jedu i da su gurmani, trpaju u sebe komade hrane i gutaju ih onako nesvesno, kao da su šotke. Onda me je hrana naučila kako da uživam u njoj. Sasvim slučajno. Ne sećam se šta sam tačno jeo ali se sećam da mi se toliko dopalo da nisam mogao da dođem do daha. Završio sam i shvatio da nisam osetio ni ukus ni miris te hrane. Samo sam je smazao brže nego što to radi moj džukac Bubi, halapljivi retriver. Okrenuo sam drugi list i magija je mogla da počne. Do tada lagani flert između mene i dobrog zalogaja prerastao je u pravu ljubav, a vreme za obroke sam počeo da doživljavam kao doba dana kad radim nešto što volim, što mi prija. Trudim se da ugađam svojim čulima, da ih razmazim, jer tako radimo mi, hedonisti.

Corbica

A kad sam već spomenuo dobru klopu ako vas ikad put nanese u grčko letovalište Nei Pori, koje je ne tako davno otkriveno u prosečnog Srbina, nemojte zaobići ni pod razno tavernu „Alkazar“. To je taverna u kome se priprema hrana koja ima moć da vas natera da uživate u njoj. Kad vas zapahe miris mora, očara ukus vina i zavede vrhunska klopa morate da budete srećni!

enterijer

Taverna „Alkazar“ je otvorena još 1983 godine. Nalazi na glavnom šetalištu, a bašta je smeštena na plaži i uređena je u klasično grčkom stilu. Stolovi i stolice nebo plave boje, beli stolnjaci, fenjeri, sidra, sveće… Naravno, vrhunska klopa je uslov da bi ova taverna dobila etiketu „NEMAGREŠKE“ ali moram da priznam da sam ja čovek esteta  :-) pa volim da svaki detalj bude na svom mestu. Nije mi to to kad odem u neku štrokavu straćaru pa makar klopa bila bogovska. Hostese ili po srpski domaćice i konobari su mahom Grci sa kojima bi trebalo da možete da se sporazumete i na srpskom, naravno. Jelovnik, klasika, na grčkom, engleskom i srpskom.

salata

E ovako, nakon što smo se udobno smestili, onako pravac sa plaže, prilazi nam konobar. Za početak bismo po pivo dok ne proučimo meni. Pokušaćemo prvo na engleskom, što je sigurno sigurno je. Konobar nas ne razume! Ponovih, „Two beers, please“. On gleda bledo. Pita me nešto na grčkom. Mislim se, gde me nađe brale, na grčkom znam samo da otpevam „Maria me ta kitrina“ i to samo ako pola reči izmislim. Ajd da pojednostavim, „Beer,beer!“. Ma ništa. Na kraju sam se odlučio za srpski. Vičem ja „Dva piva, piiiivoooo, piiivooooo“. Mlataram rukama, kad lik počinje da se smeška i pita „Brate, ’oćeš točeno?“ Ooooo, živ bio zemljak!

bajs

Izgustirali smo po jedno točeno pa prešli na klopu. Supa, pileća!!! To je remek delo. Služe je u činijama u obliku broda. Ma nisu to činije, to su lonci u kojima je bilo po litar supe i pola kilograma mesa čini mi se. Ukus fantastičan. Onako masna, puna povrća, dobro me je oznojila dok sam je savladao. Srči, srči nikako da stignem do dna. Dok klopamo supu stiže i šopska, tzatziki, pohovane tikvice… Kapiramo da smo se malo precenili. Ili smo potcenili porcije. Pohovane tikvice su predobre. Tanke kao čips, jos vruće, preukusne a ja se već najeo samo od supe. Pohovane lignje stižu, grčka musaka stiže. Tišina, burazer i ja ne progovaramo već pola sata. Ako jedan i kaže nešto ovaj drugi samo klimne glavom.

brodic

Na meniju imaju morske plodove, mesišta, supe, čorbe, lazanje, pilav, kolače… Probao sam i piletinu, onako klasično pohovanu, topi se u ustima. Lazanje vrhunske! Od dana kada smo prvi put nabasali na „Alkazar“ više nismo imali dileme gde ćemo ručati do kraja letovanja. Što se cena tiče, nažalost ne pamtim pojedinačno po jelima. Ali recimo da za 30 do 45 evra mogu onako muški da se najedu dve osobe. Dakle, piće kao aperitiv, supa-čorba, salata, glavno jelo, dezert i flaša vode X 2.

dve corbice

Sve u svemu, sedite na obali mora u više nego prijatnom ambijentu, pijuckate pivo ili vino, pirka vetar a vi imate slatku muku da odaberete šta ćete tamaniti danas. Uživajte!

Hotel%20Grand%20
Previous post

Kopaonik leti (Hotel Grand & Spa)

thCAVU2QOG
Next post

Royal Taxi (Podgorica)