Hrana i piće

Sam u kujni – Testenina u vinu sa buđavim sirom

Ono što sam uvek cenio kod testenina je da su dobar nosač za sve i svašta i da se uz malo mašte za vrlo malo vremena od njih može dobiti jelo „komplikovanog“ ukusa, koje kao da je spremao ko zna kakav majstor bar pola dana.

Ovaj eksperiment je počeo flašom nekakvog češkog belog vina koje se nije pokazalo kao naročito dobro za čašu. Vuklo se po kući nekoliko dana i konačno rešim da ću ga prebrinuti tako što ću u njemu da skuvam neku testeninu – svako vino koje nije čista hemija je lepo za pripremu jela. Neki čistunci će se namrštiti, ali bolja vina su za u čašu a ne za u lonac!

Testenina u vinu i pratećim sastojcima nije baš najjeftinija (naročito ako volite da švercujete iz Mađarske :P ), ali svaki ljubitelj opasnih ukusa bi trebalo da si ovo upriliči bar dva puta godišnje – nije ni preskupa.

brie

Kako bilo, za pripremu ove perverzije za dvoje je potrebno:

1. belo vino

2. neka testenina koja nije špagete (mora da se dosta meša).

3. buđavi sir u količini ~ 3 muška prsta. (Ubeđen sam da ovo može i sa brijem ili kamemberom, to ću probati prvom prilikom) Mi smo, ni manje ni više, strpali rokfor unutra (Aučanu, ljubavi) ali će svaki buđelar odraditi dovoljno pristojan posao.

4. pasta od paradajza, dosta je jedna lepa kafena kašičica.

5. bosiljak; ko ima saksiju 4-5 lističa sitno seckanih, ko nema, onda suv :)

6. maslinovo ulje

Kako se sprema

Testo za dvoje zaliti vinom da ogrezne. Tokom kuvanja dolivati vino po potrebi (može i vodu). Vino se ne prosipa na kraju, nego ostaje kao osnova za sos, tako da treba paziti da se ne dobije supa, niti da ukrčkavanje traje 2 sata. Kada testo već odmekne, tj. napije se vina, zaliti maslinovim uljem, da ne krene da lepi.

Ubaciti kašičicu paradajza, razmešati.

Ubaciti sir, pomoći mu da se otopi.

Po potrebi i dalje dolivati vino/vodu u maloj količini.

Na minut pre skidanja sa vatre, ubaciti bosiljak i promešati.

Voila!

Ukus ovog blaženstva je pun i intenzivan – deci se verovatno neće svideti, ali gurmanima, hehe… što bi se reklo, silno je jelo. Kao mesna pratnja ovome mogu da posluže pršuta ili kulen (domaći, jebeš čajnu+ kupovni), a da se malo smiri i ublaži, pomogla bi nekakva vitaminska salata (sa balzamikom , normalno). Za piće, neko malo bolje belo vino od onog mog, a za posle bar litra kisele za gašenje :)

Prohor Pčinjski
Previous post

Do Grčke alternativnim graničnim prelazima

Mini Meeting Hungary
Next post

XXI Mini meeting Hungary (feat. American Classic Car)