Outdoor

Zipline let iznad kanjona reke Tare (Crna Gora)

O Crnoj Gori
Svi sve znate, nema šta da pišem

O Kanjonu Tare
80 kilometara dug, 1300metara dubok na nadjubljem mestu, i predstavlja najdublji kanjoj u Evropi, i drugi po dubini u svetu – samo Kolarodo je dublji od njega.
Zaštićen je u okviru Nacionalnog Parka Durmitor i pod zaštitom je UNESCO-a.
Kroz kanjon protiče reka Tara.

O Mostu
Izgradnja mosta započeta 1937 a završena 1940. Za potrebe izgradnje podignuta najviša skela na svetu, što je rekord koji od danas nije oboren. Most ima pet lukova, raspon najvećeg je 116 metara. Most je visok 160 metara.

O Zipliningu
Fenomen ziplininga je poslednjih godina veoma popularan. Let se odvija tako što letač, viseći na sajli preleće od platforme do platforme. Istovremeno mogu leteti 1 ili 2 letača, položaj može biti sedeći ili ’supermen’ stil.

O mojim roditeljima
Blago su popizdeli kada s čuli da ću deo svog odmora (šest meseci na poslu, mesec dana kući pa ponovo šest meseci na poslu) provesti ponovo van kuće.
Kad su čuli za zipline, tek su onda odlepili.

O mom utisku povodom  ’letenja’ ziplin-om.
Cena 10 evra – vredi za iskustvo koje se pamti ceo život
Visina – 170 metara. Nije strašno (ma jok, činiti se…)
Brzina preleta – 50km/h, što je Ok
Dužina sajle – 350metara
Trajanje preleta  – 40-tak sekundi

Prvo si nafuran i pun adrenalina jer si rešen da to uradiš i osećaj se do jaja. Taj osećaj se pojačava dok te bliža okolina posmatra i podržava (verovatno misle u sebi ’gle budale kad se rokne na zemlju ako kanap pukne, ima samo fleka od njega da ostane’).
A kad počne piprema u vidu vezivanja i oblačenja opreme, onda taj adrenalin malko ispari, pa srce počne malo brže da lupa, pa se polako premesti u pete, pa se onda javi ona misao ’pa šta sve ovo meni treba, pa nije baš da me neko tera da ovo radim, a da možda ipak ja odustanem’ .
Dok se ti tako presabiraš jer se misli roje, ovaj ti već signaliira da se krene i onda….
Eeee, onda se adrenalin podiže brzinom svetlosti, i sve ti nekako lepo, i spontato vičeš JEEEEEEEEEEEEE, i čak uvatiš sebe kako razmišljaš ’šteta što uže nije malko duže pa da sve ovo još malo potraje…’

A sve ovo snimio sam i kamerom…

YouTube Preview Image
Previous post

FKK Ada Bojana (Montenegro) – From the perspective of nudist beginners

NGbuda
Next post

Budimpešta za početnike: vikend u Budimpešti u sopstvenoj režiji