Linkovi i saveti Outdoor

Kampovanje kamperom

Na internetu se može pronaći na desetine tekstova o kampovanju i savetima za kampere napisane od strane iskusnih kamperista koje su svoje iskustvo sticali godinama.

S druge strane, ja sam neko ko je do svoje 40-te kampovao dva puta u životu:

  • Prvi put u drugoj godini života, na Makarskoj rivijeri
  • Drugi put u 19-toj godini života, u crnogorskom kampu Valdanos

Naravno, onog prvog kampovanja se uopšte ne sećam, dok je drugo bilo totalna katastrofa (išao sa ocem, majkom i bratom u maloj iznajmljenoj prikolici) i jedino pozitivno iskustvo sa tog kampovanja je prijateljstvo sa Miletom (vlasnikom kafane Mrak) i desetodnevno ubijanje roštiljem.

Sva ostala letovanja odnosno putovanja bila su po principu apartmansko/hotelskog smeštaja. Bilo je tu i i all-inclusive hotelskih varijanti, ali smo se mi nekako najkomfornije osećali u velikim apartmanima sa slobodom da sami sebi organizujemo dinamiku i izbor obroka. Kampovanje – ne hvala!

Elem, otkuda sad ovaj tekst?

Otuda, što smo porodično (žena, klinci i ja) doneli odluku krajem prošle godine da prvi put odemo na kampovanje i to iznajmljenim kamperom. Inspiraciju smo dobili na letovanju u Hrvatskoj prošle godine kada smo iznajmili bungalov u kampu gde je bilo na stotine fenomenalnih kampera i gde smo na licu mesta videli kako ljudi UŽIVAJU na letovanju.

Mi, s druge strane, nismo otišli na letovanje, ali smo otišli 7 dana u kamp na jezeru Garda u Italiji.

I proveli se FENOMENALNO, NEVEROVATNO, VRHUNSKI!!! Bukvalno jedan od najboljih provoda u životu. Kako s aspekta sadržaja Garde i onoga što smo tamo videli i doživeli, tako i sa aspekta kampovanja.

Zato i želim, kroz ostatak teksta, da podelim naše iskustvo komparirajući ga sa prethodnim.

Dakle, šta je ono što nudi kamper, kamp i kampersko društvo, a ne nudi apartmansko-hotelski način odmora.

  1. Deset puta bolji ugođaj putovanja – kamper ima krevete, sto/stolove, TV, WC, Tuš kabinu, frižider, šporet, rernu. I sve to vam je na raspolaganju tokom vožnje. Npr, pije vam se hladan sok –uzmete iz frižidera, detetu se piški ili kaki – ode u wc i obavi nuždu. Neko je gladan – podrgeje se ručak ili napravi sendvič. Sve se to obavlja dok se kamper vozi i ne zahteva dodatne pauze/stajanja pored puta. A vi ste umorni od duge vožnje? Nema problema, zamenite se za volanom i prilignete na ogromnim krevetima kojih uglavnom ima PO DVA komada dimenzija francuskih ležaja. Da napomenem – zamislite da ste umesto grčke krenuli na letovanje na Siciliju ili u Španiju? Dva dana putovanja kolima je smor živi koji zahteva još dva dana oporavka od puta. Sa kamperom – nema problema, može da se produži i do Kopenhagena.
20150324_170510

Enterijer kampera kojim smo putovali

Prtljag – na put smo poneli – rolere, bicikle, sto za terasu, 4 stolice, plus garderoba za sva cetiri godisnja doba jer april ume da bude nepredvidiv. I klope za sedam dana. I ostalo mesta da se još pakuje.

  1. Kamp – sve vreme ste napolju. Od svitanja do mraka boravite napolju, na svojoj terasi ili na komšijskoj terasi, sa tendom ili bez nje (svaki kamper ima ugrađenu tendu). Najlepši momenti su jutarnja kafa i večernje ispijanje vinca dok klinci spavaju. Još veća prednost je što su klinci stalno napolju, što su potpuno bezbedni jer su kampovi ograđeni, što saobraćaja nema pa je jurcanje glavom bez obzira nešto što se podrazumeva. Kada su kampovi u pitanju ne postoje opcije: ružna mi soba, loši mi kreveti, nemam terasu, komšija iz sobe do mene pustio TV glasno pa nisam mogao da spavam, ne radi lift, flekave mi zavese, sobarica ne dolazi redovno… Takođe, ne postoji opcija: hotel na 70 metara od mora, kad ono 700 metara umesto 70.
  2. Kamperisti – druženje, druženje, druženje. Svi se međusobno javljaju, komunikacija se uspostavlja očas posla, druženja su spontana bilo da su vam komšije Nemci, Italijani, Austrijanci, Belgijanci… A ovaj momenat je za decu najbitniji.
Jutarnja kafica dok svi spavaju

Jutarnja kafica dok svi spavaju

Ovde nema situacije: valjda će deca upoznati nekog na plaži pa se družiti. Ne, ovde su sveprisutni čopori dece koji novopridošlu decu uvlače u svoj čopor i druženje započinje odmah. Deca bukvalno uživaju. Naši klinci, ovisnici o igricama na tabletu/mobilnim telefonima, nisu dotakli elektronske naprave sve vreme boravka u kampu. Po ceo bogovetni dan bili su u akciji sa drugom decom po kampu. Kako su sporazumevali s Nemcima, Italijanima i ostalima – to je i za nas ostala tajna.

Kamp u kome smo boravili na Gardi

Kamp u kome smo boravili na Gardi

Koje su mane kampovanja kamperom:

  1. Brzina – sa kamperom se ne juri na odmor, sa kamperom odmor počinje onog momenta kada ste ušli u kamper ispred vaše kuće. Ako mislite da kamperom putujete od Beograda do Soluna za 6 sati, onda bolje idite kolima. Kamperom se uživa u vožnji pri brzinama od 100km/h.
  2. Dimenzije – za one koji imaju problem sa veličinom – visina, širina i dužina kampera (preko 7 metara) zahtevaće dodatnu pažnju pri manevrisanju kod parkiranja, vožnjom uskim ulicama, skretanje pod 90 stepeni na malim raskrsnicama… Ali i na to se čovek brzo navikne.
  3. Toalet – ovde je najveći kompromis – toalet i tuš koji se nalaze u kamperu su ipak najprikladniji samo za slučaj hitne nužde (dok ste u kampu) ili tokom putovanja. Tokom boravka u kampu najbolje je koristiti zajedničke prostorije namenjene za to. Nama roditeljima to nije bio problem, dok su se deca sve vreme koristila toaletom u kamperu. Ako ste tu spremni da narušite svoj komfor, onda je kampovanje definitivno prava stvar za vas. Ako ste komformista, onda bolje Antalija all-inclusive.

Što se tiče samog rukovanja kamperom, sve je savršeno jednostavno- od priključivanja u kampu na struju i vodu, preko pražnjenja tehničke i hemiske otpadne vode, pa do sklapanja i rasklapanja tende, baštenske garniture, podloge za pod na terasi. Sve u svemu ne treba vam više od deset minuta da kamper bude u punoj funkciji sa svim sadržajima kada stignite na vaše mesto u kampu.

Još dve stvari za kraj:

  1. Mi smo toliko oduševili celim konceptom kampovanja da ozbiljno nameravamo da nastavimo u tom pravcu po pitanju daljih putovanja
  2. Veliki pozdrav za Dušana iz Camping Centra Belgrade, neprevazidjenog kamper entuzijastu kod kojeg smo rentirali kamper u Beogradu i koji nas je uputio u sve tajne kampovanja zarazivši nas virusom kamperiste ( http://campingcenterbelgrade.com/Iznajmljivanje_kampera )
Camping Centar Belgrade

Camping Centar Belgrade

rent ferrari
Previous post

Rent a Ferrari

15
Next post

Ethno Restaurant “The Trophy”