Kafane i kafići

Kopaonik: Konobe pored ski staza – koje posetiti, a koje zaobići

Ove godine (januar 2014) smo na Kopu daleko manje zujali po kafanama I kafićima nego ranije obzirom da su nam klinci stasali u toj meri da skoro pet do šest sati mogu da provedu na stazi skijajući. Naravno, pauze smo pravili, ali ovaj put u konobama pored staza umesto po Salašima (Lazin, 137…)

Tim povodom, iznosimo nekoliko  preporuka šta posetiti, a šta zaobići u širokom  luku kada pravite pauzu tokom  skijanja.

Obavezno posetiti:

  • Nacionalna kuća ’Koliba’ – među lokalcima poznata i kao konoba ’Kod Teče’, a onima kojima ni ovaj naziv nije poznat u pitanju je konoba koja se nalazi na stazi ’Malo Jezero’ (kad se spuštate niz stazu s desne strane). Stolova nema napolju, a pošto unutra zna da bude ogromna gužva (prostor inače nije velik), nije loše rezervisati unapred (064/170-83-86; 064/247-85-46). Kažu da je klopa fenomenalna, nisam probao, al sam zato probao kuvanu rakiju (šljiva) i mogu da kažem da bolju kuvanu nigde nikad nisam pio. Nešto neverovatno dobro. Cena u januaru (2014-te) je 180 rsd. Dok sam pijuckao bacio sam pogled na cenovnik kuvanih jela i ako me sećanje ne vara cene su više nego pristojne. Inače, tokom večeri se može naleteti i na živu muziku.  U svakom slučaju za onog ako bi da se zgreje u pauzi skijanja ne postoji bolja opcija od kuvane rakije Kod Teče
  • Konoba ’Skituljko’ – nalazi se na stazi Mali Karaman, (kad se spuštate niz stazu sa desne strane), neposredno pre skretanja za Planinski Dom Rtanj. Topla čokolada je vrhunska – ogromna, gusta, preukusna. Klinci su se razbijali! Kuvano vino je dobro, a što se tiče kuvane rakije situacija je sledeća – prilikom porudžbine morate konobaru naglasiti da želite kuvanu rakiju od šljive, u suprotnom dobijate komovicu. Meni se komova kuvana rakija nije dopala, dok je šljiva odlična, al za nijansu ispod one tečine. Ne propustite priliku da poručite pitu od borovnica- izuzetno je ukusna i parče je poprilično poveliko. Cene su više nego Ok – tri tople čokolade, jedno kuvano vino, jedna kuvana rakija i parče pite od borvnica 1170 rsd. Dakle u proseku jedan artikl košta manje od 200 rsd. Inače, za razliku od Teče, ovde imate i poveću terasu koja je većim delom dana obasjana suncem. P.S. čuli smo da su im i topli sendviči vrh, ali nismo probali.

Obavezno zaobići u širokom luku:

  • Caffe/restoran ’Novak’ – naš proslavljeni teniser  otvorio je caffe na mestu gde se godinama unazad nalazio čuveni caffe Doli Bel (na početku staze Karaman Greben). Nisam bio i nemam nameru da idem, a evo i zašto – topla čokolada 400 rsd; kisela voda 370 rsd, espreso kafa 350. Da sam se kojim slučajem zaj..ao pa umesto u Skituljko svratio kod Noleta, gore pomenuti ceh bi me izašao (umesto 1170 rsd – Skituljko) barem 2.500 do 3.000 rsd. Što je mnogo – mnogo je čak i za Kopaonik.

6p6pvr
Previous post

'Iz Nanine kujne' - pravi pravcati vrhunski domaći ajvar!

hotel-buyuk-berk-31
Next post

Hotel Buyuk Berk-Sarimsakli, Ayvalik (Turska)