Putopisi

New York, New York (FAQ)

Pin It

Kad smo se vratili iz NY, bilo je naravno puno pitanja o utiscima, savetima, vađenju vize, prevozu i slično. Tim povodom evo nekoliko saveta i odgovora na često postavljana pitanja. :)

Karta .

Putovanja dansa često počinju kupovinom karte. Cena karte može da bude ispod 500 eura – naravno što se ranije kupi to bolje. Ono na šta treba obratiti pažnju pri kupovini, jer ima puno opcija, je birati varijantu sa kraćim vremenom  presedanja. Ne bi trebalo uzimati ni letove sa presedanjem kraćim od sat i po, zbog velike šanse da se prtljag ne stigne prebaciti na novi let. Verovatno svi prevoznici imaju naknadu za kašnjenje prtljaga, tako da iako zakasni, to ne mora da bude loše. Em dobijete naknadu, em vam dovezu prtljag u hotel.

Viza.

Viza važi 10 godina kada se dobije. I ako je nemate, evo procedure kako je dobiti.

Zahtev se popunjava online. Prvi korak je ova adresa:

https://ceac.state.gov/genniv/

Bira se država, u našem slučaju Srbija, kasnije i tip vize. Tip vize za turističke posete je B1/B2.

Zahtev je obiman i popunjavanje može da potraje i do 30 minuta. Za muškarce je nešto duži.

Kada se popuni obrazac, prelazi se na plaćanje koje je takođe moguće obaviti online.

Plaćanje se vrši na ovoj adresi.

https://usvisa-info.com/sr-RS/selfservice/us_fee_payment_options

Postoji i plaćanje na klasičan način, ali mi nismo probali.

Da ne zaboravim u procesu popunjavanja obrasca tražiće vam sliku. Kao pomoć ponudiće vam softver u kojem možete da sredite sliku. Ono što je obavezno je da bude bela pozadina i da se vide uši. Moj savet je da se slikate sami (selfi :))) ), telefonom ispred belog zida. Tu sliku ubacite u ponuđeni softver pratite uputstvo i to je to. Tu istu sliku uradite ili odštampajte u 2 primerka za ambasadu, veličina mora da bude 5cm x 5 cm.

Pri završetku plaćanja, zakazuje se termin. U našem slučaju prvi slobodni termin je bio jedan radni dan od tog momenta. Takođe, u našem slučaju ti termini su tačni i poštuju se.

Kad sve završite,  mejlom ćete dobiti potvrdu o zakazanom terminu. Dokument koji tom prilikom dobijate (sa bar kodom), odštampate i ponesite sa sobom u ambasadu.

Osim pasoša, fotografija i potvrde sa bar kodom ne postoji spisak dokumenata koji treba da nosite. Na sajtu kažu da treba da ponesete sve što mislite da može da olakša vaš slučaj pri dobijanju vize.

Nama nisu ništa tražili. Verovatno zato što smo mi išli turistički, zaposleni na neodređeno, što smo i naveli u obrascu koji smo popunjavali. Tako da je razgovor bio kratak, ljubazan i formalan.

Sama procedura u ambasadi je relativno kratka, profesionalna i tačna. Nama su odmah rekli da smo dobili vizu.

Pasoš sa vizom se šalje u DHL filijalu, a lokaciju DHL fiiljale birate prilikom popunjavanja obrasca.

Pasoš se čeka par dana.

Sve u svemu, cela procedura traje do 10 dana, od dana popunjavanja obrasca.

Smeštaj i vreme posete

Kažu da je septembar najbolji mesec za posetu. Klima u NY je slična kao u Beogradu, tako da sami možete skontati kad vam najviše odgovara. U svakom slučaju NY je zanimljiv u svakom period.

Što se tiče smeštaja, skup je, barem na Menhetnu. Red veličina kao Pariz u Evropi. Za dvoje, smeštaj sa kupatilom u sobi je minimum 120$/dan.

Što se tiče lokacije, svaka tačka Menhtetna je dobra, samo da je blizu metro stanica. Naš savet je: booking.com. Uzmite smeštaj u zavisnosti koliko novca želite da potrošite, ali gledajte da je blizu metro.

Često je pitanje o bezbednosti u gradu. Da, bezbedno je, i to u svakom kraju Menhetna. Naš utisak je da je u NY podjednako bezbedan kao Beograd, recimo.

Naravno, ako mašete sa novčanicama od sto dolara na sred ulice, može biti opasno u svakom gradu na svetu.

Od aerodroma do grada

Mi smo sleteli na JFK. Evo saveta kako sa JFK do Menhetna.

Postoje dve varijante. Žuti taxi i air train. Imajte na umu da prevoz od aerodroma traje minimum sat vremena, koju god varijantu da izaberete.

Taxi je skuplja varijanta, praktična ako imate puno stvari i zanimljiva ako prvi put dolazite u NY. Osećaj ulaska na Menhetn u taxiju je kao u filmovima.

Kad prođete pasošku kontrolu pratite oznake i dolazite do dela gde se čeka taxi. Stanete u red, sačekate malo i to je to. Cena je fiksna za ceo menhetn i iznosi oko 60 dolara + bakšiš.

Druga varijanta je air train + metro linija A.

Air train se plaća na izlazu, a tamo možete i kupiti kartu za metro. Air train izgleda poprilično futuristički, preporuka je videti kako to izgleda. Karta za air train je par dolara.

U slučaju da vam kasni prtljag obavezno na air train. :)

Obilazak

Ovde ne bih pisao o stvarima koje treba videti jer je to toliko velika tema i svako ima drugačije afinitete. New York je jedinstven i po tome što u stvari i ne morate ništa konkretno da gledate, možete samo da šetate i gledate totalno nasumice kuda vas put odvede i biće vam sjajno.

Evo nekoliko saveta:

1. Što se tiče kartica za popust, samo se isplati karta za metro od 7 dana (30 dolara). Karta za metro važi i za autobuse.

Pri pripremi šta videti, sigurno ćete uočiti “City pass” karte ili slično. To su vaučeri koji pružaju mogućnost da za cenu od 100 dolara vidite 5 do 7 atrakcija i uštedite kako oni kažu do 50 dolara. Uključeni su: Empire State Building, Natural History Museum, Metropolitan Museum, Moma, Top of the Rock (to je u stvari pogled sa Rockefeller centra), Liberty Statue.

Savet je da ovakve karte nikako ne uzimate. Zašto?

Natural Museum i Metropolitan imaju samo preporučenu cenu (25$), ali možete da platite koliko želite. To vam uvek napomenu, da kartu možete platiti koliko želite i niko vas neće popreko gledati makar dali i par dolara.

Moma, petkom od 16h ima slobodan ulaz. Ta 4 sata su dovoljna da se obiđe željeno. Skoro svi ovi muzelji imaju jedan dan kada je ulaz Slobodan  (informisati se na sajtu muzeja).

nyc5

Ako želite ovakav pogled onda pravac Top of the Rock, a ne Empire State

2. Preporuka za Natural Museum je da dođete što ranije zato što jedan dan nije dovoljan da se sve obiđe. Mi smo ostali do kraja radnog vremena, jedva su nas izbacili.

T-Rex_L

Hoću još malo da gledam dinosauruse! Neću kući!

3. Savet je da koristite autobuse kad god možete.

Pored metroa i hodanja, koristite što više autobus. Sve je logično, npr autobus broj 5 vozi 5-om avenijom, autobus broj 22 saobraća 22-om ulicom. Autobuske linije su skoro sve pravolinijske i tu gde ga uhvatite on vozi samo pravo, ili avenijama ili poprečnim ulicama. Uostalom slobodno pitajte vozača, svi su jako ljubazni i uslužni.

Naravno da ćete čuti i pročitati da svi preporučuju da koristite metro i noge. Međutim vama kao turisti će sve biti zanimljivo, dnevno ćete prelaziti jako puno. Onda noge bole i otiču iz dana u dan sve više. U početku se sve čini blizu, kao ‘eno tamo je, vidim ga’, a ustvari je udaljeno 5 blokova što je za hodanje baš puno.

8775_7020841432

M7, verovatno smo u sedmoj aveniji

4. Ljudi su neverovatno ljubazni, možete da pitate bilo koga, bilo šta, svi će vam izaći u susret. Tako da se ne ustručavajte. Čim otvorite mapu nađe se neko od građana NY da vam pomogne. Nama je najveći utisak bio upravo ljubaznost i otvorenost ljudi.

5. Reč dve o WC-u. Kad provodite ceo dan napolju, strategija odlaska u WC je ozbiljan problem.

Starbacks imate na svakom koraku, ali su uvek redovi za WC. Hoteli su dobra varijanta.

Recimo na Times Squaru, Hard Rock Cafe ima dobar toalet.

6. Hrana. Uf, hrana je predobra, baš preukusna, porcije baš onolike kolike treba da budu. Restorani sa burgerima, gde večera izađe oko 15 dolara,  super je varijanta. Na cenu treba dodati taksu koja iznosi 10% i bakšiš koji iznosi oko 20%. Davanje bakšiša se podrazumeva.

7. Šoping. Mi nismo trošili vreme za šoping. Savet: šoping obavite online , npr preko Amazona i stavite adresu hotela u kom odsedate i sve stiže za 2 do 3 dana. Eto, i najjeftinije i najbrže. :)

8. Ne propustite da se prošetate Highline-om. Park napravljen na nekadašnjoj izdignutoj pruzi, danas šetalište u dužini nekoliko kilometara.

high_line_5810824752_97f79f76c5_c

Nekad bila pruga, sada je šetalište

Pin It
Applewatch_ftr
Previous post

I Have Been Played By Apple

sexy-ass2_ftr
Next post

MY (S)EXPERIENCE: Sex Counter application