Hoteli i Spa centri Nudizam (plaže i spa)

Terme Laško – nudistički Sauna centar (Wellness Park Hotel)

Kao što smo i obećali u tekstu Terme Laško (za opis hotela, cene, smeštaj, mapu, klikni ovde ), dostavljamo opis Sauna centra u sastavu Wellness Park hotela.

Obzirom da smo u prethodnom tekstu poredili bazenske komplekse Termi Čatež i Laško, gde smo konstatovali da je Čatez daleko bogatiji u ponudi, kod sauna je situacija  potpuno drugačija. Sauna centar Wellness Park hotela Laško je daleko bolje opremljen i sređen od Čateških.

Kvalitet ovog centra i generalno pravilo da je nudizam zastupljen u svim spa/wellness centrima u Sloveniji su vodeći razlozi našeg dolaska.

Centar je u sklopu hotela, ali je izolovan od ostalih sadržaja i za ulaz u taj deo potrebno je kupiti posebnu ulaznicu koja košta 4 eura na dan.

Sadržaj

Na površini od 700m2 nalaze se: tri finske saune, laconium, sanarium, infra crvena sauna, tursko kupatilo, hladan bazen (15*celsiusa), termalni bazen (31*celsius, spoljašnji i unutrašnji) sa hidromasažnim mlaznicama duž svake ivice bazena, terasa sa ležaljkama na kojima možete hvatati prirodnu boju, brojne tuš kabine, ledomat i soba za odmor.

Za one koji do sada nisu koristili pomenute sadržaje, evo informacije kako smo se mi banjali (uz napomenu da ako se rešite da krenete prvo proverite svoj kardiovaskularni status, konsultujete svog lekara i naravno stručno osoblje wellness-a).

Prvo smo se ‘zagrevali’ u laconiumu (40*C, 10-15% vlažnost) tako sto smo desetak minuta ležali na mermernim pločama, zatim pet do sedam minuta u sanariumu (55-60*C, 35-50% vlažnost vazduha) ‘otvarali pore’.

Kad smo ih otvorili započinjali smo ciklus od tri kruga – finska sauna (85-95*C,10-15% vlažnost) , hlađenje ledom , hladan tuš , hladan bazen .

Zima zima e pa šta je, ako je zima nije lav

Jedan ciklus nam je u proseku trajao 45 minuta, tj po krugu 15min. Dnevno smo pravili tri ciklusa. U finskoj sauni smo ostajali do momenta kada nam je prijatno, uglavnom po 10tak minuta, dok nam je hladan lanac bukvalno bio bez pauze. Iako deluje strašno, već drugog dana budete fascinirani brzinom kojom se vaš organizam akomodirao na led i hladan bazen. Bukvalno ulazite unutra bez da se stresate od hladnoće.

Kakav je osećaj?

Pa, neverovatan! Prvo što me je fasciniralo je odsustvo smrzavanja posle utrljavanja leda po izlazu iz finske saune- jeste da je hladnjikavo, ali ne dramatično jer valjda organizmu prija rashlađivanje posle 85* celsiusa.

Hladan bazen: 15*C

Ono što  ostavlja bez daha je nalet strahovite količine adrenalina u momentu kada potopite telo u hladan bazen. Koliko god da su vas led i tuš rashladili, ludilo nastaje kad uđete u bazen. Ja uđem, stanem i ne pomeram se, a adrenalin radi svoje. To je nešto što se mora doživeti.

Zbog izuzetno visoke vlažnosti supruga nije zalazila u tursko kupatilo (45*C, 100% vlažnost) , dok sam ja povremeno između ciklusa ulazio na po nekoliko minuta.

Pravila ponašanja

Zabranjeno je unositi hranu i piće, obavezan nudizam, zabranjen glasan govor jer se podrazumeva da ste tamo zbog odmora. U saunama je obavezan peškir na kome se sedi/leži, dok je peškir u turskom kupatilu zabranjen . Tamo na raspolaganju imate crevo kojim isperete poziciju na kojoj hoćete da sednete. Iz higijensih razloga ja sam praktikovao da ne sedim, tj kulirao sam u stojećem stavu 7-8 minuta koliko sam uspevao da izdržim a da mi bude prijatno.

A šta je sa sexom?

Za razliku od Terme Olimia, gde vam na recepciji čak kazu da je u delu Orhidelia sex dozvoljen, ovde vas na recepciji informišu da nije. Na ulazu u saunu nigde nema natpisa da je zabranjen. Mi smo u sauna centar ušli negde oko osam uveče i odmah ugledali par u bazenu koji se ‘dovatio’. Nije bilo mnogo ljudi okolo, ali niko od prisutnih nije ni reagovao niti negodovao.


Drugog dana tj u subotu, bilo je više posetilaca, tokom dana je tu i tamo po koji par bio eksplicitniji, ali je totalna opuštencija nastala oko 21h kada je ostalo oko 10-tak ljudi, sve parovi. Diskretno raspoređeni po različitim delovima bazena čvrsto pripijeni uz svoju damu, jače polovine su šapatom na uho objašnjavale blagodeti termalnih izvora i njihova lekovita dejstva na organizam. IT stručnjaci bi rekli – uploadovali su im informacije.

Za kraj- oni koje vole saune i nudizam, kao i blagi egzibicionizam terme Laško su pun pogodak. Sauna bez nudizma- pa ako vam nije glupo da jedini budete sa peškirićem oko struka što da ne.

Sve u svemu pečat kvaliteta nemagreške za ceo kompleks, sauna centar i neverovatno ljubazne domaćine.

P.S. Tokom produženog vikenda sreli smo samo jednu porodicu iz Srbije, ali ih nismo viđali u sauna centru

mosko
Previous post

Motel Konak (Mosko, put za Trebinje)

IMG_3270
Next post

Po Tasosu biciklom

 • Nude’sNotRude

  Kakve su ribe i frajeri? :)))

  • Zoster

   Pa u principu svi deluju i izgledaju sasvim normalno :)) uglavnom su od 30tak do 45godina. Nema klinaca ali nema ni bakuta i deda.

 • Pingback: Nudistička plaža: Paradisos beach (Tasos, Grčka) i po neka reč o nudizmu od Srba - nemagreske.com ()

 • Mala

  Obracam pažnju kakva smo mi balkanska nacija….milijun nas procita i pogleda,a nitko nema potrebu nesto napisati….post je super i odlicno opisano…toliko da cu ici vrlo uskoro u neku banju i tamo se raskomotiti;)…zoster pozvan si…ipak ti znas sad ta ponasanja dok si gol;)

  • Hvala na pozitivnim komentarima I pozivu da se pridruzim, javite kad budete išli :)

   • Mala

    znaci gacice ne trebas jedino pasta za zube i parfem…a idemo samo dok mi malo splasne stomak….moram smanjiti UH…sramota me skinuti se …vodim muza,a ti obavezno zenu…djecu ostavljamo kod baka:)

 • Andrijana

  Isla bih sa deckom u terme Lasko pa me zanima vasa preporuka za smestaj.
  Do kada rade saune? Jel ima poseban termin za bazen za nudiste?

  • Zoster

   Saune I bazen za nudiste su u posebnom (nudistickom) delu hotela koji radi od 09h do 21h.

  • Zoster

   Najbolje da uzmete smestaj u Hotelu u kome se nalazi ceo taj sauna/bazenski kompleks. Hotel Wellness Park se zove ako se ne varam