Automoto

Opel Astra J 1.7 cdti – odličan automobil!

Kada se pojavila nova Astra bio sad oduševljen njenim spoljašnjim izgledom i ne samo izgledom već i činjenicom da je značajno duža od prethodnog modela Astre H.

Međutim, kada sam je prvi put video unutra, oduševljenje je nestalo. Nekako mi je previše delovala kao novogodišnja jelka – sa 1001 dugmićem cenralna konzola mi je delovala previše natrpano.

Imajući u vidu da se vreme provodi u kolima a ne na kolima, moja euforija o lepoti astre pala je u zaborav jer šta vredi što je spolja lepa kad mi je prvi utisak unutra nekako bljak.

I tako sam razmišljao sve do nedavno tj dok nisam dobio jednu na korišćenje. 1.7cdti motor, 110 konja, tamno siva sa dosta opreme. Spolja kao bombona. A unutra? Pa osećaj postaje drugačiji kada osim vizuelnog uključite i ostala čula. Naime, jedno je kad samo pogledate a nešto sasvim drugo kad počnete da vozite i koristite svu tu opremu. Vrlo brzo shvatite da automobil uopšte nije prenatrpan dugmićima, da su vrlo lepo i logično složeni, vrlo funckionalni i izrađeni od kvalitetne plastike.

Što se tiče ostalih elemenata auta, izdvojio bih:

Prvo što me je pozitivno iznenadilo je zvuk kod zatvaranja vrata – potpuno je isti kao na skupljim modelima jačih brendova. Samo prigušeno TUP i to je to.

Stavite ključ u bravu, date kontakt, a kazaljke na cajgeru odu u max poziciju i vrate se na početnu  (podseća na trkačke momente) i možete da palite.

Vozačka pozicija je više nego odlična – dobro ste ‘spakovani’ unutra, kao da je u pitanju sportski auto visokih perfomansi. Središnja konzola je visoka, naslon za ruku je tu, a kratka i precizna ručica menjača na dohvat ruke. Može se menjati sa dva prsta. Ergonomski savršeno odrađena. Toliko dobro leži u ruci da je to neverovatno. Naslon u vratima lepo podešen tako da odmah nalazite mesto za vaš drugi lakat. Kad se ugnezdite vožnja može da počne. E da ne zaboravim – to ugnježdavanje je potpuno identično skupljim vozilima više klase, dakle bukvalno nemate osećaj da ste u opel astri, toliko je dobra pozicija vozača. Savršena!

Kao što rekoh, sva ona dugmad koja su mi se činila nepotrebna i prenačičkana posle izvesnog vremena dobijaju potpuno drugu dimenziju, čak podsećaju na audija sa onom crvenom pozadinom. Ja sam ipak od onih koji preferiraju dugmiće u odnosu na džojstike, miševe i ostale i-pod džidžabidže.

Motor ima 110 ks, dobro povlači i nema drastičnog pada snage u višim brzinama. Da nisam pročitao kolika je snaga, onako odokativno bi rekao oko 130. Takav je subjektivni osećaj. Međutim, ono što je problem  je snaga na niskim obrtajima (nedostaje) pa je potrebno češće šaltanje brzina na dole. Posle pređenih 1.000 km auto je trošio 6.8 lit pri kombinovanoj vožnji grad/otvoren drum. Podsećam da sam operisan od normalne voznje i da nisam od onih štedljivih, što znači da auto sigurno može i ispod ove vrednosti.

Sama voznja je uživanje. Na auto putu krstarite sa 160, pri čemu imate utisak kao da ste na 120km/h. U krivinama leži odlično, koči dobro. Ma nema greške. Sa prethodhim modelom, astrom H prešao sam 130.000 km, bila je odlična, ali ova je korak više i to dobro urađen. Za razliku od golfa, koji se poslednje tri generacije skoro ništa značajno nije promenio ni spolja ni unutra, astra je proživela tri transformacije, dijametralno različite ali svaka dramatično bolja od prethodne. Ako je golf dobijao kadeta u prvim generacijama, definitivno mislim da  je astra sa H modelom u rangu petice a sa novim modelom i korak ispred seštice.

p.s. malo sam bacio pogled na mobile.de i koliko sam video za 10.500 eura može se dovesti od preko ovakav model  2011 godište sa predjenih 50.000 km. Ako se izvrši povraćaj pdv-a, cifra je još niža. Moje mišljenje je da je to odlična kupovina…

Audi quatro on snow
Previous post

4x4 vs pogon na dva točka

Buvljak u Subotici
Next post

Buvljak u Subotici - jeftino da jeftinije ne može biti!

  • Opel

    Nova astra je odlican auto. Super tekst!