Kafane i kafići

Taverna Zorbas (Kalamitsi, Sitonija)

Tagovi su Grčka, Sitonija, Kalamitsi, Zorbas.

Ajd redom: Grčka –  tamo gde svi idemo na more. Sitonija – tamo gde pola Beograda ide na more. Kalamitsi – predivno malo mesto na samom jugu Sitonije poznato po plaži koja je proglašena za Top 10 u Grčkoj, po kampu Thalatta koji je 100 metara zapadno od ulaza u selo, po jedinoj nudističkoj plaži na Sitoniji koja je 200 metara istočno od plaže u Kalamaciju. Zorbas –  neverovatno dobra taverna na samoj plaži u kojoj se sprema neverovatno dobra klopa, po pristojnoj ceni.

E sad, odmah da napomenem – ovo nije tekst o taverni u kojoj možete jesti pristojno za male pare sa fokusom na cost/benefit ratio. Ovo je tekst o taverni u kojoj možete jesti baš baš dobru klopu i verovatno najbolje kobasice koje ste ikada jeli. Da, dobro ste pročitali. Kobasice.

tostiran hleb, grčka salata, malamatina, mešano meso. K'o u Leskovac

Tostiran hleb, grčka salata, malamatina, mešano meso. K’o u Leskovac

Jasno je svima da se na pomen Grčke pod gurmanskim stereotipom podrazumevaju giros, suvlaki, riba/plodovi mora i eventualno jagnjeća/jareća pečenja dok su kobasice nužno zlo koje se kupuje po navici da bi se dodale uz roštilj. To je donekle i razumljivo, jer su zbog začina koji stavljaju u njih vrlo specifičnog ukusa i poprilično drugačije u odnosu na one koje jedemo kod nas.

Ali… U Zorbasu nisu baš kao u ostatku Grčke. One su nekako na pola puta između naših i njihovih što daje ukus koji je ludilo!!!! Nažalost nisam toliko vešt da precizno opišem kakav ukus izaziva, ali zato mogu reći da će vam prva misao biti da nema potreba bilo šta drugo jesti u Zorbasu osim kobaja. Da su dobro svesni kvaliteta koji nude jasno pokazuje činjenica da ih sam gazda nudi i pre nego što se odlučite za jelo sa menija uz ponosno isticanje porekla kobasica – Polygyros (gradić na kontinentalnom delu Halkidikija). Najbolji momenat uz kobaje su svakako tostiran hleb preliven maslinovim uljem i začinom, grčka salata, kao i neizbežna Retsina Malamatina koji sveukupno stvaraju osećaj blaženstva. Još ako se pored vas nalazi vaša Afrodita posle viška Retsine mož se istripujete da ste na Olimpu.

Zorbas - neprevaziđen pogled na plažu i more (dok ćarlija vetrić mio)

Zorbas – neprevaziđen pogled na plažu i more

Šalu na stranu, stvarno se ne sećam kada sam poslednji put pre toga jeo tako dobre kobasice i kada sam pre Zorbasa krenuo u neku kafanu na kobaje. Ali, od kada sam se ovde zatrefio, odlazak na kobaje je zamenio odlazak na giros.

Inače, što se tiče ostale klope u meniju, svo meso je jako dobro, dobra je čak i pljeskavica koja je u grčkoj tradicionalno bezveze. Plodove mora nismo probali, ali sudeći po pipcima hobotnice koji su se sušili na suncu rekao bih da i u tome kvalitet ne manjka.

Taverna se nalazi na samom šetališu uz plažu i nemoguće ju je promšiti ako ste rešili da posetite Kalamitsi.

Previous post

Muzičke legende Skadarlije

13626474_611527112362558_4035022159089811783_n
Next post

402m street race Belgrade