Nudizam (plaže i spa)

Nudistička plaža: Paradisos beach (Tasos, Grčka) i po neka reč o nudizmu u Srba

Pre nego se bacim na opis nudističke plaže Paradisos na Tasosu, moram da napravim kratak osvrt na kapiranje nudizma u Srbiji  (pre svega od strane svoje okoline).

Kao prolog , malo lične istorije nudizma…

Za manje od godinu i po dana, supruga i ja smo prešli put od preziranja do obožavanja koncepta nudizma. Kroz posete slovenačkim termama ( Čatez i Laško ), preko mađarske banje ( Morahalom ), pa do vrhunca nudizma u vidu boravka u nudističkim naseljima – Ada Bojana i Koversada , skupili smo toliko pozitivnih iskustava da smo već sada (avgust 2014) isplanirali letovanje u junu na Koversadi 2015 (za reportaže sa tih putovanja klik na linkove u tekstu).

Nudizam u Srbalja

Kako naši poznanici reaguju na nudizam?

Kome god da smo rekli gde smo bili, komentar je bio:  ‘U jbt, pa vi niste normalni!’

A odmah zatim ide- ‘Pričaj kako je bilo! Do detalja!’

Glavna potpitanja  su, manje više, kod svih ista:

- Jel te bilo sramota da se skines? (da jeste, ne bi išao)

- A ženu? ( u početku jeste, al’ se posle opustila)

- Jel ti se dig’o? (što bi mi se digao?)

- Jel se drugima digne? (nisam primetio)

-  Jel se zagledate međusobno?  (hteo ne hteo vidiš sve)

-  Jel ima pe..a?  (ima)

-  Jel su te dirali? (nisu)

-  Jel ste vi svingeri?  (nismo)

Od tog momenta, tok priče se grana u nekoliko pravaca, zavisno od sagovornika.

Tipovi sagovornika mogu biti:

  1. Oni koji kriju tajnu, verzija 1 – ‘e, slušaj u najvećem poverenju – žena i ja smo bili na nudističkoj plaži prošlo leto, bilo nam do jaja, al molim te nemoj nikom da kažeš’

    ‘valjda se neće saznati da smo bili ovde?’
    ‘neće, ne brini. rekao sam mu da nam slika guzice, da ne mogu da nas poznaju’

2. Oni koji kriju tajnu, takođe u poverenju, V2

Oni: ‘Mi svake godine zabodemo neku pustu plazu I tu se goli kupamo’.

Ja:  ‘A što ne odete na klasičnu nudističku plažu?’

Oni: ‘A što da idem tamo pa da nas svi  gledaju???’

3. Oni koji bi hteli, al ne znaju kako

‘Ja bi smeo da se skinem, al moja žena nema šanse da bi htela. I kad smo sami u spavaćoj sobi ona prvo ugasi svetlo pa se skine’

4. Čudni – ovo je najgora kategorija sagovornika. Prvo vas slušaju sa divljenjem i odobravanjem uz maksimalnu podršku za to što radite. Sve kao šatro i oni će to isto  jer je to do jaja, i kobajagi svi koji to ne vole su malograđanština. A onda samo čuješ od zajedničkih prijatelja:

‘Priča se da si mnogo perverzan’

‘A ko to priča?’

‘ Pa taj i taj, kaže ti si mu pričao da si bio tamo, radio svašta.’

‘Šta sam radio?’

‘Pa skidao se si golišav na nudističkoj plaži’

5. Oni koji se ne stide i koji podržavaju sve do nedavno takve nisam upoznao

Ova peta kategorija je upravo razlog ovakvog početka teksta. Sasvim slučajno smo upoznali dve takve porodice na prethodnom letovanju u Grčkoj, gde je priča započela oko glavne teme ovog teksta, a to je:

Paradisos beach - jedina nudistička plaža na Tasosu. Udaljena je oko 23 km od Limenasa kada se krene prema Potosu (nekoliko km posle sela Potamia).

Šta je glavna fora kod ove plaže?

Na netu ćete, tu i tamo, nabasati na informaciju da je Paradisos beach nudsitička plaža. Onda odete tamo, i na ogormnoj peščanoj plaži, dugoj skoro kilometar, provalite stotine porodica u kupaćim kostimima. Dva puta bio i dva puta isto. Nema golaća. I onda se zapitaš šta je bre ovo?

Ponovo na net, malo duže i temeljnije, i onda skontaš – pre i posle udarnog dela sezone  (jul i avgust) gologuzani su na pesku, a kada tekstilci okupiraju pesak, golaći se pomere u levo – na stenoviti deo iste plaže.

Stenoviti deo, u daljini peščani deo sa tekstilcima

Kako sve to izgleda?

U pitanju su granitne stene, poprilično ravne, koje se na nekim mestima uzdižu i do 10-tak metara iznad nivoa mora. Sa onih nižih stena može se komotno skakati u vodu (dubina na tome delu je solidna). Stenoviti deo nije mali, može se smestiti 100 – 200 ljudi. Ulaz u vodu je je ili skokom sa stena, ili kroz jedini pitomi deo u širini oko  5 metara gde pesak zamenjuje stene.

Taj deo plaže ne posećuju tekstilci, mada vi njih uredno vidite na peščanom delu (kao i oni vas), al je razdaljina tolika da se likovi ipak ne mogu razaznati.

Od turista, najviše je Skandinavaca i Engleza. Nema Grka, Rumuna, Mađara , nema ni naših. Odnos parova bez dece/sa decom je 50%:50%.

More je na tom delu ostrva vrlo toplo, ali je taj deo i vetrovit pa često ima talasa.

Pozadi, iza plaže, je mala šumica koja vodi u brda. Ispresecana je stazicama i može poslužiti kao hladovina u podne (na početku), odmorište za zaljubljene (malo dublje u šumicu), WC za veliku nuždu (još dublje u šumicu).

Koji su nedostaci plaže?

Nema ih puno, ali su značajni –

  1. Ne postoji ni jedan objekat na tom delu gde možete kupiti piće da se rashladite. Za tako nešto, morate se obući, pa na peščani deo po piće, pa nazad
  2. Nema WC-a
  3. Na stenovitom delu nema hlada, morate u šumicu. Teško da možete da zabodete suncobran u granit, a od 11h-12h kada upeče sunce, ne znaš dal gore peče sunce ili granit. Kao ćevap na vreleoj ringli u koju piči sunce.

Sa svim ovim nedostacima, postavlja se pitanje kome i čemu onda služi ova plaža?

Ja sam je posetio dva puta – jednom u 14h, i drugi put u pola osam ujutro. Prva poseta je trajala 15min. Toliko mi je trebalo da počnem da tripujem da ću dobiti toplotni udar, dok je drugi put bilo fenomenalno. Sam, nigde nikog, sunce još blago, granit mlak, voda topla. Milina Božija. Sat i po dremke, pa kupanje i taman kad su prvi posetioci počeli da dolaze, ja sam zapalio na svoju plažu.

Kakav je osećaj tako rano na nudističkoj plaži? Nirvana. Ceo opis je u toj reči.

Epilog

Da napravim paralelu nudizma u Srbalja sa ovom plažom tj zasto sam napravio onakav uvod – pričajuci sa tim porodicama o plažama Tasosa, spomenuli smo i gore opisanu. Bez po blama, ljudi su pitali da mi se pridruže kada ponovo budem išao. Misleći da se šale, naravno, nisam ih pozvao. Kada ono – po povratku sa plaže zamalo se naljutiše zašto i njih nisam poveo.

Kao zaključak, ima nade za nudizam kod Srba, jer jos uvek ima pripadnika pete grupe tj onih koji se ne stide.

Previous post

Retro Racer X - aplikacija koja vas vraća u detinjstvo

IMG_2514
Next post

Kajak na naduvavanje 2 - Sevylor na moru