Linkovi i saveti

AIRBNB.com – da putujete povoljno

Šta je airbnb.com? U pitanju je internet sajt koji se bavi posredovanjem kod izdavanja stanova i kuća – kako na duži  tako i za rentiranje na kraći period. Na celoj planeti. Za razliku od booking.com ovde nema hotela, dok su osobe koje rentiraju uglavnom fizička lica.

Za razilku od naše kume, koja godinama letuje preko airbnb-a, mi smo se prvi put odlučili da smeštaj biramo preko njih ovih dana.

Evo i zašto – dok smo supruga i ja bili sami nekako je sve bilo lako i jeftino kada je najam apartmana u pitanju jer su dvokrevetni (pa čak i 2+1) uvek mogli relativno lako da se pronađu, a cene su im uvek bile pristojne. Sa hotelima je bilo malo skuplje, ali relativno podnošljivo.

Međutim, kada su se svi klinci pojavili pa pritom i malo porasli situacija je postala daleko ozbiljnija, kako sa aspekta rezervacije tako i sa finansijskog aspekta. Em se teže pronalazi smeštaj za petoro em je sve daleko skuplje. Npr smeštaj u hotelima koji smo plaćali oko 250 evra (hvatali na foru gratisa za malu decu) sada nas koštaju oko 500. Iz tog razloga, a imajući u vidu da volimo da putujemo, valjalo je pronaći alternativu koja je pristojna, a jeftina. S tog aspekta, a naročto zbog male dece hosteli nisu dolazili u obzir.

Elem, da skratim, to je osnovni razlog zašto smo se odlučili za airbnb, a kako to u realnosti izgleda, najbolje govori sledeća ilustracija – vrhunski smeštaj u Beču u vidu zakupa trosobnog stanu u stambenoj zgradi platili smo 47 evra po danu.

Ne, ovo nije stan koji smo zakupli, ali I ovako nešto može da se nađe

Ne, ovo nije stan koji smo zakupli, ali i naš ne zaostaje mnogo za njim

Kako sve funkcioniše? Vrlo jednostavno. Registrujete se na sajtu airbnb.com i započnete pretragu željene destinacije u vremenskom okviru i cenovnom opsegu koji vam odgovara. Kada izaberete, pošaljete zahtev za zakupom i čekate da ga gazda kuće/stana/apartmana odobri. U okviru poslatog zahteva potrebno je i napisati kratak opis i razlog dolaska (npr petočlana porodica, turistička poseta…) Dakle, ukoliko valsnik iz nekog razloga proceni da niste osoba od poverenja ima puno pravo da vam ne izda stan. Nama su odobrili u roku od 10 minuta i od tog momenta vam se automatski blokiraju sredstva na kartici.

Ali!!! Sredstva koja su vam blokirana mogu biti vraćena ukoliko dođe do promene plana sve do poslednjih 24h pred putovanje. Tada vam se odbija samo provizija sajta kao posrednika što je u našem slučaju na 150 evra trodnevnog smeštaja iznosilo 22 evra. Druga vrlo bitna stavka je što vam se sredstva sa kartice trajno odbijaju tek 24h od momenta kada ste ušli u stan, što odgovara zaštiti klijenta tj Vas u slučaju da stan nije onakav je bio u opisu.

Villa%20Sa%20Cova

U ovim stavkama je i najveća razlika u odnosu na booking.com gde sam proletos imao situaciju da je napomenuto da se ništa ne plaća do momenta dolaska u apartman i da imam pravo da otkažem mesec dana ranije bez ikakve nadoknade, a onda mi je stigao mejl od gazdarice da u januaru moram da platim 20% vrednosti da bi rezervacija bila aktivna za mesec avgust??? Baš me samo zanima da li bi izvršili povrat novca da sam koji slučajem otkazao u junu tj dva meseca pred polazak.

Kakvi su naši utisci povodom rentiranog apartmana u Beču preko AIRBNB-a?

Odlični! Prvo, gazda je potpuno profi lik koji je sa nama sve vreme bio u komunikaciji iako ga ni jednom nismo videli. Komunikacija se odvijala putem aplikacije AIRBNB koju možete skinuti na PlayStore-u. Zatim, stan ne da je bio u stanju kako je opisan na sajtu nego smo dobili i više od očekivanog- sudomašina sa sve kockama deterdženta, mikrotalasna, mašina za pranje veša, ogroman frižider, šporet sa rernom, ketler za vodu, vino, kafa, šećer, sok, etažno grejanje uključeno, sve čisto, uredno, sređeno,  Wifi, Tv, kablovska…

Stan nas je dočekao bukvalno kao da smo došli da ga kupimo, a ne da ga rentiramo. Na stolu u kuhinji dočekalo nas je detaljno obaveštenje o tome kako se koja stvar u stanu koristi i na koje sitnice obratiti pažnju kao i detaljno upustvo kako stići do tramvajske stanice, kako peške stići do centa grada… Znači gazda je vrhčina! Pri tome je  na svaki naš upit porukom odgovarao za manje od minut dva.

Kvalitetan smeštaj, poput ovog našeg definitivno je doprineo sveukupnom utisku provoda u Beču.

Na osnovu svega gore napisanog, Airbnb kao opciju smeštaja po nama je idealna u dva slučaja:

  • za turističke obilaske gradova (npr evropskih metropola) jer je daleko jeftinija opcija od neminovnog smeštaja u hotelu. Npr ono što smo mi platili 47 evra dnevno za nas petoro nema teorijske šanse da bi nas koštalo ispod 100 evra u iole pristojnom hotelu. A da ne pominjem što rentom stana imate opciju da ponesete svoju hranu i time dodatno uštedite na vanpansionskim uslugama. Kod opcija noćenje s doručkom u hotelu teško da bi vas pustili da za ručak podgrevate sarmu u hotelskoj kuhinji (za večeru u vidu sendviča u sobi možda se i provučete)
  • za rentu cele kuće kada se ide na letovanje! Ukoliko ste od onih koji letuju sa prijateljima/rodbinom pa vas po više porodica ide zajedno možete bukvalno rezervisati perverzne kuće (da ne kažem prave pravcate vile) sa bazenima koje će vas, kada se trošak podeli na ravne časti, koštati manje nego da klasičan apartman u Pefkoriju

small-vlla-and-pool

I to je otprilike to. Pa sa srećom na putovanjima i rentom

p.s. Jedna od poznatijih ličnosti koja je izdavala kuću je i brazilski fudbaler Ronaldinjo koji je svoju vilu u Brazilu rentirao tokom Svetskog prvenstva u fudbalu. Mislim da je cena bila oko 15.000 evra za najam tokom trajanja šampionata

Porto Cervo
Previous post

Sardinija - najlepše plaže

Topolino - naslovna
Next post

Dnevni Boravak Topolino - gde se stvarno bave vašom decom