Linkovi i saveti Outdoor

Biciklistička garderoba – šta, kako.

U jednom od ranijih tekstova pomenuo sam biciklistilčku garderobu. Da li je to neophodno? Pripijena, šarena odeća je u našem delu sveta još je uvek neuobičajena pojava, nosioci iste momentalno upadljivi (ne nužno na dobar način) a i pitanje je koliko je to neophodno kad ljudi dva veka unazad voze bicikle i bez kojekakvih kerefeka.

Posle nekoliko godina nošenja, mogu da iz iskustva tvrdim sledeće…

1. Da li je neophodna?

Zavisi. Na kraćim rastojanjima (nekoliko kilometara), ako se nećete oznojiti od toplote ili napora, nije. Svaki duži boravak na biciklu (desetine kilometara ili nekoliko sati) je neizmerno udobniji u biciklističkoj garderobi.

2. Zašto je bolje nostiti biciklističku garderobu?

Najpre, ozbiljna garderoba se pravi od materijala koji odlično odvodi znoj, tako da ste sve vreme suvi (mnogo bolje nego da se posle 15 minuta sve lepi po vama). Dalje, gaće s (kvalitetnim) uloškom znatno doprinose očuvanju pozadine od lošeg uticaja sedišta.

3. Može li se nositi neka druga garderoba umesto biciklističke?

Dobre majice za ostale sportove bi takođe trebalo da dobro odvode znoj, tako da se i one mogu nositi. Jedino je poželjno da ne landaraju na sve strane, nego da stoje uz telo, da ne bi delovale kao vazdušna kočnica. Šorcevi – takođe, bilo šta, pod uslovom da se ne skuvate u njima.
Biciklističke majice ipak imaju jednu bitnu prednost u odnosu na ostale – džepovi na leđima, zgodni za nošenje kojekakvih potrepština (lični rekord autora je 3 flaše od 1,5 litar piva).

4. Kakve sve biciklističke garderobe ima? Šta mi treba od toga?

Biciklistička garderoba se pravi za sve zamislive (ne)vremenske uslove. Šta vam treba je individualno – ako se držite onoga da se bicikl vozi od juna do septembra (odnosno, ako slušate babu), onda vam sigurno ne treba džubin, ali će vam majica tipa “paučina” dobro doći. S druge strane, ako planirate da ne vozite jedino kad napolju padaju sekire, odvojte deo ormara, jerbo sledeće nedelje stiže šleper spandeksa… Razuman minimum ako BAŠ nemate para bi bile gaće s uloškom. Zatim, majica. Pa isto to, dugih rukava. Pa SPD sistem. Pa odeća za zimu. Pa obuća za zimu.

5. Postoji li i posebna biciklistička obuća?

Ukoliko planirate da na bicikl stavite pedale s kopčanjem (verovatno najkorisnija stvar na biciklu posle točkova i kočnica), onda vam sleduje i nabavka odgovarajuće obuće. Pre nego što pitate – da, te specijalne pedale se mogu koristiti i s običnom obućom (ovo jedino ako ste kupili polovnjaka koji ima spd pedale pa se sad češete po glavi – inače, to je odlična kupovina, manji troškovi za još jednu stavku), ako ima dovoljno tvrd i dovoljno debeo đon.

6. Da li je to sve priuštivo?

Paaa… onako; u principu svako može da nađe svoj cenovni razred. Cena zavisi od renomiranosti firme, kvaliteta, ali i marže prodavca. Pola srbije se oblači po oglasima, ako me razumete…

7. Kako prepoznati kvalitetnu garderobu ako ne znam proizvođača?

Po dodiru – lagana i svilenasta pod prstima = dobra; gruba (hrapava, zbijena) = lošija. Dobar uložak je debeo i gust.

8. Biciklistička garderoba se nosi NA GOLO TELO . Isto kao što ne nosite gaće i potkošulju ispod kupaćeg, ne nosite ih ni ispod biciklističke garderobe.

Ovako nekako… skoro…

(Nažalost, retko koja devojka ne nosi brus ispod bici majice…)

Hoćemo li sad u detalje?

Biciklističke gaće s uloškom su neophodne svakom ko planira da vozi bicikl malo više ili malo redovnije. Uložak štiti vašu nežnu zadnjicu (i okolne delove tela) od prebrutalnog dodira sa sedištem, ne uvlači se među guzove, nema šavove koji stružu i žuljaju… Ako niste sigurni kako izgleda dobar uložak, bacite pogled na neku trku na eurosportu. Vrlo je bitno koju poziciju na pozadini će uložak da zauzme *kad ste u sedlu* – dobro pozicioniran uložak je povučen unazad, loš se pomeri napred i skoro da “otkrije” zadnjicu.

Na krajevima nogavica (i rukava) je poželjno imati prsten od gela (vidi sliku), koja sprečava klizanje uz nogu (ruku).

Biciklističke majice moraju biti udobne kad se zauzme mesto na biciklu – bez usecanja, zatezanja i sl. Poželjno je da ne kližu uz trup prilikom mrdanja. Džepovi, što veći to bolji. Neke majice imaju i džepiće s rajsferšlusom, zgodno za novac i dokumente.

Garderoba za hladnije vreme ima duge rukave/nogavice. Poželjno je da je ta garderoba otporna na vetar (skoro sve) i vodu (kvalitetnija roba). Majice mogu biti od istog materijala kao i letnje (kad nije toplo) i od gušćeg materijala s izolujućim slojem (kad je hladno).  Ekstremni oblik “majice” je džubin, to je nešto između tople majice dugih rukava i jakne. Otporan na vremenske uslove kao jakna, udoban kao majica, dobar džubin košta koliko i dobra jakna, al’ je neophodan za sve koji voze i od septembra do aprila.

Biciklističke rukavice nisu neophodan deo garderobe, ali su vrlo zgodne iz dva razloga:

1. zaštita dlanova od pritiska u toku vožnje
2. zaštita kože od dranja tokom prinudnog sletanja

Letnji modeli su bez prstiju. Modeli za prelazni period imaju prste (nemojte se igrati prizivanja reume i voziti po hladnijem vremnu bez nekakvih rukavica). Preko zime sasvim zadovoljavajuće funkcionišu i ski rukavice s prstima.

Biciklistička obuća ima izuzetno krut đon i metalnu ploču u koju se ušrafljuje kopča. Ta kopča se ukopčava u pedalu (kao što se pancerica ukopčava u vez na skiji). Posledica ovoga je da je noga “pričvršćena” za pedalu. Ovim se postižu dve stvari: 1) noga može da prenosi snagu na pedalu i dok se podiže (dakle, tokom skoro celog kruga) i 2) noga vam neće spasti s pedale na prvoj (drugoj… stotoj) džombi ili rupi. Dakle, efikasnije se pedala – možete pedalirati jednom nogom i opuštenije se vozi preko neravnog terena. Sve što je potrebno je malo uvežbavanja iskopčavanja prvih dana. Koja obuća je najbolja? Ima raznih modela, od onih koji izgledaju kao obične patike do svemirskih modela s 5,78 čičak traka, karbonskim đonom i težinom od 23,785 grama par u veličini 48. Izbor zavisi od novčanika, ali bih preporučio modele s nesavitljivim đonom, kramponima (shvatićete zašto kramponi čim napravite tri koraka po asfaltu s komadinom čelika ušrafljenom u đon) i čičak trakama umesto pertli. Hladovina modeli su vrlo poželjni za leto, da vam se noga ne bi znojila. Za zaštitu od hladnjikavog vremena (i kiše) se koriste biciklističke kamašne – ili biciklistička obuća za hladno i mokro vreme – u suštini, biciklističke gojzerice.

Biciklistički šlem vam, statistički gledano, ne treba nikad – treba vam samo za onaj jedan put kad budete pali na glavu. Nemojte kupovati kineze i krševe, otvorite se 40-50€ za neki kršten model. Pored toga što će vam jednom možda spasiti glavu, šlem vas čuva od sunca – kako po temenu, tako i po očima, zbog vizira.

sofa0
Previous post

Sofa DREAM - za hedonisanje u kući

NG voznjazimi 6
Next post

Gde voziti bicikl zimi?

  • U tome što sam pod tim više mislio na loše i hladno vreme a manje na kalendar :)