Putopisi

Dionisos beach – idealno letovalište za hedoniste sa malom decom

Koje mesto bi bilo idealno za letovanje hedosnista mlađe generacije koji imaju decu predškolskog uzrasta? Šta sve treba da obuhvati i koje uslove da ispuni da bi bilo po ukusu jednog hedoniste? Pokušaću da dam svoje viđenje u sledećih nekoliko pasusa.

Jedno takvo mesto nalazi se u Grčkoj, na Halkidikiju i zove se Dionisos beach.

Lokacija - Samo mesto se nalazi pre prvog prsta iliti Kasandre, na dva kilometra od Nea Mudanje. Lokacija je idealna jer ste svega 45 km od periferije Soluna i čuvenog tržnog centra Cosmos. Cirka 650 km od Beograda. Mesto je osnovano 1945. godine i predstavlja copy-paste varijantu vojvođanskih sela – sve ulice su pod pravim uglom i, ako se ne varam, ukupno ih ima deset ili dvanaest – 6 uzduž i 6 popreko. U centru mesta je trg na kom je lunapark za decu. Postoje tri minimarketa, dva giros fast food-a i tri taverne. I to je sve. Nema kafića, butika, zlatara, prodavnica krzna i kožne galanterije. Dakle nemate gde da potrošite novce. Najbrojniji turisti su srpske porodice sa malom decom i grčki penzioneri.

Smeštaj - Ukoliko izaberete vilu Zorbas, nećete pogrešiti. Vila je na pljunometar od mora i izlazi, tj. nalazi se na najlepšem delu plaže. Čista, uredna kuća u kojoj vam na svakih pet dana menjaju posteljinu. Sobe su komforne i velike, terase ogromne – možete igrati fudbal na male golove. Gazda i gazdarica su dosta stari i, za razliku od srpskih penzionera, izuzetno tolerantni ljudi. Neće vas smarati ukoliko se vaša deca glasnije igraju i viču ili ukoliko se društvo skupilo u dvorištu i zadržalo do ponoći na čašici razgovora. Srpski ne umeju da beknu, ali se zato klimanjem glave u svim pravcima možete sporazumeti :).

Plaža - Peskovita i široka, nije prenatrpana turistima. Jedino vikendom bude  malo više gužve, kada solunci dođu ta dva dana na odmor. U suštini, ni tada ne bi bilo gužve da Grci nemaju jednu čudnu osobinu – potrebu da se od cele (polu-prazne) plaže, nabiju tik uz vas. Od 15 kvadrata slobodne plaže, u stanju su da zauzmu onaj kvadratni metar koji se nalazi tik uz vaš peškir. Da li im fali društvo, ili se osećaju usamljeni, ili je to samo dokaz srpsko-grčkog prijateljstva, ne znam, tek da se prilepe uz vas, prilepe se! Ulaz u vodu je postepen, idete cirka 20 metara dok vam dubina ne bude do grudi. Voda topla, što bi rekli naši matorci – k’o u banji.

Dionisos beach

Društvo - Ko su osobe koje obavezno treba povesti na letovanje? Prva i najbitnija je mama. Uvek je bolje da povedetu vašu mamu nego njenu mamu, tj. taštu. Iz prostog razloga – vaša mama će vas uvek voleti i razumeti šta god vi tokom letovanja uradili i nikad neće vašu ženu huškati protiv vas, tako da je mogućnost potencijalne svađe sa lepšom polovinom svedena na minimum. Ukoliko vam finansije dozvoljavaju, povedite i tatu, jer, dok vaša mama i vaša žena čuvaju klince, vi možete sa ocem bistriti dnevnu politiku, ispijati pivo u taverni, pričati o sportu i automobilima.

Ostalo društvo - Ovde morate biti jako oprezni. Postoje oni mladi roditelji koji su, puni entuzijazma, krenuli bez babe i dede na more. Petog dana shvataju da više ne znaju šta će sa decom i onda mogu pokušati na kvarno da ih uvale vama da ih pripazite. Takve stvari secite u korenu. E sad, ono što je prednost Dionisosa – čak i ako se vašoj skupini priključe tuđa deca, ovde je mogućnost da se neko izgubi skoro pa ravna nuli. Kako? Pa ulice su široke, saobraćaja gotovo da nema, gužve takođe. Ovde je sve blizu i obzirom da je mesto malo, svi se brzo upoznaju, tako da uvek možete na ulici nekog pitati da li je video vašeg komšiju koji vam je uvalio dete kako biste ga kulturno vratili :).

Hrana - Za doručak domaća šunka, feta sir, paradajz, sveža paprika ili viršle i kuvana jaja. Za ručak, neko kuvano jelo po vašem izboru, uglavnom i vaše omiljeno. Za večeru može kajgana. Sve to, dok deca spavaju, spremi vaša mama. Vaše je samo da se zajedno sa decom naklopate. Posle takvog unosa kalorija, možete da plivate i do Turske. Ja sam uvek voleo apartmanski smestaj baš iz tog razloga, ali samo u opciji kad sa vama ide neko ko će to sve da spremi. Sve što je potrebno da dokupite, možete nabaviti na dva kilometra od Dionisosa, u nekom od megamarketa u Nea Mudanji. Sveže voće i povrće uvek možete kupiti uveče na pijaci.

Da skratim priču i zaključim – mesto nije lepo kao Nei Pori ili Olimpic beach, ali ima svoju draž. Saobraćaja nema, a nema ni prodavnica u kojima ćete bacati pare. S druge strane, kad god poželite da kupite nešto konkretno, Cosmos je 20 minuta od vas. Waterland na 25. Među ljudima sa malom decom sigurno ima hedonista poput vas sa kojima možete razviti lepo prijateljstvo. More je toplo, plaža lepa, klima odlična – klima uređaj nismo palili 15 dana. Sve ono što vam može upropastiti jedno letovanje (isfrustrirani tinejdžeri sa glasnom muzikom u sobi do vas, štrokava plaža, nadrkani konobari, nervozni domaćini, preglasni kafići), ovde ne postoji. Jedino se ponekad desi da grčki klinci na onim njihovim polu-vespama, sa auspuhom glasnijim od Ferarija, prave buku tokom noći. Ali i to se lako sredi – samo prijavite agenciji i oni istog dana obaveste policiju. Inače, naša agencija je tamo imala i kancelariju sa predstavnikom koji vam je uvek na raspolaganju, za sve što vam treba.

Ako sve bude kako treba, tj. bože zdravlja, eto nas tamo i na leto 2013…

rocky
Previous post

Rocky

...ali je osećaj (prvi put, bar) ovakav. Između ludaka koji se polumrtav i i uz 500 pauza popeo na Avalu i ludaka koji se (polumrtav i...) popeo ovde je "samo" 4 godine redovnog voženja. P.S. ovo nije Stelvio.
Next post

Biciklističke priče: prvi put s biciklom na Avalu

  • ns

    ove godine idemo drugi put tamo.