Putopisi

Letovanje u predsezoni: Grčka

Evo i poslednjeg dela ove trilogije. Ovaj put opisujemo Grčku. Tamo smo boravili početkom juna.

Putovanje

Ne bih trošio vreme na opis puta do Grčke, jer nema osobe koja taj put ne poznaje. Ono što bih izdvojio je da vas očekuje period smaranja od momenta kada autoput postaje magistralni put zbog radova sve do Vranja .

Kada stignete do Vranja, ostaje vam još 20 minuta do granice sa Makedonijom. Taj deo puta od 40-tak kilometara je ubrzan najviše zahvaljujući tome što je poslednja deonica od 20 km pred granicom konačno dobila status pravog autoputa, a drugo, što je u saobraćaj puštena jedna manja deonica autoputa dužine oko 7 kilometara (posle Vranja) koja je odlična za razbijanje kolona kakve umeju da se stvore iza kamiona.

Jedna napomena za putarine u Makedoniji – ako plaćate u evrima plaćate više nego u denarima čak za 50%. Npr. putarina je 60 denara, a vama naplate 1,5 evra. ( 1 evro je 60 denara). Naša preporuka je promenite evre u denare, uštedećete.

5102747

S meštajni Kapaciteti

Iskren da budem bio sam šokiran brojem naših turista na plaži u Leptokariji 31.maja. Plaža je bila PUNA! Ljudi su se kupali, sedeli po kafićima, sunčali, uživali. Kao da je u pitanju mesec jul, a ne maj. Što se tiče smeštaja mogao se pronaći, ali ne baš tako lako.

Cene

Smeštaj u apartmanu u vili 100 metara od mora iznosio je 40 evra po osobi za DESET dana. Dakle 4 evra dnevno! Cene vanpasionskih usluga su bile na nivou cena u špicu sezone, najbolji reper je giros – u proseku je koštao oko 2,4 evra.

Vreme

Od prvih deset dana juna, osam je bilo sunčanih, a dva su bila kišovita i tada nije bilo kupanja. Temperatura se kretala oko 26 do 28 stepeni.

Temperatura mora

Nije bilo toplo kao u sred sezone, ali je bilo neuporedivo toplije u odnosu na Crnu Goru i Hrvatsku. Poređenja radi – u Hrvatskoj deca nisu ulazila dublje od kolena, dok su se u Grčkoj kupala i ronila sve u šesnaes’.

leptokaria02

Komentar za kraj

Za kraj trilogije evo nekih mojih razmišljanja po pitanju letovanja u predsezoni:

  • Grčka – ubedljivo najjeftinija, čak jeftinija nego kući da sediš. Možeš da se kupaš i odmoriš ko niko pre tebe. I potrošiš manje para nego da si ostao u Beogradu.
  • Crna Gora – ako želite da upoznate i onu njihovu pitomiju stranu kao i prelepu prirodu i da stvarno uživite u vožnji do tamo uz večernje provode u Budvi, onda znate kuda treba poći. Kupanje u moru može da bidne, al ne mora da znači.
  • Hrvatska – za jugonostalgičare koji se sa setom sećaju prelepog mirisa borovine, gde more miriše na more, gde Švabe i dan danas plivaju u sandalama i rone sa meredovima kupljenim u minimarketu, gde je sve uređeno, doterano, čisto i sređeno, a pri tome vam nije problem da predsezonu platite kao grčki hotel u špicu sezone onda je Kroejša destinacija za vas.
becici
Previous post

Letovanje u predsezoni: Crna Gora

Lanterna v6
Next post

Camping Lanterna (Hrvatska)

  • Putarinu u mk plaćati kreditnom :)