Kafane i kafići

Kafana Miročanac (selo Miroč)

Kada iz Beograda krenete za Kladovo, prođete Donji Milanovac i nastavite dalje Dunavskom magistralom, na 10-ak km od Milanovca imate skretanje s desne strane za selo Miroč. Nekih 400-tinak kuća, malo mesto dakle, ali sa nadaleko poznatom kafanom Miročanac koju drži isto tako dobro znan gazda Staniša. Od skretanja sa glavnog puta ima cirka 10 km, a po ulazu u selo vozite do centra, pa prva desno, pre bunara iz koga je vodu pio Kraljević Marko i navodno se tu upoznao sa vilom Raviojlom, kako kaže lokalna legenda… Elem, tu je kafana Miročanac.

Ulaz u selo Miroč

Mnogo fin svet gazda Staniša, dočeka vas, otprati do vašeg stola, donese piće i sedne sa vama. Da, u ovoj kafani gazda sedne sa vama, druži se i pije, jede i napravi atmosferu. Prvo se kreće sa rakijicom gde se flaša uredno stavi na sto. Sve funkcioniše po principu samoposluživanja i niko vam ne meri koliko ste popili, tj. odokativna metoda je sredstvo merenja. Merna jedinica još uvek nije zvanično ustanovljena, ali postoje nezvanične jedinice: mnogo, malo, dovoljno, nije to ništa, možeš ti i više. itd… No, divljakuša rakija je domaća i posle nekoliko čašica stiže i predjelo – miročanski sir, miročanske papirke u ulju, miročanska proja i pogača. Zatim se prelazi na vino, domaće naravno, gde se ne zna da li je lepše belo ili crno, a onda stižu i glavna jela – miročanska mućkalica (uz dužno poštovanje prema Leskovčanima, ova je nekako bolja), kuvana i pečena krv, sir na žaru, jagnjetina u mleku, seljačko meso, pržena džigerica, kačamak, pa i da se zasladite domaćim livadskim medom sa sve saćem u istom… Ovde meni ne postoji, ovde postoji samo vreme, vaše vreme koje ste odvojili da provedete u ovoj kafani, a sve ostalo slobodno prepustite gazda Staniši.

Staniša

Dok se gostite i uživate, od Staniše ćete čuti sve o Marku i vili Raviojli, Vlaškoj magiji, bogatim ciganskim svadbama Braničevskog okruga, takmičenjima u kuvanju riblje čorbe, miročanskoj pećini i još mnogo toga… A kada rešite da krenete i pitate koliko ste dužni, gazda Staniša će vam reći da sami procenite i ostavite koliko mislite da treba. I koliko god da ostavite, obavezno dobijete kusur, a mi smo kao kusur dobili litar rakije divljakuše i dva litra crnog vina. Tako da, nema greške…

p.s. u prilogu i plan puta do Miroča

Previous post

There is no more story.

pljeska_f
Next post

Pljeskavica