Linkovi i saveti

Rehidracija tokom vožnje bicikla

Kao što sam napomenuo u jednom od tekstova o Tasosu, tokom svog boravka tamo rentirao sam MTB kojim sam se vozikao tokom letovanja. Ono što nisam napomenuo je vreme kada sam se vozio: od 13h do 15h, nekad i 16h. Dakle po najvećoj mogućoj vrućini.

Zasto baš tada?

Ako pitate moju suprugu: zato što nisam normalan.

Ako pitate mene: moja supruga mi je dala zeleno svetlo za vožnju bicikla samo u periodu kada deca spavaju. Ostalo vreme morao sam da posvetim njima. Jeste da je bilo toplo, al ljubav prema vožnji je nadvladala.

Pošto su uslovi za vožnju ipak donekle bili ekstremni s temperaturng apekta, postavilo se pitanje čime se rehidrirati. Tako sam došao na ideju da sve ono za čime posežem kada sam u Beogradu ponesem na letovanje i testiram.

A poneo sam: Cedevitu, Aqua Viva Hydroactive, Esensa Hydrostar kesice. Vodu  sam naravno kupovao na Tasosu.

Da bi test imao iole ozbiljniji pristup, napominjem da sam vozio u istom terminu (13h-15h), približno iste distance (oko 40km), isti bicikl MTB Ideal 8-faz sa disk kočnicama, od garderobe na sebi uvek imao isto (bici letnji kombinezon). Tečnost koju sam nosio sa sobom sipao sam u plastičnu flašu 1,5 lit. Poslednje, ali vrlo bitno- u danima kada sam vozio, uvek sam doručkovao isti tip obroka, oko 10h, i neko voće oko 12h. (Dakle nije bilo opcije da se nažderem girosa pred polazak pa da zamnom tegle cisternu jer ne mogu da utolim žeđ). Shodno tome, prve simptome žeđi sam počeo da osećam oko 40minuta od početka vožnje. A šta se dalje dešavalo?

Cedevita – ubrzo po konzumaciji prvih gutljaja, dobijate osećaj da se žeđ dodatno pojačava što je verovatno posledica šećera. Snaga ne manjka, al je zalivanje sve češće i češće, pa mi se dešavalo da od prvog gutljaja do pražnjenja flaše ne prođe ni 20minuta. Ono što je najgore je da ste i dalje žedni, čak možda i više tako da sam posle 1,5 litara cedevite prelazio na običnu vodu da bi stvarno ugasio žeđ. Iako snaga ne manjka, posle sat i po vremena i popijene 1,5 lit cedevite i flaše vode osećate nadutost. A kad dođete kući i dalje ste nekako žedni…

Aqua viva hydroactive

obzirom da sadrži šećer i kompeks vitamina B, očekivao sam da mi snaga neće manjkati, pitanje je bilo hoće li me zbog šećera žeđ razbiti ili će biti podnošljivije. Ispostavilo se da sam po pitanju snage bio u pravu – nije onako kao kod cedevite al vas dobro drži. S druge strane definitivno je utoljavala žeđ bolje od cedevite i nije dodatno ‘tražila’ čistu vodu. Do kraja vožnje 3 flašice aqua vive (2,2 litara) sam popio uz dodatno tankovanje po dolasku u apartman.

Hydrostar – razmutio sam tri kesice i poneo još tri (zlu ne trebalo). Izotoničan rastvor za rehidrataciju, dakle glukoza, kuhinjska so, kalijum, magnezijum. Pauze između otpijanja su daleko duže nego kod vive i cedevite. Ne osećate potrebu da u cugu sabijete pola litre, prosto imate utisak da je i cug od 2dl dovoljan. Nema nadutosti, iako nije energetska bomba, ne osećate gubitak snage i sve vreme ste sveži. Po dolasku kući potpuni šok- popio sam manje od 1,5 litara, mislim da je 0,3 preteklo. Pri tome nije bilo dodatnog zalivanja po dolasku.

Voda – sve je super prvih sat vremena, a onda počinje gubitak snage, pa daj još vode, pa nadutost, pa daj vode, pa još gubitka snage, pa ajmo kući ko je još lud da vozi u po najvećoj vrućini.

Ono što je možda interesantno je da sam  imao grčeve u mišićima nogu (listovi i stopala) prilikom popodnevnog plivanja onim danima posle vožnje kada nisam pio hydrostar.

Za kraj šta reći osim da je moje iskustvo u potpunosti potvrdilo ono što sam jednom na netu pronašao na temu preporuke za rehidraciju prilikom fizičke aktivnosti.

Kaže ovako- do sat vremena aktivnosti najbolja je čista voda, posle sat vremena aktivnosti preći na izotonične rastvore (tipa isostar, hydrostar) zbog nadoknade minerala koji se gube prilikom znojenja. Uz napomenu da se koncentracija soli u crevima posle sat vremena menja tako da se voda ne apsorbuje odmah po unosu već je potrebna optimalna koncentracija, dok se izotonični rastvori apsorbuju istog sekunda kada ih popijete.

Prema tome dabome :)

IMG_3238
Previous post

Sela i kafane u brdima Tasosa

_MG_5091
Next post

Boka van utabane staze: Vrmac (MTB)

  • jelchica

    Kad sam išla na Staru planinu u MTB vožnju, izvedem genijalni manevar – ponesem samo kesicu kikirikija i tri bonžite -.- Kao, kupiću negde usput (a ponoć je) ili biće radnji u usputnim selima (a-haa).
    Jedan drugar je poneo baš dosta praška za izotonični napitak i neverovatno kako me je dizao u trenucima slabosti i kako sam relativno bez problema izgurala taj dan! A jela sam samo taj kikiriki i ono za šta sam se od drugih ogrebala. Bilo je prilično toplo, kilometraža oko 90 km uz dosta uspona i previše guranja :)