Automoto Tekstovi čitalaca

Rimac Automobili (Hrvatska)

Napisao: Aleksandar Savić

Kraj posete Italiji, nesumlnjivo iskonskoj zemlji motora, odveo me je u Svetu Nedelju, negde na pola puta između Modene i Beograda u malu firmu Rimac automobili. Mada nije u Modeni, čini mi se da idejno pripada tamo.

Pre nekoliko godina, slučajno menjajući kanale vidim neki besni zeleni BMW kako driftuje i pali gume. Ali čudno, nedostaje mi zvuk motora?

Na ekranu se pojavljuje mladić, neki Mate, priča kako mu se BMW stalno kvario pa je u jednom trenutku rešio da ga prepravi na elektro pogon. Gledao komponente, tražio – ali takvih na tržištu nije bilo. Tako počinje priča o stvaranju nove klase automobila koja za sada ima samo jednog predstavnika – Concept One.

Već pre početka, priča počinje da liči na Domanovićeve propovetke, osim što se u njima pojavljuje automobil – toliko smo napredovali za 100 godina. Žali se taj Mate kako ne može da nađe komad asfalta po FIA standardima u celoj Hrvatskoj i papire neke da postavi zvanične rekorde za električne automobile.

Nakon što su rekordi pali, Mate je imao novi san, da napravi kompletan auto. Potražio je partnerstvo sa velikim firmama u autoindustriji i shvatio surovu istinu – moraće da razviju gotovo sve komponente. Sami.

Prvo su napravili poseban baterijski sklop, jer takav nije postojao u prodaji. Sastavljali su ga od malenih baterija LiFePO4. Gustina energije, najbolja moguća. Odnos mase i kapaciteta – najbolji. I što je najbitnije za eletroautomobil – mogu da daju veliku snagu.

Pravi problem je sistem za pravilno punjenje i pražnjenje paterija koji su sami razvijali. Ponosni na svoj razvoj, imaju Wall of Shame/Fame sa prototipovima.

Posle toga im je trebao motor ali, pogađate, ni to ne može da se kupi – pa su i to napravili.

Sada priča počinje da liči na bajku.

Engine

Kada već umeju da naprave motor, zašto ne uzeti 4 motora za pogon. Pošto struje imaju, neka bude i puno snage, preko 1000 KS. Kada su motori električni zašto se ne bi okretali nezavisno? Tako je nastao torque vectoring system, nešto poput diferencijala – samo bolje, ili poput McLarenovog tajnog F1 oružja tokom 80 gde svaki točak koči za sebe – samo bolje. U treptaju oka svaki točak nezavisno može da ubrza ili uspori stotinak puta. Tako u istom autu možete imati mod za laganu vožnju ili mod za drifting. Karakter auta menjate dodirom ekrana (da, i to su napravili…).

Rimac-Concept-One

Dizajn auta je izuzetan. Forma je takva da se auto ne bori protiv vazduha, ne preti ogromnom maskom. Deluje smireno, ozbiljno i bionički. Ali nabolje od svega bilo je videti zaposlene. Mladi ljudi, žar u očima, rade vredno u prostranom svetlom okruženju dok maze svoje ljubimce. Da, svako može da povede svog psa na posao! Apsolutno genijalno.

Nedavno su počeli da proizvode i električni bicikl – Greyp. Jedan od nekoliko mojih favorita koji postoje na tržištu. Otključava se dodirom, autonomija mu je takva da će pre vozač posustati, a snaga od 12kW omogućava da u kratkim ubrzanjima pobedi i motocikl.

Možda se pitate u čemu je trik i da li je moguće da je moj utisak toliko pozitivan. Jeste, nisam preterao, Concept One je zvanični safety-car za Formulu E. Razvili su komponente za Koenigsegg, očigledno je da je njihovo znanje prepoznato.

Zapravo, imaju sve što imaju ostali veliki proizvođači : wall of shame (kao Ferrari), u Svetoj Nedelji su (Lambo u Svetoj Agati), prvi su počeli i rade iz srca (Stanguellini) i ugrađuju najbolje komponente i materijale koje postoje (kao Pagani).

Ako Vas put nekada nanese prema Sloveniji ili Italiji, preporučujem Vam da napravite malu pauzu i obiđete ovu fabriku snova koja je tik pored autoputa. Bićete u prilici da probate Greyp, malo razgledate i vidite razna čuda tehnike o kojima ne smem da pišem. I da smem – ne znam tačno šta su, ali izgledaju sjajno.

NGlv
Previous post

Kafana Sport - Lepenski vir

86_big
Next post

Paralia Ofryniou (Greece)