Kafane i kafići Putopisi

Sela i kafane u brdima Tasosa

Koliko nas se na letovanju zainteresuje za još nešto osim plaže, kafića, sunčanja, kupanja i nezaobilaznog noćnog provoda. Pa, vrlo malo. Uglavnom svima je gore pobrojano prioritet, što je i normalno obzirom da na letovanje idemo radi odmora, a tada radimo ono što najviše volimo.

Zašto onda pišem ovaj tekst?

Zato što će vas možda motivisati da svratite u sela na Tasosu koja nisu na obali, koja samim tim nemaju plažu, ali imaju harizmu, istoriju, jedinstven duh starih vremena i neke drugačije Grčke. A ako vam ni to nije dovoljna motivacije da se mrdnete sa plaže, ovo možda hoće – imaju taverne sa tako dobrim jagnjećim i jarećim pečenjem da bolje teško da ste negde jeli.

Ali ajmo redom

Panagia

Nalazi se na 6km od Limenasa prema Potosu, na nadmorskoj visini od oko 500 metara. Ispod je Golden beach. Prelepo mestašce. Obavezno prošetajte uskim uličicama u kojima su načickane radnjice sa džidžabidžama i koje će vas sprovesti do malog trga gde je prelepa crkvica.

Pored crkvice se susreću tri potoka sa tri različita izvora gde se možete rashladiti jer je voda- ledena!

Odatle se ponovo spustite dole i na centralnom raskršću kod škole posetite restoran Drosia-u. Lako se nalazi, jer se u centru njegove bašte nalazi ogroman platan. Preogroman.

Vratna, pile, podrobica

Kad sam ugledao šta sve vrte na ražnju samo što nisam pao u nesvest. Nema šta nema, a mi smo sve to uspeli da isprobamo- jagnjeće pečenje, jareće pečenje, podrobicu (jagnjeca sarmica tj kukureci kako je Grci zovu), kontosuvli (onaj deo mesa koji se nalazi na spoju vratne i leđne kičme) i butkicu (da, da, u sred Grčke).

Jare, pile, jagnje

Sve to oni vrte na ražnju, skidaju pred vama i poslužuju. I ne zna se šta je bolje. Kukureci ubija koliko je dobar, zbog jarećeg pečenja zamalo da se potučem sa ženom, a jagnjetinu mi je oteo komšija pa zbog toga nismo pričali sledeća dva dana. Kontosuvli je perverzno dobar i ukusan. Ma nešto neverovatno. Mi smo od salate jeli roka i tiro salatu.

Tiro salata je vrhunac hedonizma- fizički liči na onaj sir što mame kupe na pijaci da stavljaju u pitu ali po ukusu je mmmmmmm… Mislim da je mešan sa lukom i paprikom i stvarno je nešto posebno. Uz sve to pijete Retzinu sa kiselom,a kad zavrsite presečete sa jednim Ouzom. Posle toga jedino šta vam je na pameti je krevet. Od svega po malo, nas četvoro odraslih i petoro male dece sa sve pićem platili smo ceh oko 80 eura. I razvalili se za medalju.

Kazaviti

Za razliku od Panagie koju preporučujemo da posetite uveče, Kazaviti posetite u vreme ručka jer je celo selo u hladovini i na približno sličnoj visini kao i Panagia. Do Kazavitija se dolazi kada se od Prinosa uputite u brda. Kazaviti je poznat pod nazivima Makro i Mikro Prinos. Ovde nema prodavnica i malih radnjicama poput onih u Panagii, zaseok je mnogo ruralniji u poređenju sa njim, ali zato pleni tom svojom starinom i autentičnošću.

Centralni trg

Na centralnom trgu u selu nalaze se dve taverne i dva ogromna prastara platana rascepljena po sredini do te mere da je moguće bukvalno ući u stablo! Prošetajte po selu ako ste u kondiciji jer su usponi pod velikim nagibom i kad sustanete prođite ove dve kafane i sedite u treću pod imenom “O Vasilis”.

“O Vasilis”

Naručite roka salatu i jagnjeće kotlete. Nisu jeftini – 31 euro po kg, ali predstavljaju autentično jelo ovde, jer za spravljanje ovog gastronomskog remek dela koriste samo jaganjce sa Tasosa. Svaki gost je zbog toga ograničen količinom porudžbine pa sve i da ste ruski tajkun dobićete onoliko koliko je planirano po osobi za taj dan.

Ah da, ne spomenuh ukus – ma brate mili šta reći :)) i sad dok sedim u Beogradu i kucam ovo curi mi voda niz usta :)

Mmmmmmmmm

Sotiras

Ajde jednom i ja da opišem neko naseljeno mesto gde nema kafane i nema šta da se jede.

Nalazi se u brdima iznad Skala Sotiras (prvo selo do Prinosa kad se krene ka Limenarii). Selo u kome je vreme stalo pre 50 godina. Ne znam dal tamo uopšte ima struje.

Brdo napuštenih kuća, razrušenih, nagrizenih zubom vremena. I po koja kuća sa starim Grcima. Lokacija idealna za snimanje Grčkog masakra motornog testerom.

Kako li ovo deluje noću?

Jedan ručak u Panagii, jedna vecera u Kazavitiju i pre večere obilazak Sotirasa su nesto što će vam sigurno ostati u sećanju svaki put kada pomislite na ovo prelepo Grčko ostrvo.

Previous post

Boka van utabane staze: Gornji Stoliv

IMG_5565
Next post

Rehidracija tokom vožnje bicikla