Linkovi i saveti

Tasos (Grčka) – saveti za one koji idu prvi put

Ovaj tekst namenjen je onima koji do sada nisu letovali na Tasosu, pre svih porodicama sa sitnom decom

Na ovom prelepom ostrvu, boravili smo u dva navrata, sve ukupno oko 40 dana. Na bazi svega doživljenog ovde, iznosimo vam naše imprsije/savete/preporuke, a sve sa ciljem da dragoceno vreme u vidu vašeg godišnjeg odmora iskoristite maksimalno efikasno i efektivno.

Prvo i osnovno pitanje je : da li uopšte otići na Tasos ili izabrati drugu lokaciju?

Da, obavezno.

Zašto? Zato što je u pitanju prelepo pitomo ostrvo, sa divnim plažama, odličnim kafanama, dobrom klimom i pristojnim cenama.

Al ajd da krenemo redom

Put – preko Gevgelije ili Dorjana?

Svakako preko Dorjana. Manje su gužve na granici, zaobilazi se Solun (ide se na Kilkis posle koga se uključujete na autoput). Možete odspavati u vili Dan Dar i učinite sebi put lakšim. I da ne zaboravim – Dorjan je od Gevgelije 20km, dakle nema ne znam kakvih putešestvija po Makedoniji da bi ste ga pronašli.

Trajekt – Kavala ili Keramoti?

Naš izbor je Keramoti. Jeste da je 35km od Kavale, ali je u pitanju autoput što znači da za 15 min stižete. Trajekt vozi stalno, tako da nikad ne čekate duže od 30minuta. Vožnja trajektom je kraća u odnosu na trajekt koji saobraća iz Kavale.

Smeštaj – Limenas, Potos ili Limenaria?

Vila Morfeas pored Limenasa. Pozicija na plaži Nisteri, koja je možda i najlepša plaža na ostrvu. Vila je udaljena 50 metara od mora, a apartmani su za čistu desetku. Cena malo jača, ali vredi.

Kafane?

Ima ih mali milion, ali tri koje odskaču od ostalih su:

1. Mouses (Limenas, preko puta luke gde staje trajekt) koja nudi najbolji odnos cena kvalitet, gde je sve preukusno i fantastično spremljeno – od ribe i morskih plodova preko raznoraznih mesišta. Ovde preporučujemo ribu.

2. Drosia u Panagii sa odličnim pečenjem od jaretine i jagnjetine kao i vrhunskim spremljenim jagnjećim iznutricama u maramici,

3. O Vasilis u Kazavitiju, gde možete probati jedinstvene jagnjeće kotlete spremljene od autohtonih jaganjaca sa Tasosa (broj porcija koje se mogu poručiti je ograničen upravo zbog toga).

Fastfood - ubedljivo najbolji je Masabuka suvlaki bar u pešačkoj zoni u Limenasu. Uz suvlaki obavezno naručite ćevape, ražnjiće sa pečurkama kao i grilovanu fetu. Sve je VRH!!!!

Plaže - Ono što vredi posetiti:

Nisteri, La Scala, Glifoneri, Pahis na severozapadnoj strani.

Napomena: ako su talasi veći i more nemirno, voda na La Scali i Pahisu ume poprilično da se zamuti pa se stvara osećaj kupanja na Dunavu. Dakle, izbegavajte ih po vetrovitom vremenu.

Mermerna (2014-te nije bila u funkciji), Golden Beach i Aliki je ono što treba obavezno videti na istočnoj obali.

Napomena: Aliki je lupanje po ušima za ležaljke i najbolje je otići tamo ako planirate da ručate jer sve ležaljke pripadaju restoranima, a u slučaju da ručate dobijate ih na korišćenje za džabe.

Giola – vredi otići. ALI, nikako posle 11h, jer je pakao. Takođe, idite isključivo kada je more mirno. U suprotnom, ako je uzburkano, toliko se podigne pesak sa dna bazena, da Giola deluje kao septička jama. Najbolje je sačekati da dva dana bude bez talasa i vetra pa otici trećeg dana, to vam je sigurica.

Nudistička plaza – ima jedna jedina, u okviru Paradisos plaže.

Ta plaža je podeljena na dva dela:

mnogo veći, peskoviti deo je za obučene,

manji, stenoviti deo, je za gologuzane. Deo za gologuziju je konzervativan – porodice sa decom, stariji parovi, nema voajera, egzibicionista, sexa na plazi itd

Megamarket - u Limenasu, zove Madgribrldufgfhdudjdkxlgngjs, na putu prema Makriamos plazi, veliki, žute boje, nema šanse da ga promašite.

Pivo – Mythos ili Fix?

Fix legne k’o budali šamar, dok Mythos ima neki poseban šmek koji meni nije legao.

Rakija - Ouzo ili Tsipora?

Ouzo je slabiji od Tsipore, može i kao aperitiv i kao digestiv, a možete sa njim da sečete ture piva. Zavisi ko šta ko voli. Samo dodate kocku leda u čašu i čekate da se zamuti. Za razliku od Tsipora, nije mi trebala časa vode pride.

Vino - imaju lepa vina, ali ja se nisam odvajao od Retzine – belo vino sa dodatkom smole. Vrhunski ukus iako po ceni spada u jeftinija grčka vina (cena flaše od 0,5lit je 1,4 evra).

Sa ovim kratkim pregledom preneli smo vam svo naše znanje vezano za Tasos, koje smo sticali prve godine a po principu copy/paste primenili ove godine. I naravno, imali smo letovanje bez zamerke. Što bi rekli: nema greške.

p.s. svi linkovi u tekstu vode vas ka našim tekstovima gde smo detaljno pojasnili svaku stavku

20140726_175351
Previous post

Vila Dan Dar (Novi Dorjan, Makedonija) - ugodno prenoćište na putu za Grčku

Next post

Retro Racer X - aplikacija koja vas vraća u detinjstvo