Linkovi i saveti

Škola plivanja za odrasle (SC Vračar)

Kome je namenjen ovaj tekst? Svima onima koji vole plivanje a ne stižu da odu na bazen ili povremeno odu u okviru slobodnih termina za građanstvo.

Na plivanje sam rekreativno krenuo pre dve i po godine. Uglavnom u SC Banjica, u okviru tzv. slobodnih termina za građanstvo (za one koji ne znaju – to su termini koji uglavnom traju po dva sata kada bilo ko može da dođe i pliva). Cena – 300 dinara za tih dva sata.

Sve do ove nedelje bio sam podosta redovan korisnik istih. Od ove nedelje počeo sam da pohađam školu plivanja za odrasle na SC Vračar. Odmah da napomenem da ovo nije škola za neplivače, ovo je škola za neplivače i plivače!

Zašto baš plivanje? Objasnio sam u prvom pasusu teksta Vaterpolo klub , za one koje mrzi da pročitaju – zato što je plivanje najzdraviji sport.

Zašto baš u školu plivanja a ne u slobodan termin za građanstvo? Zato što nisam nabeđeni entuzijasta koji misli da je malo slabiji od Čavića pa da mu ne treba škola već sam svestan da mogu još mnogo toga da naučim obzirom da sam pod nadzorom trenera koji me savetuje kako da poboljšam tehniku.

Malo konkretnije –  npr kada sam išao u slobodne temrine za građanstvo konstantno sam imao upalu jednih istih mišića (grudnih i lepeza), dok sam posle prvog časa plivanja razvalio paravertebralnu muskulaturu (mišiće uz sam kičmeni stub) i mišiće zadnje strane vrata. Trening mi je vodio trener, ukazao mi na nepravilnosti koje sam ranije pravio i pokazao mi tehnike kojima sam tokom treninga ispravljao prethodno stečene navike u plivanju. Počeo sam da koristim mišiće koje ranije nisam koristio i to je rezultovalo upalom.

Još neka prednost baš ove škole u odnosu na slobodan termin za gradjanstvo? Do sada sam išao u Sc Banjica i Sc 25.Maj. Prednosti Vračara su – toplija voda u bazenu; pomenuta škola ima termine od 22h što mi mnogo više odgovara u odnosu na termine za građanstvo koji se uglavnom završavaju u 18h ili 19h; zatim daleko daleeeeeeeeko manja gužva; nema pozera koji se kače na ivicu bazena, glume ludilo i samo vas iritiraju.

S’ ekonomskog aspekta? Nema značajne razlike – 3.000 dinara je mesečna članarina u školi plivanja, treninzi su dva puta nedeljno što znači da mesečno uhvatite 9 treninga. Tih 9 treninga bi vas u terminima za građanstvo na Banjici koštalo oko 2.700 dinara. Dakle razlika je 300 dinara na mesečnom nivou (što mu dođe kao cena trenera?)

Neka poruka za kraj? Osim što je koristan u fizičkom smislu za mene je bazen kao bensedin – nijedan sport ne izvuče negativnu energiju iz mene kao što to učini plivanje. Uvek, ali uvek sa bazena odlazim sa blaženim osmehom kao malo dete.

kjab
Previous post

Kafana Jablanica (Zvezdara - Đeram)

competition-jack-daniels
Next post

Jack Daniel's (vs Jim Beam)