Filmovi

The Conjuring (2013) – Prizivanje zla

Kod nas trenutno (oktobar 2013) na bioskopskom repertoaru pod nazivom Prizivanje zla . Na IMDB više nego solidnih 7,6. Po žanru horor baziran na istinitim događajima. Ili bolje rečeno na istinitim slučajevima koje je tokom svog rada u otkrivanju paranormalnog obradio bračni par Voren. Ovo jedan od najmračnijih.

Kakav je?

Film je vrhčina!!! Jedan od onih horora koji vas nateraju da o njemu razmišljate i nekoliko dana posle gledanja, Prvi utisak isti kao posle Veštice iz Blera i Paranormal Activity – odmah pomislite “Jbt kako je dobar film”. A onda nalet jeze jer shvatite- pa ovo se stvarno desilo! S tim što ovde nema poremećenog psihopate koji je pobio 30 ljudi motornom testerom- ovde je nešto “neljudsko u pitanju”. Kad svemu tome dodate da na kraju filma ide serijal originalnih fotografija…. Buuuuuuuuuaxaxaxaxaxaxa

Kakav je osećaj gledati ga?

Znate ono kad tokom filma srce lupa preko 100 u minuti i  kad stišavate ton pred scene naglog otvaranja vrata od podruma ili ormana. Pa kad završite gledanje,a u stanu mrkli mrak, jedino vi budni, a vas onda nekako frka da odma zaspite već ko velite “daj još malo da gledam neki sport na Tv čisto da promenim tok misli”. Ili prevedeno na srpski – da se ne useravam u gaće na svaki šum i zvuk kad legnem u krevet.

O čemu se radi?

Radnja filma prati šestočlanu prodicu koja kupuje kuću negde u američkom pizdovcu. Kuća je naravno ukleta, a oni svakako o tome pojma nemaju. Da se odbrane od ukletog pomaže im porodica Voren koja se profesionalno bavi proučavanjem paranormalnog.  Sad će neko reći “alo, čekaj bre Zoster, takvih filmova ima koliko ‘oćeš”. Pa istina je da ima sličnih filmova, da ima i elemenata iz Spilbergovog “Poltergejts”…

Ali… Za razliku od mase sličnih o ukletim kućama ovde su nekako uspeli da postignu nepredvidivost do samoga kraja  objedinjujući je sa dobrom glumom i surovo realnom činjenicom da se sve to stvarno desilo. Ta realnost je ono što uliva jezu i strah i što vas tera da se bečite u ekran i s vremena na vreme pomislite: “čekaj majku mu, neće valjda sad iz ovog ormana… gle jebote ‘oće! U ‘bem ti lebac dal je ovo moguće??? A da ja odem sutra do crkve, davno nisam bio…”

Gluma…

Nema iritantnih likova, nema smarajućih dijaloga, doduše nema ni nekog koga bi posebno izdvojio, naprosto svi su onakvi kakvi bi trebalo da budu. Čak i na kraju, kad imate prilike da vidite  i stvarne fotografije , prosto poželite da su glumci i na tim fotkama.

Film sam pogledao u kućnoj varijanti (skinuo sam ga sa http://thepiratebay.sx/search/The%20Conjuring%202013/0/99/0 snimak odličan) i preporučujem gledanje u kućnoj varijatni ako ste kod kuće sami. U suprotnom pravac bioskop.

a evo i trejlera:

YouTube Preview Image

the-way-back
Previous post

The Way Back (2010) - priča o jugoslovenu Zoranu i njegovom podvigu

BZIM cover
Next post

Bicikl zimi - sezona ne prestaje