Putopisi

Volim Oslo (2.deo)

Priča o Oslu, bi sasvim sigurno bila nekompletna, bez nekoliko reči o Akeršus tvrđavi ( Akershus slott) .

Tvrđava je nacionalni simbol Osla i cele Norveške. Ona je najbolji  način za  putovanje kroz norvešku istoriju od 1300. godine do danas. Sagradio je Kralj Hakon V.

Krajem 16. veka razvila se u srednjovekovnu tvrđavu i kraljevski zamak a sredinom 17. veka dočekala je  renesansnu obnovu.

Nekada je bila sedište norveških kraljeva a danas se, između ostalog, koristi kao mesto gde povremeno zaseda Norveška Vlada.

Deo tvrđave je bio važno vojno uporište, koje je u drugom svetskom ratu korišćeno i kao tamnica. Na otvorenom ima vojnih eksponata, uglavnom topova, koji danas služe da se deca i omladina igraju i zabavljaju.

Centralni deo je omiljeno izletište i mesto za rekreaciju, savršen prostor da se provede sunčan dan u Oslu, kakav smo mi imali.

U okviru tvrđave, na vrhu, je Crkva otvorena za javnost. Koristi se,  za obavljanje venčanja i raznih drugih svečanosti.

Takođe, veoma je značajan Kraljevski muzej, koji Vas vraća u neka daleka, prošla vremena.

Najbolji period za posetu je od aprila do septembra, kada je tvrđava mesto gde se održavaju brojni koncerti, pozorišne i operske predstave, na otvorenom. A ono što je možda najfascinantnije, predstavlja pogled sa tvrđave, na Oslo fjord.

Ispred tvrđave je mesto, gde se usidri veliki kruzer (Cruise Sondre Akershus ). On može da Vam zakloni pogled, ali je veoma ineteresantno videti izbliza tako veliki brod.

Iskreno, ako sam nekada i imala želju da plovim ovakvim brodom, sada sam odustala, jer on deluje stvarno rogobatno. Ima mnogo malih prozorčića, kao da ste u nekom soliteru. Meni lično, nije baš nešto privlačno. Na gornjoj palubi kruzera su bazeni, pa ko voli on i putuje.

Verujem da hiljade putnika ima bezbroj animacija, ali sam ipak, lično, više za neku  mirniju varijantu.

Ono što je možda najviše doprinelo našem uživanju, pored lepog sunčanog dana, je to, što smo imali onoliko vremena koliko smo želeli. Pa, dok noge ne počnu da daju signale da smo preterali u hodanju.

A, onda opet lagano odmaranje na suncu u nekom od brojnih kafića, uz  pivo ( najčešće točeni Carlsberg, mada je to dansko pivo) ili kaficu.

Od tvrđave smo, laganim hodom došli do stanice Oslo S ( Central Station). Odatle postoji most, koji Vas direktno vodi u pravcu Oslo Opera House.

Operahuset (norveški) je smeštena u delu koji se naziva Bjorvika, u starom pristaništu. To je najvažnije kulturno zdanje, gde se odvijaju operske i baletske predstave, ali i mnogobrojni i različiti performansi.

Zgrada opere podseća  na operu u Sidneju. Čudesne  arhitekture, liči na santu leda koja izranja iz vode. Savršena harmonija zgrade i vode.

Ono što ostavlja najjači utisak, je krov zgrade,  po kome možete hodati i sa vrha posmatrati fascinantan Oslo fjord. Krov se spušta do same vode a sagradjen je od mermera. Zgradu, spolja oblažu stakleni sunčani paneli  a unutra, ima mnogo elemenata od hrastovog drveta.

Unutrašnjost Opere je takođe dostupna za razgledanje, ima oblik potkovice i može da primi preko 1300 posetilaca.

Opera je napravljena 2008 godine, po arhitektonskom rešenju norveških arhitekata. U prizemlju postoji restoran, gde se možete osvežiti i još malo uzivati u pogledu na okolinu.

Za ovo uživanje Vam je potrebno bar jedno popodne. Imate dovoljno vremena, jer je u maju, kada smo bili mi, dan veoma dug. Mrak pada  tek oko jedanaest sati uveče.

Ovo što je do sada opisano, nalazi se u samom centru Osla i može se uz malo truda obići pešice.

Da bi ste došli do nekih drugih interesantnih znamenitosti, potrebno je koristiti metro.

Naše sledeće odredište je  bila skakaonica Holmenkollen.

Skakaonica je jedna od najposećenijih  turističkih atrakcija i mesto mnogobrojnih sportskih događaja.

Od orijentir stanice-National theatret, linijom 1- Frognersetern, posle 14-15 stanica stižete na Holmenkollen . Za to Vam treba oko pola sata.

Od stanice metroa ima malo pešačenja uzbrdo, ali nije nešto naporno. Odatle već vidite čuvenu skakaonicu Holmenkollen.

Uz put nas je oduševio pogled na Holmenkollen Park Hotel Rica. Hotel je umetnički rad u drvetu i sav u zelenilu, deluje kao iz neke dečije  bajke .

Skakaonica ima divnu terasu za posetioce, odakle se  vidi ceo Oslo fjord. Na tom nivou je i cafe, gde smo uživali u kafi i pogledu.

U istom nivou je Ski muzej koji je najstariji na svetu. Ovde Vas  vodič upoznaje sa istorijom ovog sporta sve do modernog i specijalinih vrsta skijanja.

Kabinska žičara vodi do samog vrha skakaonice i pogleda od koga zastaje dah. Postoji i ski simulator za koji kažu da je realan osećaj, ali mi to nismo probali. Ne mogu ni da zamislim kako izgleda kad sa glavom na dole idete nizbrdo.

Skakonica ima dugu istoriju. Prvi put je skok izveden 1892 g. i bio je dug 21,5 m. Danas je to moderna, najsavremenija skakaonica. Koliko se menjala kroz vreme pokazuje i podatak da je danas najduži skok 139 m.

Sama skakonica je duga nešto manje od 100 metara. Uzdiže se iznad nivoa zemlje 60 metara.

Tradicija skijanja u Norveškoj je duga. Skijanje je praktično nacionalni sport. Deca u osnovnoj školi moraju da imaju ski opremu i na časovima fizičkog uče skijanje. U okolini Holmenkollena se nalazi još ski staza, koje se koriste tokom  duge zime.

Nama je bilo interesantno, što, skoro u samom gradu imate skijalište, a istovremeno i fjord sa svim sadržajima, kao da ste na moru.

Nakon ovog iskustva rešili smo da se vratimo metroom od stanice Holemnkollen  do stanice Majorstuen (jedna stanica ispred Nacionalnog teatra).

Odatle smo lako došli do Vigeland parka .

Park je jedna od najposećenijih turističkih atrakcija, sa više od milion posetilaca godišnje.

Ogroman park, predivna visoka kapija od kovanog gvožđa kao ulaz.

Odmah pored ulaza je spomenik Gustavu Vigelandu( 1869-1943), čije su skulpture izložene u ovom parku. Ima preko 200 figura, koje prikazuju život čoveka od rođenja do kasne starosti.

Posebno se izdvajaju figure beba, od plačljive i po malo nervozne do blaženo usnule.

Otprilike na pola puta do glavne skulpture nalazi se most i jezerce ispod. Možete se spustiti skoroz do vode i uzivati na prelepoj terasi sa klupicama.

Nakon mosta, nailazite na fontanu a svuda okolo  je cveće i zelenilo.

Pravi odmor za oči i dušu.

Centralni deo je plato sa figurama muškaraca, žena i dece u različitim periodima život. U sredini je  impozantna figura-statua, visoka 5 metara. Ova figura  se sastoji od ljudskih tela koja se drže za ruke.

Ovo je najveća izložba na otvorenom, samo jednog autora, po čemu je jedinstvena u svetu. Vigeland je sva svoja dela poklonio gradu. Pored skulptura on je odgovoran i za izgled samog parka.

Za obilazak parka nam je trebalo oko 2 sata. Ulaz u park je slobodan.

Za treći deo ostavljena je priča o ostrvima Oslo fjorda.

Najpoznatije je Bigdoy-ostrvo muzeja ( Viking muzej, Kon-tiki i Flam), ali biće reči i o još nekim ostrvcima , do kojih se može stići ferijem.

002
Previous post

Restoran "Gile" (Banja Koviljača)

20130907_183219
Next post

24 sata elegancije - “Beograd Classic Car Show 2013”